Anglia gasztronómiája

Anglia gasztronómiája

www.visitbritain.com

Az angolok étkezési szokásaira, leginkább a fiatalabb korosztályra egyre jellemzőbb a gyorséttermi és a már előre elkészített ételek fogyasztása. A legkedveltebb ilyesféle étel a fish and chips. Hasonlóan az USA-hoz itt is rengeteg túlsúlyos emberrel találkozhatunk ezek következményeképpen. Az angol konyha leginkább bárányt és marhát dolgoz fel. Sütésnél az “angolosan” átsült húsok a jellemzőek, mely nem éppen megszokottak a számunkra. Ilyen például a beef steak, ami egy vastag marhahús szelet, ami igen gyakori vasárnapi ebéd Nagy-Britanniában. A húsételekhez leginkább burgonyát fogyasztanak. Igen sok halétellel találkozhatunk az éttermek étlapjain. Sokban gazdagodott az angol konyha az utóbbi évtizedekben a bevándorlóknak köszönhetően. Rengeteg új íz és étel jelent meg, valamint megnőtt a rizsfogyasztás mértéke is.

Nagyon fontos megemlíteni a briteknél az italfogyasztást. A klasszikus délutáni teázás egyre inkább megy ki a divatból, és inkább csak az elitebb réteg folytatja ezt a hagyományt. A britek igen jelentős sörfogyasztók, a leghíresebb söröket Észak-Írországban állítják elő. Ezek leginkább barna sörök, amik igen ízletesek. Skóciában elsősorban Glasgowban állítanak elő sört. A harmadik fontos ital a whisky. Invernessben és Glasgowban készítik a legjobb italokat, melyek az Ír whiskykkel vetélkednek.

Az angol konyháról megoszlanak a vélemények. Elsősorban a franciák tesznek csípős megjegyzéseket e témában. Francia eredetű az a mondás is, miszerint “Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei, amíg nem kerülnek a konyhába.” Az eredeti angol konyha készítésmódjai valóban egyszerűek. Alapjában véve szeretik a kiadós, testes, jó minőségű húsokat, jóízű halakat, laktató lepényeket, pudingokat, mégsem élnek fenntartás nélkül az asztal örömeivel.

Az angolok azonban állítják hogy konyhájuk igen is különleges a maga nemében, hiszen ételeikre nagy hatással volt a francia konyha és az akkor még brit gyarmatnak számító India, ahonnan sok fűszer, fűszerkeverék honosodott meg.

Tény, hogy Európa sok gasztronómiai különlegességet köszönhet Angliának. Ezek közé tartoznak a szendvicskészítés, amellyel – egy sakk játszma nagy sietségében – Sandwich gróf próbálkozott meg először, az eredmény jól ismert, vagy a tea kultúra – melynek európai útja, a XVII. századi Angliából indult el, de ide sorolhatjuk a különböző pudingok, a pie-ok megszületését is.

Az angoloknál kialakult egy sajátságos étkezési rend, mely a fogalommá vált “angol-reggelivel” indul. Gyümölcslével kezdenek, melyet a porridge (zabkása; ejtsd: poridzs) követ – vagy inkább követett. Napjainkban már inkább a divatosabb és talán egészségesebb müzlit választják. Majd a pirítós következik, melyet vajjal, mézzel, dzsemmel kennek meg, ki-ki a maga ízlése szerint. A legkedveltebb dzsem a marmalade (egyfajta narancsdzsem), de asztalra kerül még eper- és sárgabarackdzsem is. Világszerte ismert reggelijük a sültsonka tojással – ham&eggs, illetve a húsos sültszalonna tojással – bacon&eggs. Reggeli után jön az elmaradhatatlan fekete tea, amelyet tejjel, tejszínnel vagy önmagában, de semmiképpen sem cukorral fogyasztanak. Érdekes, hogy míg Angliában már 1652-ben voltak kávéházak, a reggelt mégsem kávéval indítják.

Az ebédet rendszerint az iskolában, munkahelyen fogyasztják, ami általában szendvicsből, könnyű levesekből, vagy kalóriaszegény salátákból áll. Leveseik főleg csirke- és marhahúsból készülnek, legismertebb levesük mégis az ír ürügulyás. Ezt követi a mindennapi, szigorúan betartott ötórai tea, melyhez kísérőként kekszet, kétszersültet fogyasztanak.

Az angoloknál – a tradícióhoz, konzervativizmushoz híven – a vacsora számít a nap legfontosabb étkezésének. Néhol még ma is hódolnak ama régi szokásnak, miszerint a sülteket egészben teszik az asztalra, majd a családfőre bízzák, hogy felszeletelje azt. Ki gondolná, hogy ebből alakult ki az elegáns felszolgálási (angol felszolgálás) mód.

A hal- és rákételek mellett birkát, baromfi- és marhahúst fogyasztanak leggyakrabban, mely utóbbit ki kell emelnünk, mint a jólét szimbólumát. (Az utóbbi időben a kergemarha-kór eredményeképpen csökkent a népszerűsége.) Ennek számos elkészítési módját ismerik. A legkedveltebb a sültbélszín, amúgy “angolosan” (rare), azaz véresen vagy félig átsütve. Ehhez kísérőként barna mártást, valamint vízben főtt zöldségeket adnak, melyek tetejére tálaláskor egy kis vajat tesznek.

A sülteken kívül igen közkedvelt még a yorki sonka, a gesztenyés pulyka, a vadhús, ezeket mind-mind különféle mártással tálalják. A legismertebb mártások közé tartoznak a Cumberland-, a menta-, az alma- és egresmártás, valamint a nálunk is jól ismert Worcester-szósz.

Anglia legnépszerűbb gyors étele a fish&chips (hal hasábburgonyával). Először a XIX. század végén jelent meg a szigetországban, és hódit mind a mai napig.

Említésre méltó még a szintén XVII. században Angliában elterjedt pie (pite, lepény), amely ízlés szerint tölthető zöldségekkel, csirkehússal, tojással, de cseresznyével, almával és egyéb gyümölcsökkel is. Másik kedvelt desszertjük a puding, melynek számos változata ismert, a legismertebb mégis a karácsonyi puding, melyet 4-6 héttel az ünnepek előtt kezdenek készíteni.

Az italok közül legkedveltebbek a whisky, a gin és a vodka. Miután Angliában nem terem meg a szőlő, így kénytelenek a bort importálni, melyek közül a francia és a német borokat, ezen belül a vörösborokat részesítik előnyben. Az angolok nagy sörivók, de a hazai sörökkel szemben (gyömbérsör, burton) inkább az import söröket kedvelik.

Végezetül szólnunk kell még a Marmite-ról, ami nélkül igazi angol nem is utazik sehová. Ez egy keserű, fekete színű mártásszerűség (állagában hasonlít a mogyorókrémre). Íze, a sűrített Unicum-hoz hasonlítható. Csak igazi ínyenceknek ajánljuk!

Angliában együnk angol módon! Könnyen megtaláljuk a városban
mindenhol felbukkanó szendvicsbárokat, mint pl.Benji ‘s, ha csak gyorsan
és olcsón szeretnénk harapni valamit.

“Breakfast All Day!” Nem szabad
addig Londonból hazamenni, amíg nem ettünk egy igazán ki adós
hagyományos angol reggelit, függetlenül a napszaktól. A legtöbb pubban
pedig kipróbálhatjuk az igencsak népszerű “fish ‘n ‘chips “–et, illetve
egy finom “roast dinner “-t.
A pubok reggeltől este 11-ig tartanak nyitva, az utolsó körre felhívást egy kolomppal jelzik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »