Fidzsi-szigetek

Fidzsi-szigetek

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Fidzsi köztársaságIdőzóna:GMT+11:00
Anyanyelven:Matanitu Ko VitiAutójelzés:FJI
Államforma:alkotmányos monarchiaPénznem:fidzsi dollár (FJD)
Főváros:Elektromosság:

Kék lagúnák, fehérlő homokpart, felhőtlen égbolt – a közép-európaiak valahogy így képzelik el a Fidzsi-szigeteket: a világ egyik utolsó paradicsomának. A 300 szigetből álló ország neve valóban Paradicsomot jelent. A fő sziget, Viti Levu kivételével minden szigetet csodás
korallgyűrű vesz körül. Az ország lakosságának 41%-a őslakos fidzsi, akik mintegy 3500 éves kultúrára tekinthetnek vissza. A szállodák
kertjeit és a szigeteket kókuszpálmák, hibiszkuszok, frangipáni virágok tarkítják. A fiji kultúra, a kellemes, dallamos énekek, táncok és a
tűzönjárás ceremóniája kellemes szórakozást nyújt minden idelátogatónak. A nyaralók számára maga a dél-tengeri álom: az egyszerű emberek mindmáig megőrizték természetességüket, s a természetet láthatólag még nem tette tönkre az ember.

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Nadi, Suva.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 679

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:758 000 fő
Népsűrűség:41.20 fő/km2
Nyelvek:angol, fidzsi, hindi, kínai.
Népcsoportok:fidzsi (49,8%), indiai (45,3%), egyéb (4,9%).
Vallások:hindu (45%) metodista, protestáns (37%), mohamedán (10%), római katolikus (7%), konfuciánus (1 %).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:41.20 km2
Nagyobb települések:Suva 70 000 (120 000).
Legmagasabb pontok:Tomanivi 1323 m.
Főbb folyók:Rewa, Singatoka.

Földrajz

A kedvező, szavanna éghajlatú szigetek közül a nagyobbak vulkáni eredetűek, a kisebbek jórészt korallképződmények.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 2 010 USD

A Fiji vagy Fidzsi-szigetek egy gyönyörű, természeti csodákban gazdag szigetcsoport és ország a Csendes-óceán déli részén, Új-Zélandtól 2.000 km-re északra. Mesés nyaralóhely, amely különleges élményekkel, álomszép homokos strandokkal, kristálytiszta óceánnal, gazdag víz alatti élővilággal, korallzátonyokkal, buja esőerdőkkel, trópusi patakokkal és vízesésekkel várja az ide látogatókat a világ minden tájáról.

Hivatalos neve: Fidzsi-szigeteki Köztársaság, Matanitou ko Viti. Cook kapitány nevezte el, a „viti” szóra visszavezethető hangzása alapján, amelynek jelentése helyi nyelven „nagy”.

A sziget 2 nagyobb és több kisebb szigetből áll. Az összesen 322 szigetből csupán 106 sziget lakott. Szárazföldi határa nincs, legközelebbi szomszédai nyugatról Vanuatu, keletről Tonga, északról pedig Tuvalu. Két legnagyobb szigete: Viti Levu és Vanua Levu. A fidzsi-szigetek a maga 860 ezer lakosával Ausztrália és Óceánia negyedik legnépesebb országának számít. Lakosságát főként fiji őslakosok, brit és más európai, indiai és ázsiai leszármazottak alkotják.

Viti Levu a legnagyobb és legnépesebb sziget is egyben, az ország kb. háromnegyede itt él. A főváros, Suva is ezen a szigeten található.  

A szigeteken magas, zöldellő hegyek húzódnak, amelyek elérik akár az 1.300 m magasságot is. Helyi legenda szerint, ha az ember látja a hegyeket, akkor eső fog esni.
A hegyekkel tarkított nagyobb szigetek vulkanikus eredetűek, míg a kisebbek korallzátonyok. Az ország legmagasabb pontja: Tomaniivi (Mount Victoria, 1.324 m). A szigetek nagy részét őserdő és számos különleges fafaj borítja.

A Fidzsi-szigeteken 6 nemzeti parkot tartanak számon, amelyek az esőerdők, vízesések és bennszülött falvak védelmét szolgálják.

Éghajlata

A Fidzsi-szigetek trópusi tengeri klímája egész évben kiegyensúlyozott, állandóan magas hőmérséklet és időnként heves viharok jellemzik. A levegő hőmérséklete 23-27 °C, a víz hőmérséklete 25-29 °C fok között mozog, az esős napok száma 13-21 nap/hónap egész évben. Decembertől áprilisig trópusibb az időjárás, magasabb a levegő és a víz átlaghőmérséklete is, ám az esős napok száma is. Általánosságban a  déli szigeteken több, míg az északi területeken kevesebb esőre kell számítani.  Egész évben kiváló nyaralóhely a szörfösök és a búvárok számára. A világ 10 legjobb merülő helyeinek egyikeként tartják számon.

Időzóna

UTC/GMT +12 (Magyarországhoz képes nyáron +10, télen  12 óra.
Mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és a Fidzsi-szigeteken, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás +11 óra.

Hivatalos nyelv és vallás

Hivatalos nyelve az angol, fidzsi és hindi.A lakosság 54%-a keresztény, 38%-a hindu és 8%-a muzulmán. A legtöbben angolul beszélnek egymással.

Hivatalos pénznem

fidzsi dollár (FJD). 1 fidzsi dollár kb. 0,44 USD és kb. 145 HUF.

Áramellátás

C,G típusú átalakító szükséges

Védőoltás és egészségügy

A fidzsi-szigetekre történő utazáshoz kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltások a Hepatitis A és B, valamint a Tífusz. Utazás előtt a saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak a Nemzetközi Oltóközpontnál (https://oltokozpont.hu).

A mentők hívószáma (általános segélyhívó telefonszám): 911

Fidzsin az orvosi ellátás lehetőségei korlátozottak, így komolyabb probléma esetén könnyen előfordulhat, hogy csak az országon kívül – legközelebb Ausztráliában vagy Új-Zélandon – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, a Fidzsi-szigetekre utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, amennyiben az ellátás helyben nem biztosítható.

Vízum és beutazás

Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel utazhatnak be az országba, amely a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig érvényes kell legyen.

Magyar állampolgárok számára a turizmus céljából történő beutazáshoz és 4 hónapot meg nem haladó tartózkodáshoz nem szükséges előzetesen vízumot igényelni. A belépésnél kapott, négyhavi tartózkodásra jogosító „látogatási engedélyt” (visitor permit) 2 hónappal lehetséges meghosszabbítani, ezt helyben a Bevándorlási Hivatalnál szükséges intézni, fizetni kell érte. 

Mivel Magyarországról a Fidzsi-szigetekre gyakorlatilag csak más tranzit országok érintésével lehetséges eljutni, fokozottan ügyeljenek arra, hogy a tranzit országok esetleges vízum előírásait, illetve az útlevél érvényességi idejére vonatkozó előírásait is vegyék figyelembe. Ausztráliai átszállás esetén nem szükséges tranzit vízum abban az esetben, ha a magyar útlevéllel utazó 8 óránál kevesebb ideig tartózkodik Ausztráliában, és ez idő alatt nem hagyja el a repülőtéri tranzit várót. Minden egyéb esetben a megfelelő ausztrál vízum előzetes beszerzése kötelező.

Utazás előtt a saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak a Konzuli Szolgálatnál (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ausztralia-es-oceania?fidzsi-szigetek)

Biztonsági okokból, illetve a földrengések és cunamik eshetőségére javasoljuk, hogy a Fidzsi-szigetekre utazó magyar állampolgárok nevük, utazásuk időpontja, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a magyar Konzuli Szolgálat honlapján (https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu/#!/login)

Általános segélyhívó telefonszám: 911

Külképviselet: A Fidzsi-szigeteken nincs magyar külképviselet, konzuli segítséget Magyarország Ausztráliai Nagykövetsége tud adni:

Cím: 17 Beale Crescent, Deakin, Act 2600, Canberra, Australia
Előhívó: (61)
Telefon: 02-6285-3484
Email: mission.cbr@mfa.gov.hu
Weboldal: https://canberra.mfa.gov.hu/

Biztonság

Az országban jónak mondható a közbiztonság, különösen a turisták által látogatott helyeken és szállodák környékén. Éjszaka nem ajánlott kijárni, főként a városokban nem. Fontos az elővigyázatosság a zsebtolvajok, kisebb lopások és bankkártyás visszaélések ellen.

A trópusi ciklonok fő időszaka novembertől áprilisig tart, de kisebb valószínűséggel az év bármely szakában előfordulhatnak. A szigetország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért folyamatos a földrengések és a rengések által kiváltott cunamik veszélye. Közvetlen veszély esetén a helyi rádió- és TV-állomások is figyelmeztetést adnak, a legtöbb szállodának pedig cunami evakuációs terve is van, amit az ott megszálló vendégeknek érdemes megismerni.

Közlekedés

Az ország 3 repülőtérrel és 6 kikötővel rendelkezik. Közutak és vasútvonalak hálózzák be a főbb szigeteket, de azok minősége igen eltérő lehet. A közlekedés baloldali. Autó- és motorbérlésre van lehetőség, de előtte érdemes tájékozódni a használni kívánt útvonalak minőségéről. A városokon kívül az utak túlnyomó többsége nem aszfaltozott, ezért fokozott óvatossággal közlekedjenek! Szigeten belül az autóbuszos vagy taxis közlekedést javasoljuk leginkább, míg a szigetek között számos kompjárat, kis repülőgép és hidroplán közül választhatunk.

Gasztronómia

Fidzsin könnyedén tudunk egészségesen és olcsón étkezni. Főételek jellemzően a halak, tenger gyümölcsei, bárány vagy a sertés. Köretként népszerűen a zöldségek, édesburgonya, jam gyökér és a banán. Az italok nagy része kókusztejjel készül.

Elterjedt ital a kawa, ami nem kávé. A helyiek yanggonának vagy grognak is hívják. Borsnövény gyökeréből készül, fűszeres, hűsítő ital, alkoholtartalma nincs, de érzéketlenné teszi a nyelvet, izomlazító és nyugtató. Fogyasztása csak kis mennyiségben ajánlott! Nagyobb mértékben veszélyes is lehet!

Általános higiéniás tanácsok

  • Javasolt víz nélkül használható kézfertőtlenítő gél használata.
  • Csak palackozott vizet igyunk, csapvízzel még a fogmosás sem ajánlott!
  • Csak kellően átsült, megfőtt ételek fogyasztása javasolt, lehetőleg a szálloda éttermében, ahol biztosak lehetünk benne, hogy frissen készült amit rendeltünk.
  • Nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztása kerülendő, kivéve ha hámozható.

Szörfözés és búvárkodás

A Fidzsi-szigeteken egész évben napsütéses és kellemesen meleg időjárás fogad minket. Minden hónap kiválóan alkalmas a snorkelling, búvárkodás, szörfözés, horgászat és kirándulás számára. Ha mégis a legoptimálisabb időszakot keressük, akkor snorkellezésre az októbertől áprilisig, míg búvárkodásra az áprilistól októberig tartó időszakot ajánljuk. Az óceán július és december között kicsit „hűvösebb”, de akkor sem csökken a víz hőmérséklete 22 C fok alá. A vitorlázáshoz az április-december, a tengeri halászathoz pedig a január-április hónapok a legkedvezőbbek. A szigeteket egész évben látogatják a szörfösök, mégis az igazi kihívást és izgalmat jelentő nagyobb hullámok áprilistól októberig várhatók, amikor is a zátonyok a szörfösök paradicsomává válik. Novembertől márciusig a hullámok szelídebbek, de szörfözésre ugyanúgy alkalmasak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »