Madagaszkár

Madagaszkár

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Madagaszkári KöztársaságIdőzóna:GMT+02:00
Anyanyelven:Repoblikan’i MadagasikaraAutójelzés:RM
Államforma:köztársaságPénznem:madagaszkári ariary (MGA)
Főváros:AntananarivoElektromosság:

Először is el kell döntenünk, hogyan hasznosíthatjuk legjobban az időnket Madagaszkáron. Ugyanis az ország minden sarkában találhatunk
kedvünkre való elfoglaltságot. Sütkérezhetünk a parton, túrázhatunk az őserdőkben lemúrok után kutatva, vagy bizarr formájú sziklákat
mászhatunk meg, esetleg leevezhetünk kenuval a folyón. A természet itt elkényezteti az utazókat.

Főbb városok

Antananarivo

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Antananarivo, Mahajanga, Nosy Be (sziget).

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 261

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:11 493 000 fő
Népsűrűség:19.60 fő/km2
Nyelvek:malgas, francia, helyi nyelvek.
Népcsoportok:malgas (98%), francia (1%), egyéb (1%).
Vallások:törzsi vallású (57%), keresztény (38%), mohamedán (5%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:587 041.00 km2
Nagyobb települések:Antananarivo 663 000 (1 050 000), Fianarantsoa 130 000,
Antsiranana 100 000, Toamasina 100 000, Mahajanga 85 000, Antsirabe 79
000, Toliara 55 000.
Legmagasabb pontok:Maromokotro 2876 m.
Főbb folyók:Mangoky, Onilahy, Ikopa, Mahajilo.
Főbb tavak:Alaotra-tó.

Földrajz

A sziget turzásokkal, lagúnákkal tűzdelt, őserdővel borított parti síkságából hirtelen szökik magasba a kialudt vulkáni kúpokkal tarkított,
szavannás központi fennsík, amely nyugat felé fokozatosan megy át szurdokszerű völgyekkel felszabdalt középhegységi tájba, majd a
korallszirtekkel szegélyezett, széles parti síkságba.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 230 USD

Nem csoda, hogy Madagaszkárt a nyolcadik kontinensként emlegetik, a tájak, kultúrák és vadvilág változatossága lenyűgöző a szigeten. Sétáljon baobabfa erdőben, ismerje meg Madagaszkár endemikus állatait, ízlelje meg a zebu húst, nyaraljon Madagaszkár paradicsomi üdülőhelyein!

Alapinformációk

 • Az időeltolódás GMT +3 óra, az elektromos áram többnyire 220 V, 50 Hz, pénznem az ariary (MGF), telefon országkód (261).

Reptér

 •  Érdemes a bőröndöket még Budapesten (ill. majd a visszaútra is) befóliáztatni, esetleg lelakatolni, felcímezni

Város

 • A VÁROSBAN FOKOZOTTAN FIGYELNI KELL A ZSEBTOLVAJOKRA, főképp a piacokon és sötétedés után. Érdemes fokozottan figyelni az értékekre: a háton hordott táskát megfordítani, „előre venni”, vagy esetleg lakattal zárni, az értékeket javasolt ruházat alatt hordható, nyakba akasztható vagy derékra szerelhető titok pénztárcában tartani.

Pénz

 • A madagaszkári valuta az ariary. 
 • Dollárban és euróban érdemes költőpénzt hozni, majd helyben váltani.
 • Nagyobb városokban ATM-ekből könnyen tudunk pénzt felvenni. A BNI bank automatáinál elfogadják a Visa, Visa Electron és MasterCard kártyákat.

Vásárlás

 • A helyi piacok mellett a nagyobb városokban európai típusú szupermarketek is találhatók, ahol európai termékeket is lehet vásárolni, ha hazai ízekre vágynánk az út során.
 • Vanília: Madagaszkáron a világpiaci és európai áraknál sokkal kedvezőbben vásárolhatunk kiváló minőségű vaníliát. Érdemes az utazás előtt körbekérdezni az ismerőseink között, mert érdemes nagyobb tétel vásárolni.

Fényképezés és filmezés

 • Fényképezés előtt mindig kérjünk engedélyt. Kifejezetten ügyeljünk erre síremlékek, emlékművek esetében.
 • Kisebb településeken, falvakban érdemes elsőként felkeresni a helyi vezetőt. Az ő engedélye és jóváhagyása sok esetben segítségünkre lehet, garantálhatja biztonságunkat és több kellemetlenséget megelőzhet.

Kommunikáció és viselkedés

 • Madagaszkáron rengeteg tabu szabályozza a mindennap életet, melyek régiónként változnak. Ezek vonatkozhatnak étkezési tilalmakra (sertés, stb.), öltözködésre, köszöntésekre. Ezekről érdemes a helyi túrvezetőtől előre informálódni.
 • Nagy segítséget jelenhet az út során, ha pár helyi kifejezést, köszöntés megtanulunk.
 • Hivatalos személyekkel csak udvariasan és tisztelettudóan bánjunk. Az uram/hölgyem megszólítás a helyi változata a „tompoko”.

Higiénia és elektromos eszközök

 • Víz- és áramszolgáltatás szünetelése előfordulhat. Amikor van áram, érdemes feltölteni minden elektromos berendezést, illetve elemlámpát estefelé kézközelben tartani. Érdemes fejre szerelhető elemlámpát hozni.
 • Célszerű hozni 1-2 garnitúra tartalék elemet magunkkal, hogyha szükség lenne rá, legyen kéznél.
 • Alapvetően Madagaszkáron az európai típusú konnektorokat használják.
 • Tartózkodjunk a csapvízfogyasztástól. A boltokban, büfékben kapható üdítők, sörök, azonban biztonságos.
 • Gyomorfertőtlenítésre érdemes magunkkal hozni wiskey-t, pálinkát, vagy helyben is beszerezhető. SOHA NE KÉRJÜNK JEGET AZ ITALUNKBA, SOK ESETBEN CSAPVÍZBŐL KÉSZÜL.
 • Vigyázzunk a saláták és tengeri ételek fogyasztásával. Csak jól átsült ételeket együnk meg.

Klíma

 • November és április között trópusian forró és esős klímára számítsunk. Régiónként változhat a csapadék mennyisége, azonban jelentős szárasságra ne számítsunk utunk során.

Hasznos Holmik

 • sapka / kalap, hölgyeknek vékony fejkendő (bár a helyi piacon tudunk venni szépet, olcsón)
 • törlőkendő, kézre, arcra
 • lábspray
 • nagyfaktorú naptej
 • hosszú ujjú felső és nadrág (szúnyogok kirajzási időszaka kora estétől hajnalig)
 • szúnyogirtó spray
 • gyógyszerek: mindenre, ami emésztéssel összefügghet, hasmenésre, szorulásra, Immodium, Daedalon, bélfertőtlenítő (pálinka, szeszes ital), továbbá az esetlegesen szükséges saját gyógyszerek
 • Malarone malária tabletta esetében minden nap egy tabletta az utazás időtartamáig – 1 nap és plusz 7 nap
 • moszkító-háló (helyszínen venni kevésbé költséges)
 • nyári viselet, papucs, de egy zárt lábbeli is szükséges
 • 1 elegáns, de többségében laza, nőknél nem hivalkodó, sportos könnyű öltözet
 • ruhák nagyon használódnak, igénybe lesznek véve, legyen a fő szempont a prakti- kum és a visszafogottság o jól zárható táska, övtáska/hátizsák
 • ajándékok – parfümnek, ruhaneműnek, gyerekek iskolaszereknek, játékoknak örülnek a legjobban
 • értékes órát, telefont, számítástechnikai eszközt (pl. értékes notebookot), ékszert, szemüveget érdemes itthon hagyni

Madagaszkárról hosszabban

Általános Adatok

Madagaszkár szigetország az Indiai-óceánon, Afrika délkeleti partjainál, a világ negyedik legnagyobb szigete.

Területe: 587 041 négyzetkilométer.
Régebbi neve: Malgasz Köztársaság
Főváros: Antananarivo  
Pénznem: madagaszkári ariary  
Népesség: 24,89 millió (2016)  
Hivatalos nyelvek: francia, malgasz nyelv.  
Összes GDP: 20,610  
Egy főre jutó: 943 USD

Kutatók régen úgy vélték, hogy Madagaszkár i.e. 500 és 200 között népesült be Borneó szigetéről érkezett népekkel, később pedig mozambiki bantukkal. A 7. sz-ban muszlim kereskedők telepedtek le az északnyugati parton, és a malgasz nyelvet arab betűkkel kezdték írni. A középkori törzsfőnökök kereskedelmi kapcsolatai elérték Kelet-Afrikát, a Közel-Keletet és Indiát. A legújabb kutatások szerint a szigetet 800 körül népesítették be. A 16. sz-ban portugálok kezdtek kereskedni az országgal. 1665-ben a Francia Kelet-Indiai Társaság igazgatója a szigetre vitorlázott. A francia gyarmatalapítási kísérlet kudarcba fulladt, de a közeli Réunion és Mauritius szigeteken kikötőket létesítettek. A század végén a franciák kereskedelmi állomásokat nyitottak a keleti parton. 1824-ig Madagaszkár kalózok vadászterülete volt. Sok európai tengerész szenvedett hajótörést a partoknál. Köztük Robert Drury, kinek útleírásából megismerhető a dél-madagaszkári élet.

Erre az időszakra esik Benyovszky Móric (1746-1786) „királysága”. A magyar és lengyel főnemes híres utazó, kalandor, emlékíró volt. 1774-ben Madagaszkáron francia megbízásból megalapította Louisbourg települést, gyarmatosította az addig független szigetet. 1776-ban a bennszülöttek királyukká választották, de lemondott tisztségéről. A magyar és osztrák elutasítás után amerikai kereskedők szolgálatába állt, így tért vissza a szigetre. Ellensége, egy francia kormányzó megtámadta. Benyovszky a csatában életét vesztette. Francia nyelvű emlékiratait Jókai Mór fordította magyarra. Cseke Zsolt geográfus filmrendező 1995-ös expedíciója során egy jelképes síremléket is emelt Madagaszkár Keleti-fokánál (Cap Est) azon a helyen, ahol a grófot feltehetőleg megölték. Az emlékművet a helyiek kincskeresés közben tönkretették. 2017. áprilisában Cseke Zsolt újra felépítette.

A 19. sz-ban merina uralkodók kiterjesztették hatalmukat a sziget legnagyobb részére. Mauritius brit kormányzójával megállapodtak a rabszolga kereskedelem betiltásáról. A brit befolyás idején a merina udvar áttért a keresztény hitre. 1883-ban a franciák megtámadták Madagaszkárt, melynek végén Antsiranana várost és az északi partot Franciaországhoz csatolták. 1896-ban a merina monarchia véget ért, a királyi családot Algériába száműzték. A II. világháború idején madagaszkári katonák is harcoltak Franciaországért. A németek először azt tervezték, hogy az összes európai zsidót Madagaszkárra deportálják, de ez nem valósult meg. Brit csapatok azért foglalták el a szigetet, hogy itt megakadályozzák a japán tengeralattjáró bázis kiépítését. 1958-ban kiáltották ki a Malgaszi Köztársaságot autonóm államként a Francia Közösségen belül. 1960-ban nyerték el teljes függetlenségüket.

Mivel a sziget korán levált minden más kontinensről, élővilága teljes elszigeteltségben tudott fejlődni, így az igen egyedinek számít. Ezért Madagaszkár önálló földrésznek is tekinthető, mert az itt élő fajok 90 %-a endemikus élőlénynek számít, azaz sehol máshol a Földön nem található meg.

A központi magasföld völgyeiben rizstermesztés folyik. Legmagasabb pontja a 2876 m magas Maremokotro. Keleten meredek lejtő vezet a parti síkságra, az óceán partját lagúnák szegélyezik. A nyugati síkság a szélárnyékban lévő száraz oldal. A hordalékkal feltöltődő folyók árvízveszélyt jelentenek. A lagúnákat és a víztározókat 460 km hosszú csatorna köti össze. Az ország éghajlata trópusi, a passzátszél keletről fúj. Két évszak van, a forró esős évszak (novembertől áprilisig tart), és a hűvösebb száraz évszak. Időnként trópusi ciklonok pusztítanak.

Az ősi Gondwana szuperkontinens 135 millió éve vált szét egy Madagaszkár, Antarktisz, India és egy Afrika, Dél-Amerika földrészre. Előbbi 88 millió éve vált ketté Madagaszkárra és Indiára. Madagaszkár közelebb van Afrikához, élővilága mégis inkább indiai jellegű. A szeles keleti tájakat eredetileg trópusi őserdő borította, melyet nagyban veszélyeztetett az erdőirtás. A nyugati oldalon trópusi lombhullató erdők honosak, a legszárazabb vidékeken félsivatagi tüskés bozótosok. A sziget flóráját olyan ritka növények is jellemzik, melyek csak itt találhatóak, vannak majomkenyérfák is. Faunájából a félmajom fajta makik és a kaméleonok a legnépszerűbbek. Érdekesség, hogy Madagaszkáron afrikai nagyvad és mérges kígyó nincs. Az ország legnagyobb ragadozója a fossza, melynek hossza 70-80 cm, súlya 5,5-8,6 kg.  Helyi állatfajták a cibetmacskák (mungo), denevérek, boakígyók, leguánok. A süntanrek hasonlít az európai sünre, pedig nem áll rokonságban vele. A honos folyami disznó a szigeten kívül Afrikában is él. A gyíkok alrendjébe tartozó kaméleonok legtöbb faja itt megtalálható. Képesek függetlenül mozgatni a szemüket, és ha rovarra vadásznak, kiöltik hosszú, ragadós nyelvüket. A hüllők közül nílusi krokodil is él itt. A legismertebb madagaszkári makifajok (lemurok): a gyűrűsfarkú maki, az indri, a véznaujjú maki, az ugrómakik családjába tartozó szifakák, és a világ legkisebb főemlőse, az egérmaki.   

Az ember betelepedése óta Madagaszkáron már egyes fajok kipusztultak, mint pl. az elefánt madár, a madagaszkári víziló, és az óriás lemurok. Sok túlélő faj továbbra is veszélyeztetett, mint a legtöbb maki. Szerencsére a vadon élő állatfajok és élőhelyük védelmére sok nemzeti parkot hoztak létre.   

Természeti Világörökségi helyszínek

Tsingy de Bemaraha Természetvédelmi Terület – A nyugati parton lévő terület látványos karsztvidéket, éles és magas mészkőtornyokkal szabdalt felföldeket és mangrove mocsarakat foglal magába. Legfontosabb része egy 1500 négyzetkilométeres élőhely, mely a csak Madagaszkáron élő lemurok otthona. A „tsingy”, ami nehezen megközelíthető, sűrűn egymás mellett elhelyezkedő, éles és magas mészkőtornyokból álló kőerdő, a kaméleonok egyetlen itteni előfordulási helye. A park számos orchideafajnak is élőhelye.

Atsinanana esőerdői – A sziget keleti részén hat nemzeti parkot foglal magába (Marojejy, Masoala, Ranomafana, Zahamena, Andohahela, Andringitra) Az illegális fakitermelés és orvvadászat matt az UNESCO felvette a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, mivel az itt élő állatok élettere leszűkült. Az eredeti esőerdőnek mára csak 8,5%-a maradt meg.

Világörökségi helyszín

Ambohimanga Királydombja – A Merina Királyság egykori központja, a madagaszkáriak kulturális identitásának legfontosabb szimbóluma, Madagaszkár államának alapító helye. A 18. sz. végén a merina királyok egyesítették az országot. 1896-ban a sziget francia fennhatóság alá került. A főváros Antananarivo lett, viszont a hely továbbra is szentnek számított a madagaszkáriak szemében, jelenleg is sok zarándok keresi fel. A főváros közelében fekvő domb egyike a környék tizenkét szent helyének. A helyszín a királyi városból, a temetőből, a királysírokból, a királyi palotából és a palotát védő, rózsafából készült erődből áll. Az épületegyüttest ünnepségek és szertartások alkalmából ma is használják.

Legfontosabb látnivalók – érdekességek

A Sainte-Marie sziget – Madagaszkár keleti partvidékének északi részénél található a 49 km hosszú sziget, mely egykor a kalózok törzshelye volt, kiknek legendája ma is él. A sziget érintetlen vidékei, mesés tengerpartjai, lagúnái miatt igen kedvelt hely. Itt vannak Madagaszkár legjobb búvárhelyei is. Kis szerencsével láthatunk tengeri teknősöket, és hallhatjuk a bálnák énekét, főleg akkor, ha részt veszünk egy bálnamegfigyelésen.

Madagaszkár egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága a keleti part mentén, a Sainte-Marie szigetnél szervezett bálna les túra, melynek során közvetlen közelről figyelhetjük meg a vándorló bálnák életét.

www.utazzafrikaba.hu

Biztonság

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése! Szükséges ellenőrizni, hogy a biztosítási kategória érvényes-e Madagaszkár területére.
A főváros (Antananarivo) és környéke, valamint Nosy Be és Nosy Boraha szigetek a II. fokozott biztonsági kockázatott rejtő kategóriába tartozó területek, az ország fennmaradó (nagyobbik) része az I. utazásra nem javasolt kategóriába tartozik. (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület).
A Külügyminisztérium az ország szociális, politikai és gazdasági helyzetének törékenységére való tekintettel csak megfelelő körültekintés mellett, szervezett, csoportos turisztikai utazás keretében javasolja az ország meglátogatását.

A malgas emberek, bár nagyon vendégszeretőek és barátságosak, a szegénység miatt bizonyos veszélyek leselkedhetnek a turistákra. A biztonságot illetően néhány alapvető szabályt kell betartani: nagy tömegben óvatosság és körültekintő magatartás szükséges, sötétedés után csak az idegenvezetővel sétáljanak az utcán, sok készpénzt, drága ékszereket és egyéb nagy értékeket senki ne hordjon magánál könnyen hozzáférhető helyen.

Egészségügyi tudnivalók

Az alap védőoltások Madagaszkárra utazóknak: hepatitis A, hepatitis B, tífusz. A kalandtúrázóknak, természetjáróknak további oltások javasoltak diftéria, tetanusz, gyermekbénulás ellen. Évszaktól függetlenül Madagaszkár maláriaveszélyes terület, különösképpen a partvidéken, ezért a megfelelő gyógyszeres védekezés szükséges a kórokozók ellen, melynek megkezdése még utazás előtt szükséges. Sárgaláz elleni védőoltás kötelező, amennyiben fertőzött országból, vagy azon átutazva érkezik a turista. További információért keresse fel az Intermed Oltóközpont honlapját: www.oltokozpont.hu

Az útipatika elengedhetetlen, benne a szükséges gyógyszerekkel. Kiemelten fontosak az emésztéssel kapcsolatosan felmerülő problémákra, bélfertőzésre, hasmenésre szolgáló gyógyszerek, a szúnyogcsípés és leégés elleni készítmények, sebfertőtlenítő szer (Betadin), ragtapasz, fásli, nedves törlőkendő (WC papír és fertőtlenítő nedves kendő is).
Az országban a csapvíz nem iható, palackozott ásványvíz fogyasztása javasolt. Jégkocka fogyasztása tilos, és a sok helyen kapható „jusnaturel” (friss gyümölcslé) fogyasztása sem ajánlott (van, ahol csapvíz hozzáadásával készül). A madagaszkári rum specialitás, a nagyon finom, gyümölcsökkel együtt érlelt rum, a „rhum arrangé” tökéletes a gyomor fertőtlenítésére is.
A közművesítés a legtöbb faluban hiányos, sok helyen nincs áram és folyóvíz. Az egészségügyi ellátás is alacsony színvonalú. Éppen ezért fontos a megfelelő egészségügyi biztosítás megléte mellett, hogy a szálláshely kiválasztása körültekintően, az egyéni igények és komfort-elvárások alapján történjen.

Tudnivalók Madagaszkárról:

Látnivalók – Madagaszkár világörökségi helyszínei

Bemaraha-i Tsingy Természetvédelmi Terület: a világon csupán három másik helyen található meg ez a különleges, homokkőből, márgából és mészkőből álló, mesebeli, természeti képződmény, melyet „tsingy” csúcsok és tűhegyes mészkőerdők jellemeznek.

Ambohimanga-i Királydomb (a „Kék Domb”): a madagaszkári emberek legszentebb helye a történelmi falu, mely egykor Madagaszkár királyának otthona volt. A falvat körülvevő falat 1847-ben építették, a rózsafából épült Mahandrihono-házban lakott egykor Andrianampoinimerina király.

Atsinanana-i Esőerdők: hat nemzeti parkot foglal magába a lenyűgöző, világszinten kiemelkedő biodiverzitással rendelkező terület Madagaszkár keleti partvidékén. Az itt fellelhető állat- és növényfajok 80-90 %-a endemikus, vagyis a világon csak itt található meg. Olyan veszélyeztetett állatok élnek az erdőkben, mint az éjszakai lemúr, az aye-aye vagyis véznaujjú maki – a világ „hivatalosan is” egyik legcsúnyább állata, a kisebb vadmacskához hasonlító fossza és a szürke bambuszmaki.

A Zafimaniry törzs fafaragó művészete: a ma körülbelül 25 000 főből álló, mintegy 100 faluban, tanyán és a hegyek közt élő zafimaniry közösség az utolsó őrzője egy ősi fafaragó művészetnek. Oszlopokra épített házaik a dél-kelet madagaszkári hegyvidéki tájak jellegzetességei, a mai napig szög, zsanér és egyéb fém alkatrész nélkül, csak fából, faszögek és facsapok segítségével építik őket.

Az UNESCO Világörökségi várományos helyszínek listáját további hat madagaszkári helyszín gazdagítja: a betafoi rizsföldek tájképe, a Királyi Nyaraló a tsinjoarivói hegycsúcson, a dél-nyugat madagaszkári Mahafaly törzs régiója, az Isandra-i sziklák és barlangok, az antongonai régészeti leletek, a Dél-Anjanaharibe Természeti Rezervátum és az andrefanai száraz erdők.

Éghajlat: Madagaszkár éghajlata meleg, szubtrópusi. Az esős évszak novembertől márciusig tart, a monszun-esőzések a sziget északi és keleti felében túlnyomórészt december-március között várhatóak. A száraz időszak április és október között van, esőzések azonban ekkor is előfordulnak. Az átlaghőmérsékletek és a csapadék mennyisége nagyon változó az ország különböző régióiban. A két évszakot figyelembe véve az átlaghőmérséklet a tengerparton min. 20- max. 35 Celsius fok nappal és min.10- max. 20 Celsius fok éjszaka, míg a sziget belsejében nappal min.15 – max 30 Celsius fok, de éjszaka a levegő akár 10 Celsius fok alá is lehűlhet.

Közlekedés: Az utak állapota jelentősen rosszabb az európainál, így a közlekedés, transzferek több időt vesznek igénybe, mint a távolság alapján gondolható. Egyéni közlekedés és gépkocsi bérlés semmiképpen nem ajánlott, az országon belül csak a helyi sofőrrel való közlekedés ajánlott (az OTP Travel egyéni körutazásai helyi, angolul beszélő gépkocsivezető-idegenvezetőt tartalmaznak).

Öltözködés, hasznos holmik a poggyászba: Madagaszkáron könnyű nyári, kényelmes, bő ruházat viselése javasolt. Hosszú ujjú vékony felsőre, pulóverre, zoknira és hosszúnadrágra szükség lesz a sziget belsejében, a felföldeken, ahol az esték és éjszakák az évszaktól függően hidegek lehetnek és a szúnyogok ellen is védekezni kell. Esőköpeny, szandál, papucs, a nemzeti parkokban való kirándulásokhoz zárt túracipő, fejfedő és UV szűrős napszemüveg is szükséges. További hasznos holmik, melyek az utazás során jó szolgálatot tehetnek: napolaj/napkrém, elemlámpa (ha van, akkor fejre szerelhető), rovarriasztó/szúnyogriasztó, nedves törlőkendő, fertőtlenítő kendő, gyufa vagy öngyújtó. Az értékes tárgyakat (pl.notebook) és ékszereket érdemesebb itthon hagyni!

Szállások: Az elmúlt években megnőtt a magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó szállodák száma, így a luxust kereső vendégek is találnak számukra megfelelő hotelt. A közép-és magasabb kategóriájú (3-5 csillagos) szállodákban, illetve erdei lodge-okban kényelemben, mégis a természethez közel érezheti magát az utazó. Az egyszerűbb (3 csillag alatti) szállásokon azonban számítani kell arra, hogy az áramot éjszakára lekapcsolhatják és csak egy konnektor van a szobában és a melegvíz-ellátás is akadozhat.

Helyi szokások és élet: Madagaszkáron az évszázadok alatt kialakult „fady”-k, azaz tabuk a mindennapi életben fontos szabályokat alkotnak, amelyeket az utazónak is tiszteletben kell tartani. Ilyen például, hogy tilos egy sírra ujjal mutogatni, kisbabát nagynak vagy kövérnek nevezni, evés közben fütyülni. A „fady”-k régiók szerint változhatnak, a legfontosabbakról az idegenvezetőtől vagy az útikönyvekből tájékozódhatnak. Magánház, személyek, sírok, emlékhelyek fotózásakor minden esetben engedélyt kell kérni!
A helyiek malagaszi nyelven beszélnek, amelynek több dialektusa, nyelvjárása van. A városokban és szállodákban a személyzet általában jól beszél franciául, de angolul kevesen beszélnek.
A helyi gyerekek örülnek az otthonról hozott apróbb ajándékoknak, iskolaszereknek, kis játékoknak, ruhaneműnek, kis krémeknek, szappanoknak.
Madagaszkár a harmadik világhoz tartozó, szegény ország, és bár az emberek mindig mosolyognak, jóval egyszerűbb életkörülmények között élnek, mint mi. Az átlagfizetés körülbelül 10 000 forintnak felel meg, a lakosság nagy része áram és folyóvíz nélkül él és jelentős az analfabetizmus aránya. A madagaszkári emberek nagyon kedvesek, de az életkörülményeik és szegénységük látványa testközelből felkavaró lehet, erre is fel kell készülni lélekben az utazás előtt.

Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: A madagaszkári pénznem az Ariary (MGA). A nagyobb városokban vannak bank automaták (Visa, VisaElectron, Mastercard), de tanácsos a költőpénzt euróban vagy dollárban vinni, egyszerűbb ugyanis készpénzt helyben váltani, mely azonban csak a hivatalos pénzváltó helyeken tanácsos!
Sok helyen, főleg a piacokon vagy a helyi kisboltokban még mindig a régi pénznemben, malagasy frankban (MGF) mondják az árakat. Ezt öttel osztva könnyen kiszámolható az ariaryban fizetendő összeg.

Telefonálás, internet: A magyar mobiltelefon szolgáltatók hálózatai működnek Madagaszkáron, térerő a városokban és nagyobb falvakban mindenhol van. Internetezni csak a nagyobb városokban lehet internet kávézókban, illetve a magasabb kategóriájú szállodák általában rendelkeznek Wi-Fi hálózattal.

Üzletek, bankok nyitva tartása: Általában délelőtt 8.30-12.00 óra között tartanak nyitva az üzletek, majd a déli ebédszünetet követően délután 14.30-18.00 óra között ismét kinyitnak. A nagyobb városokban vannak szupermarketek is, de összességében a kisebb vegyesboltok a jellemzőek Madagaszkáron.

Vásárlás: Kézzel készített tárgyak: növényi rostból fonott táskák, retikülök, kalapok, dísztárgyak, hímzett textilek, fafaragványok kaphatók az európainál jóval kedvezőbb áron. Különlegesek a zebuszarvból (a helyi marhafajta szarvából) készült dekorációs és használati tárgyak. A madagaszkári, vagyis a Bourbon vanília a világ egyik legjobb minőségű vaníliája, mely az európai áraknál sokkal kedvezőbb áron vásárolható meg itt (maximum 2 kilogrammot szabad kivinni az országból). A madagaszkári csokoládé és kakaóbab világhírű és nagyon jó minőségű. A természet ajándékai a katrafay (Madagaszkáron őshonos fafajta) masszázsolaj, balzsam és a majomkenyérfa méz. A helyben bányászott féldrágakövek nagy választékban kaphatók.

Borravaló: Az éttermekben, szállodákban, az idegenvezetőknek (pl. kötelező helyi idegenvezetők a nemzeti parkokban), vagy sofőröknek illik borravalót adni. Az étteremben a számla körülbelül 10%-ának megfelelő összeg, az idegenvezetőknek és sofőröknek 1-1 alkalomra, vagy napra 500-2000 forint közötti borravalóval számolhatunk.

Dohányzás: Madagaszkáron a dohányzás a legtöbb helyen megengedett, például az éttermekben és zárt szórakozóhelyeken is.

Gasztronómia: A madagaszkári gasztronómia főszereplője a rizs, amelyből egy madagaszkári akár napi háromszor is képes enni! A madagaszkári konyha ízletes, könnyű, és jellemző, hogy általában a frissen elérhető alapanyagokból (idényzöldségek és gyümölcsök, friss hús-, vagy halételek) készítik az éttermek a menüket. A helyi ízeken kívül a francia és az ázsiai konyha volt a mai napig érezhető hatással a madagaszkári konyhaművészetre. Madagaszkári specialitások a vaníliával fűszerezett, vagy kókusztejjel elkészített ételek, akár a főételről, akár a desszertről van szó. Különlegesség a zebu hús (púposhátú szarvasmarha), amely szinte minden étteremben kapható – egy zöldborsos zebu steak-et mindenképp érdemes megkóstolnunk a madagaszkári utazás során!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »