Kenya

Kenya

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Kenyai KöztársaságIdőzóna:GMT+02:00
Anyanyelven:Jamhuri Ya KenyaAutójelzés:EAK
Államforma:köztársaságPénznem:kenyai shilling (KES)
Főváros:NairobiElektromosság:

Ebben a fantasztikus országban mindent megtalál. Homokos korallzátony által védett tengerpartot, érintetlen természetet, Kelet-Afrika
jellegzetes vadállatait eredeti környezetükben, szabadon; modern nagyvárost felhőkarcolókkal, nyüzsgő, forgalmas kikötővárost,
üdülőövezetet és kicsiny falvakat; több ezer méter magas hegyeket, végtelen síkságokat, ligetes domboldalakat, hatalmas és aprócska tavakat, geológiai látványosságokat; óriási tea- és kávéültetvényeket, egzotikus gyümölcsöket termelő farmokat, történelmi emlékeket az őskortól a közelmúltig, az iszlám, a hindu és a keresztény kultúra izgalmas keverékét.

Kenyáról minden embernek más jut az eszébe, a régészek az emberiség bölcsőjének nevezik, a vadászok, és a turisták hihetetlenül gazdag állatvilága és az óceán miatt imádják. Az állatvilág sehol máshol a kontinensen nem ilyen változatos, mint itt.

Kenya azon kevés ország közé tartozik, ahol az 5 nagyemlős, az oroszlán, a bölény, az elefánt, a leopárd és az orrszarvú egyaránt megtalálható. A vadak mellett azonban egyéb látnivalót is kínál az ország, remek strandok, korallzátonyok, lélegzetelállító hegyek és ősi szuahéli városok várják a turistákat.

Sok emberi lábnyom közül, amelyek Kenya talaját érintették, az elsőket Kr.e. 2000-ben hagyták hátra az Etiópiából érkező nomád törzsek. Egy másik törzs 1000 körül érkezett oda és elfoglalta Kenya központi területének nagy részét. Az ország lakossága ősének többi része az Kr.e.500 és Kr.u.500 közti időszakban érkezett ide. A bantu nyelven beszélő népek (mint a Guusi, Kikuyu, Akamba és Meru törzsek) Nyugat-Afrikából érkeztek, ezzel szemben a Nilotic nyelvet beszélők (maszájok, luok, szamburuk és turkánok) a Nílus völgyéből jöttek a déli Szudánból. Miközben ezek a törzsek az ország belsejébe vándoroltak, az Arab-félszigetről érkező muzulmánok és a Perzsiából (most Irán) jövő shirazik a kelet-afrikai tengerparton telepedtek le a 8. századtól kezdve.

A fűszerek és a pénz által vonzott portugál hajósok a 15. század körül jelentek meg. Az Afrika nyugati partján egyre távolabb merészkedő Vasco de Gama végül megkerülte a Jóreménység Fokát és tovább ment a kontinens keleti partján 1498-ban. Hét évvel később elkezdődött a térség portugál elfoglalása. A 16. századra a szuahéli kereskedővárosok többségét, beleértve Mombasát vagy kizsákmányolták, vagy elfoglalták a portugálok – jelezve az Indiai-óceán kereskedelme arab monopóliumának végét. A portugálok hosszú időre rendelkeztek be kemény gyarmatosító szerepet játszva, kijátszva az egyik szultánt a másiknak. De a hatalmuk a tengerparton mindig erőtlen volt, mert ezeket az előőrsöket az indiai Goaból kellett ellátni. A tengerpart feletti ellenőrzést az arabok visszavették 1720-ban.

A 18. század következő éveiben a Perzsa-öbölből érkező omán dinasztiák uralkodtak a kelet-afrikai partok mentén. A portugál időszak pusztítása és az arab kormányzók közötti állandó veszekedések lecsökkentették a kereskedelmet és fejlődést, amely azzal járt, hogy Anglia és Németország érdektelenné váltak Kelet-Afrika megszerzésében a 19. század közepéig.

Amikor az európaiak hirtelen megrohanták egész Afrikát, a hírnevet és a szerencsét keresve, még Kenya rejtett belső területe is arra kényszerült, hogy felfedje titkait az idegenek számára. Az 1880-as évekig a Rift völgy és a Aberdare fennsík a büszke harcos törzs, a maszájok, hazája volt. A 19. század végén a masszájok két vetélkedő törzse közötti polgárháború meggyöngítette a törzset. A betegségek és az éhezés is áldozatokat szedtek. Ez megnyitotta az angolok számára a lehetőséget, hogy szerződést köthessenek a maszáj főnökkel és elkezdődhetett a Mombasa Uganda vasútvonal lerakása, amely átszelte a maszáj legelőket. Ennek a vasútvonalnak durván a felezőpontja az, ahol most Nairobi áll.

Ez a maszáj törzs hanyatlásának kezdete volt. Ahogy a fehér telepesek egyre több termékeny földet követeltek, úgy kényszerültek a maszájok egyre kisebb rezervátumokba. A kikuyuk, a Kenya fennsíkjairól származó bantu mezőgazdálkodó törzsek, is feladásra kényszerültek földjeiket.

Noha a 20. század elején a betelepedés katasztrofális volt, miután vették a fáradságot arra, hogy megismerjék az országot, a briteknek sikerült életképes gyarmatot teremteniük. Más európai telepesek hamarosan kávéültetvényeket telepítettek és 1950-re a fehér telepesek száma elérte a 80,000 főt. Mivel kevés választásuk maradt, mint hogy beszálljanak az európaiak által teremtett gazdasági mókuskerékbe, az olyan törzsek, mint a kikuyuk, sikeresek voltak a fennmaradásban. Harry Thukut, a kikuyu politikai egyesülés első vezetőjét a britek bebörtönözték 1922-ben. Követője Johnstone Kamau (később Jomo Kenyatta) lett a függetlenné vált Kenya első elnöke.

A gyarmatosítás ellenesség növekedéssel létrejött a Kenyai Afrikai Unió (KEA) és eltökélt lett a követeléseiben. Rövidesen hamarosan más szervezetek is felemelték hangjukat a szabadságért, beleértve a Mau Mau-t, aminek a tagjai (főleg kikuyuk) azt követelték, hogy űzzék ki a fehér telepeseket Kenyából. Az ezt követő Mau Mau felkelés 1956-ban ért véget a Mau Mau vereségével. A háborús számla több mint 13,000 afrikai – Mau Mau gerillák, polgárok és csapatok – 1000 feletti európai volt.

Kenyatta éveket töltött börtönben és házi őrizetben, de kiszabadult 1961-ben és az átalakuló KAU, a Kenyai Afrikai Nemzeti Unió (KANU) vezetője lett. Kinyilvánította a függetlenséget 1963. december 12.-n, és elnöksége alatt az ország Afrika egyik legstabilabb és leggazdagabb országává fejlődött. Kenyatta 1978-as halála után Daniel Arap Moi, a tugan törzs tagja lett az elnök.

Főbb városok

Monbasa, Nairobi, Kisumu,

Utazási információk

Vízum: belépéskor a helyszínen kell fizetni, mely 50 USD/fő. Az útlevélnek a tervezett visszautazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Megérkezéskor belépési lapot kell kitölteni.

Klíma, öltözködés: a hőmérséklet egész évben 28-35°c körüli. Decembertől áprilisig tart a meleg szezon. Az esős időszak alatt rövid ideig tartó záporokkal kell számolnunk. Nagyon könnyű, nyári öltözet ajánlott. A szállodákban a vacsorához a férfiaknak hosszú nadrág viselete elvárás. Az erős muszlim hatás miatt az utcán ne viseljünk nagyon kihívó ruhadarabokat.

Valuta: Kenyai schilling (KSH),  1 EURO~ 100 KSH. A bankokban, szállodákban szabadon lehet pénzt váltani. Hitelkártyát (Master, Visa) a szállodákban és a nagyobb üzletekben elfogadják. A parti árusoknál alkudni kötelező. A kenyai schillinget az országból kihozni nem szabad és a magyar bankok sem váltják be.

Egészségügyi tanácsok: nincs kötelező oltás, illetve gyógyszer. Ajánlott a sárgaláz elleni oltás (Nemzetközi Oltóközpont 1097 Bp., Gyáli út 2-6.), valamint a malária elleni gyógyszer (Lariam), utazás előtt el kell kezdeni szedni. Egyéb gyógyszereket ajánlott magunkkal vinni. Minden hotelnek van saját orvosa, aki szükség esetén telefonon elérhető. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, kérjük csak palackozott vizet fogyasszon.

Strandok:
Mombasa déli partja hófehér, finom homokos. Az északi partja nyüzsgősebb, a kedvezőtlen időjárás esetén előfordulhat a tengeri növények felhalmozódása.  Az északi és déli partján apály-dagály idején a tengerben való fürdés korlátozott.

Biztonság: mint minden nagyobb városban, Mombasában is ajánlott vigyázni értéktárgyainkra. Este kísérő nélkül az elhagyatottabb utcákon ne sétáljunk. Aranytárgyakat, ékszereket ajánlatos a hotel széfjében elhelyezni.

Helyi utazás:
a taxi nem olcsó. Minden út előtt alkudjuk ki a fuvardíjat. A helyi közlekedési eszköz a matatu. Ezt főleg vállalkozó kedvű utasainknak ajánljuk.

Telefon: Kenya előhívószáma: 00254, hívás
Magyarországra: 0036. Mobiltelefon működik,

Elektromosság: 220 v, a csatlakozó hárompontos nem európai szabvány.

Időeltolódás: + 2 óra

Szafari:
a túrák többsége földúton közelíthető meg. A meleg és a por miatt folyadékot feltétlenül vigyenek magukkal, valamint számítsanak arra, hogy a ruhaneműk porosak lesznek. A túrákra hosszú ujjú, vékony inget vagy pulóvert ajánlatos magunkkal vinni, mert a reggeli és az esti órákban hűvösre fordul az idő. Kényelmes zárt cipő, kalap, vagy kendő javasolt. Az állatokat a nyitott tetejű kocsiból csodálhatjuk meg. Az autó elhagyása tilos.

Nemzetközi repülőterek

Nairobi, Mombasa.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 254

Nairobi – A 327-es mérföldkő

A főváros történelme igen rövid, hiszen 1899-ben alapították az ugandai vasútvonalat építő indiai-angol munkáscsapatok az első táborhelyet Nairobi mai helyén. A kelet-afrikai vasútvonal építése előtt Nairobi vidéke hideg, mocsaras terület volt, erre utal a főváros mai neve is, amely a maszáj Nai’beri (a hideg víz helye) szóösszetételből származik.

Az angol gyarmati idők alatt a város rohamos fejlődésnek indult, ahol nemcsak az európai gyarmatosítók telepedtek meg, de az indiai építőmunkások leszármazottai is itt élnek a mai napig.

A mára kétmilliós lakossal rendelkező Nairobi közel 700 négyzetkilométeren helyezkedik el, a tulajdonképpeni belváros viszont nagyon kicsi, mindössze 5 négyzetkilométer. Itt helyezkednek el a legfontosabb állami és kereskedelmi intézmények, és a közbiztonság is viszonylag jónak mondható.

Itt található a Kenyatta mauzóleum, a parlament, az elnöki hivatal és számos követség épülete.

belvárosban szinte minden beszerezhető, ami Európában is kapható, itt számos bevásárlóközpont és szupermarket található.

Nairobi szálláskínálata is sokrétű: az olcsó diákszállásoktól kezdve a legnagyobb szállodaláncok ötcsillagos hoteleig, minden megtalálható. Lásd még: Szállodák, szálláshelyek

Kisumu – a Viktória tó partján épült gyöngyszem

Kisumu a Nyugat-Kenya központja, egyben az ország harmadik legnépesebb városa. A nyugati területek rendkívül sűrűn lakottak, ugyanakkor a turisták kevésbé árasztják el, mint a keleti óceánpartot.

A térség két kiemelkedő látványossága a Masai Mara Rezervátum és a Viktória tó. Az óriási víztükör (közel 70 ezer négyzetkilométer) Afrika második legnagyobb tavának számít és egyben a Nílus forrása. A tónak csupán 5%-a tartozik Kenyához nagyobb része Tanzániában és Ugandában található.

A forró afrikai kontinensen a tavak rendkívül fontos szerepet töltenek be az élővilág és ezzel együtt az emberek fenntartásában. A Viktória tóhoz tartozó emberi közösség létszáma eléri a 3 millió főt. A tó legnevezetesebb látnivalója a kócsagok tömege, amelyek hatalmas kolóniákban élnek a tavon. Kisumu is a tó partján terül el, így kiváló kiindulópontot jelenthet a szafari-túrázóknak.

A városba érkezők mindenképpen vásároljanak szappankő-szobrokat, hiszen itt találhatóak a legszebbek az országban és ne hagyják ki Kenya legnagyobb szabadtéri piacát sem, ami minden nap nyitva van.

Masai Mara nemzeti park, tulajdonképpen a tanzán Serengeti park kenyai folytatása. Elsősorban a július-október közötti időszakban érdemes idelátogatni, amikor az esőzések miatti kizöldülő táj gnúcsordák sokaságát vonzza a területre. Ilyenkor közel egymillió gnút és körülbelül 50 ezer zebracsapatot nézhetnek meg egy helyen az érdeklődők. A Masai Mara nemcsak vadvilágáról híres, hanem arról is, hogy itt él a legtöbb maszáj. Ezek a magas, fekete bőrű, vakítóan fehérszemű és fogú néptörzs még ma is tartja egykori hagyományait és a turisták meglátogathatják a maszáj falvakat. A sárkunyhók között színes ajándéktárgyakat vásárolhatunk, elbeszélgethetünk a főként szafarivezető maszáj harcosokkal, akik egy dárdával is képesek az oroszlánokat távol tartani. Ne hagyjuk ki a maszájok törzsi táncát, aminek lényege, hogy ki tud helyből két lábbal magasabbat ugrani (az ugrás mértéke ugyanis a maszájoknál egyfajta férfiassági fokmérő).

Mombasa – a keleti óceánpart legjelentősebb városa

Kelet-Kenya központja jóval hosszabb történelmi múltra tekint vissza, mint Nairobi. Mombasában már az időszámításunk szerinti 2-ik században éltek őslakosok, de a város fejlődését az arab és persza kereskedők alapozták meg a 6-ik században. Az egykor 15 négyzetkilométeres szigeten elterülő város központját ma is iszlám vallásúak lakják, itt az építészeti remekműveken is erősen érezhető az arab hatás.

Bár ma jóval nagyobb Mombassa összterülete, a valódi városközpontnak továbbra is a szigeten elterülő részt tartják, ez több nagy híd köti össze a fiatalabb városrészekkel, amelyek a szárazföldön terülnek el, illetve a kikötő körül lévő iparnegyedekkel és nyomornegyedekkel.

Mombassa nemcsak Kenya turisztikai központja, amely rengeteg charterjáratot fogad Európából, hanem Kelet-Afrika legjelentősebb kikötője is egyben. Ha Mombassában járunk, akkor ne hagyjuk ki az elefántcsontagyart formázó diadalívet a főutcán, amelyet II. Erzsébet királynő koronázásának emlékére emeltek.

Kötelező látnivaló a Jézus-erőd, amely a városért vívott portugál-angol gyarmati csatákat idézi, és érdemes kilátogatni a piacra is, amelynek fűszerkínálata még afrikai viszonylatban is páratlan. Az óvárosi sétánk alatt betérhetünk egy iszlám mecsetbe, vagy egy szvasztikával feldíszített hindu szentélybe csakúgy, mint egy keresztény templomba.

Mombasa azonban kétségtelenül nem építészeti és történelmi emlékeivel hódít az utazók között, hanem hófehér partjairól és a partok közelében fekvő érintetlen korallzátonyairól híres. A legtöbb turista a téli időszakban érkezik ide, hogy pár hetet eltöltsön ezen a különleges nyaralóhelyen.

A nyaraló övezetekben luxusszálloda-komplexumokat találunk, amelyek a legszebb és leghíresebb partok mentén épültek közvetlenül. A Mombasától délre fekvő partok közül Diani Beachen nyüzsgő turistaközpontokat találhatunk, ahol mindig pezseg az élet, Tiwi Beachen inkább a nyugalomra vágyók pihenhetnek. Mindkét part közelében van korallzátony, amelyek egyben vízi nemzeti parkok is.

A Mombasától északra fekvő területek pár évtizeddel idősebbek a déli partoknál, ezeket már a 70-es években felfedezték az európai turisták. Nyali Beach és Bamburi Beach környékén rengeteg luxusszállót találunk, ahol teljes kényelemben tölthetjük el a pihenésre szánt napokat.

Ha valaki a szafarikon kívül is szeretne kirándulásokat tenni, annak érdemes az északi szállások közül választani, ugyanis ide jóval közelebb van a Mamba Village krokodilfarm és innen gyakran indulnak túrák Gede romvárosába is.

Nemzeti parkok, rezervátumok

Tsavo (Kelet és Nyugat) Nemzeti Park

Területe: 20812 km2
Az elsőként megnyitott kenyai rezervátum, 2000 km-es túraútvonalával és úthálózatával az ország legjelentősebb és leglátogatottabb vadrezervátuma. A természet rajongóinak valódi földi paradicsom. Nemzetközileg is ismert az óriási elefántjairól. Itt élnek a híres „vörös” elefántok, melyeknek színe feltételezhetően a nemzeti park homokjától származik. Az elefántok mellett sok egyéb más állat is megtalálható itt, pl. 50 különböző fajú emlősállat és majdnem 400 madárfaj. A parkkal határos a Hilton szállodalánc vadasparkja.
A Nemzeti park 2 részre osztható, a kelet Tsavo, mely a két rész közül a nagyobbik, és a nyugat Tsavo. A szervezett kirándulásokat elsősorban a keleti területre vezetik.

Kilimanjaro – Kimama vadrezervátum

A vadrezervátum az ASC tulajdona, akik ügyelnek arra, hogy a felfedezni vágyó turisták ezrei ne zavarják meg a környezetet.
Mombasa-tól 280 km-nyire, az örök hósapkát viselő hegycsúcs lábánál, az Amboseli Nemzeti Park keleti határánál található a vadrezervátum. A Kimana-patak közeli forrásból fakadó hűs vize egész évben csordogál, így még a legszárazabb időszakban is idevonzza a környékbeli, szomjazó állatokat. Egy vadlesen 2-3 autónál több nem lehet, így a vendégek felhőtlenül élvezhetik a vadakat és az állatok életére sincsenek zavaró hatással.

Masai Mara Vadrezervátum

Területe: 1571 km2
A Masai Mara Nemzeti Park Kenya legnépszerűbb parkja. A parkban remekül megismerhetjük Afrika élővilágát, és innen kísérhetjük figyelemmel a nagy antilopvándorlást is.
A jobbára Tanzániában található Serengeti Nemzeti Park északi nyúlványa, a Mara és Talek folyók által közrefogott terület rendelkezik talán a legváltozatosabb, legtarkább állatpopulációval. A rezervátumban több, mint egy millió gnú, félmillió gazella, majd negyedmillió zebra és több tízezer impala él, igaz, hogy az itt élő oroszlánok, leopárdok, gepárdok hada egyfolytában csökkenteni akarja ezt a népességet. Nem csupán az állatvilág, hanem a változatos növényzet is feledhetetlenné varázsolja az itt tett látogatást.

Amboseli Nemzeti Park

Területe: 392 km2
Kenya egyik leglátogatottabb és vadakban leggazdagabb nemzeti parkja, Kilimanjaro-tól északra.
Közvetlenül a Kilimanjaro lábánál található park teljesen sík, füves terület. Igen gazdag patás állatokban és rengeteg elefánt is él itt. Természetesen oroszlánnal és egyéb macskafélékkel, valamint sakállal, hiénával, marabuval, keselyűvel is találkozhatunk.

Nakuru-tó

Területe: 200 km2
A Nakuru-tó partján elterülő nemzeti park főleg a madárparadicsomáról vált híressé. Kb. 370 fajta madár él itt és másfél-2 millió flamingó. A kis és nagy flamingók hatalmas populációi a kétmilliós számot is elérhetik. Tollazatuk színe az egész tájat csodálatos rózsaszínűvé varázsolja. A tó melletti parkban szinte minden állatfaj megtalálható, köztük a keskenyszájú orrszarvú is, amely Kenyában itt található a legnagyobb számban.

Mount Kenya Nemzeti Park

Területe: 715 km2
A legmagasabb kenyai hegy, a Batian hegy (5199 m) körüli területeken fekszik, amelyek csúcsait az örök hó fedi. Köd- és esőerdőiben, bambusz-dzsungelében hegyi elefántok, oroszlánok, zebrák, különösen szép madarak és a ritka Bongo-antillopok élnek. Tiszta időben csodás kilátás nyílik 3 csúcsra: Batian, Nelion és Lenana csúcsra.

Samburu Vadrezervátum

Területe: 235 km2
Ezen a vidéken folyik keresztül az Usara Nyiro folyó. A nagy elefántcsordák mellett olyan ritka állatfajokat ismerhetnek meg, mint a Grevy-zebra, valamint sok nemzeti parkhoz hasonlóan itt is a madárfajok kavalkádja fogadja az odalátogatót.

Meru Nemzeti Park

Területe: 870 km2
Itt élt Joy Adam könyvének sztár oroszlánja, Elsa. Itt található méh a szélesszájú orrszarvú is, a Grevy zebra és a zsiráfok ritka példányai, melyek igen ritka állatok.

Nairobi Nemzeti Park

Területe: 117 km2
Az 5 nagy vadból 4 megtalálható a parkban, így van oroszlán, leopárd, bivaly és orrszarvú. Itt nyüzsögnek a legkülönfélébb leopárdok, krokodilok, vízilovak. A parktól néhány km-re fekszik a főváros, Nairobi.

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:25 700 000 fő
Népsűrűség:42.80 fő/km2
Nyelvek:szuahéli és angol, bantu, kikuju.
Népcsoportok:bantu (66%), nilota (28%), ázsiai, európai, arab (6%).
Vallások:törzsi vallású (36%), protestáns (36%), római katolikus (22%), mohamedán (6%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:580 367.00 km2
Nagyobb települések:Nairobi 1 429 000, Mombasa 442 000, Kisumu 153 000, Nakuru 93 000.
Legmagasabb pontok:Mt. Kenya 5199 m.
Főbb folyók:Tana, Galana.
Főbb tavak:Viktória-tó, Turkana (Rudolf)-tó.

Földrajz

A keskeny parti síkság 500-600 m magas dombvidéki tájjal megy át a kelet-afrikai árok által két részre osztott kelet-afrikai magasföldbe. Az
árok két oldalán emelkednek Kenya vulkáni hegyóriásai, a magasföld északkeleti és déli része füves puszta, sztyepp.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 330 USD

agrárország.

Ünnepek, rendezvények

A turistákat leginkább érdeklő eseményt a biológia szervezi, a vadak vonulása a leglátványosabb kenyai rendezvény. Az állatok júliusban és augusztusban a Szerengeti Parkból indulnak észak felé legelőt keresve, és októberben indulnak vissza. A vonulást a Masai Mara Nemzeti Parkban lehet a legjobban megcsodálni.

A két legnagyobb állami ünnep: Kenyatta Nap és a Függetlenség Napja (dec. 12.).

Gasztronómia:

A hagyományos kenyai ételek babból és levesekből, ragukból áll, és egyetlen célja, hogy minél olcsóbban megtöltsék a gyomrot. A nemzeti étel a roston sült kecske, melynek neve nyama choma magáért beszél. Kenyában a vegetáriánusok kellemetlenül érezhetik magukat, nem úgy a sörbarátok, akiket rengeteg finom helyi sörrel kényeztetnek. A kenyai ételek rendkívül változatosak és ízletesek. Mombasában több híres étterem is található: indiai, thai, sea-food. Azok számára, akik Nairobiba is ellátogatnak ajánljuk Afrika egyik leghíresebb, a vadhúsokat mesteri módon készítő étterem, a Carnivor meglátogatását. A szakácsok hatalmas nyársakon szabadtűz felett sütik az afrikai szavannák vadállatainak (antilop, zebra, strucc, krokodil…) ill. az Európában ismert húsoknak (csirke, marha, borjú) a legfinomabb részeit, majd a vacsora kezdetekor minden pincér egy nyárssal a kezében sorra járja az igényesen megterített asztalokat és addig kínálja a frissensülteket, amíg a vendég az asztalon lévő zászlócska ledöntésével nem jelzi, hogy jóllakott. A tengerparti szállodák svédasztalain széles választékot szolgálnak fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »