Mikronézia

Mikronézia

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Mikronéziai Szövetségi ÁllamokIdőzóna:GMT+10:00
Anyanyelven:Autójelzés:
Államforma:szövetségi köztársaságPénznem:amerikai dollár (USD)
Főváros:PalikirElektromosság:

Főbb városok

Palikir

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Palikir (Pohnpei), Moen (Chuuk), Tomil (Yap).

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 691

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:101 000 fő
Népsűrűség:143.60 fő/km2
Nyelvek:angol, mikronéz nyelvek.
Népcsoportok:mikronéziaiak, fehérek (amerikaiak).
Vallások:római katolikus, protestáns.

Földrajz, természeti adottságok

Terület:700.00 km2
Nagyobb települések:Moen 10 374, Palikir 5500.

Földrajz

Mikronézia állam a csendes-óceáni Mikronézia szigetvilágához tartozó Karolina-szigetek csaknem egészét magába foglalja. A Nyugati-Karolina-szigetek közül a Yap-szigetek (145 sziget), míg a Keleti-Karolina-szigetek valamennyi tagja: Chuuk-szigetek (224 sziget), Pohnpei szigetcsoport (163 sziget) és Kosrae szigetcsoport (5 sziget) részét képezik. A Yap-szigetek és a Chuuk-szigetek atollok, a Pohnpei és a Kosrae szigetei vulkáni eredetűek.

Gazdaság

agrárország.
Legfontosabb termesztett növény: kókuszpálma.
Tengeri halászat.

Mikronézia (ahogy a nevéből is adódik) egy nem túlságosan nagy terület, függetlenül attól, hogy a benne található szigetek után kapta a „mikro” jelzőt. Mégis – mai cikkünk helyszíne, Palau, még a helyi mércével is rettentő kicsinek számít, olyannyira, hogy valószínűleg a térképen csak nagyon kevés ember lelne rá. A területe mindössze ötszáz négyzetkilométer, elhelyezkedésileg pedig valahol Hawaii és a Marshall-szigetek közt kell keresni. A szigetre utazás sem egy leányálom, egy rendkívül hosszú, 15 óra hosszú repülőút vár a turistákra, ami nem mellesleg elég drága is.

Ez persze a legelszántabb világjárókat véletlenül sem tántoríthatja el, ennek köszönhetően pedig, akik rászánták magukat az útra, olyan élményekben lesz részük, mint kevés más embernek. A szigeteket sűrűn benövik a különböző zöld, trópusi növények, páratlan látványt nyújtva, az összhatás valami elképesztő. A türkizkék vízből kiemelkedő, zöld „sapkás” mészkőszigetek nagyon sok ember fantáziáját rabul ejtették.

A szállodák árai mondjuk eléggé borsosak – a legolcsóbb hotelekben is legalább 20 ezer forint egy éjszaka, míg az ötcsillagosokban az ár elérheti a 60 ezret is. Bár ez soknak tűnik, de a pénzünkért cserébe kapunk egy kifogástalan szobát, rendes étkezéseket és segítőkész, angolul jól beszélő személyzetet.

A repülőgép nem közvetlenül Palau szigetén tesz le minket, hanem Kororon, ami tízezres lélekszámával és nyugodt környezetével egy csendes kisvárosnak tűnik a nagytestvérhez képest, ahol elsősorban kikapcsolódni lehet. Az érintetlen vadon, a reggelek és az esték a természettel karöltve – mind olyan esemény, amit meg kell tapasztalni egyszer.


A szigetvilágot a legkönnyebben hajóval járhatjuk be olyan pontjait ismerve meg, amit a szárazföldön még csak nem is láthatunk. Ilyen például egy, csak az óceán felől megközelíthető lagúna, amit körös körül a dzsungel határol. A lagúnától nem messze pedig egy vízesés kápráztatja el az utazókat.

Mikronézia (a görög μικρόν = ‘kicsi’ és νησί = ‘szigetek’ szavakból) Óceánia egy régiója, amely a Csendes-óceán nyugati részén terül el. Tőle nyugatra helyezkednek el a Fülöp-szigetek, délnyugatra Indonézia, délre Pápua Új-Guinea és Melanézia, keletre és délkeletre pedig Polinézia. Nem keverendő össze a Mikronéziai Szövetségi Államokkal, amely a régiónak csak egy részét öleli fel. 1831-ben Jules Dumont d’Urville javaslatára különítették el a régiót Mikronézia néven.

Mikronézia szigetcsoportjának tagjai:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »