Pápua Új-guinea

Pápua Új-guinea

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Pápua Új-guineai Független ÁllamIdőzóna:GMT+09:00
Anyanyelven:PapuaniuginiAutójelzés:PNG
Államforma:alkotmányos monarchiaPénznem:Pápua Új-Guinea-i kina (PGK)
Főváros:Elektromosság:

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Port Moresby, Lae, Kieta, Wewak.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 675

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:3 772 000 fő
Népsűrűség:8.10 fő/km2
Nyelvek:angol, újmelanéz, hiri-motu.
Népcsoportok:főleg pápuák, maláj, melanéziai, kínai.
Vallások:protestáns (33%), római katolikus (18%), törzsi vallású (49%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:462 840.00 km2
Nagyobb települések:Port Moresby 173 000, Lae 73 000.
Legmagasabb pontok:Mount Wilhelm 4694 m.
Főbb folyók:Sepik, Fly.
Főbb tavak:Murray-tó, Chambri-tó.

Földrajz

Földünk második legnagyobb szigetének keleti részét és számtalan kisebb szigetet magába foglaló ország felszíne igen változatos. Déli partvidéke alföld trópusi őserdőkkel, középső részén 4000-5000 m magas hegység helyezkedik el hatalmas szavannával és sztyeppel borított fennsíkokkal, amelyet alföld választ el az északon lévő működő vulkáni koszorútól.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 950 USD

Pápua Új-Guinea vagy hivatalos nevén: Pápua Új-Guinea Független Állam (tok piszin: Independen Stet bilong Papua Niugini) az ausztráliai kontinens része, és az ország a Föld második legnagyobb szigetének, Új-Guinea szigetének keleti részét és számtalan kisebb szigetet foglalja magában. A mai állam területe a gyarmati múlt következményeként alakult ki. Nevét részben őslakóiról, a pápuákról kapta. A maláj eredetű pepuah szó jelentése: „göndör hajú”. Nevének másik része főszigetére utal, amelyet Yñigo Ortiz de Retez spanyol hajós nevezett el 1545-ben. Az elnevezés onnan ered, hogy a sziget őslakói hasonlítottak az afrikai Guinea lakosaira.

Óceánia egyik szigetcsoportja, melynek jelentősebb szigetei a Bismarck-szigetek és a Salamon-szigetek egy része. A szigetnek szárazföldi határa csak Nyugaton van Indonéziával. Délen Ausztráliával, míg keleten a Salamon-szigetekkel van szomszédságban.

Forró, nedves egyenlítői éghajlat jellemzi a szigeteket, de régiónként változó és a domborzat befolyásolja.

A partvidéken trópusi hőség, fülledtség uralkodik, meg-megújuló záporokkal. A magasabb fennsíkok éghajlatára a csapadékos időjárás jellemző. Új-Guinea éghajlatát két nagy légáramlási rendszer szabályozza. Az egyik a délkeleti passzátszél , mely májustól októberig uralkodik. A tenger felől fújó passzátszél a hegylejtőkre nagy mennyiségű csapadékot szállít. A novembertől áprilisig terjedő időszakban – a déli félteke nyarán – az egyenlítői alacsony nyomású öv Új-Guineától délre tolódik át. Ilyenkor Ázsia felől megjelenik a monszun.
A kétféle szélrendszer időszakos és rendszeres megjelenése miatt Új-Guinea lakói két évszakot különböztetnek meg: a délkeleties szelek és az északnyugatias szelek időszakát. A két szeles évszak között egy-két hónapon át nyugalmas, csendes időjárás uralkodik

Ausztrália és Új-Guinea között a jégkorszakban szárazföldi összeköttetés volt. Ennek következtében élőviláguk közeli rokon, vannak olyan kengurufajok, amelyek megtalálhatók mind Ausztráliában, mind Új-Guineában. Nyugat felől meg a maláj esőerdők néhány növényfaja tudott átkelni Új-Guineába. A többi nagyobb szigetnek sohasem volt összeköttetése Új-Guineával, emiatt élőviláguk erősen különbözik.

A természetes növényzet a trópusi esőerdő. Összesen 56 erszényes emlősfaj él Új-Guineában. A Dendrolagus (fakúszókenguru) Új-Guinea egyik legismertebb és igen elterjedt állata. Míg az ausztráliai kengurufajok a pusztai élethez alkalmazkodtak, új-guineai rokonaik az esőerdő követelményeinek megfelelően, fákon élő állatok. Az erszényesek jóval nagyobb szerepet játszanak Új-Guinea állatvilágában, mint a méhlepényes emlősök.
Pápua Új-Guinea nemzeti állata az igen elterjedt Raggi-paradicsommadár, a helyiek nyelvén kumul. A paradicsommadarak családjának legtöbb faja Új-Guineán őshonos. Elterjedt állatok még a foltos kuszkusz, a vaddisznó, a kazuárfélékkígyókkrokodiloklepkék és varánuszfélék számos faja

Új-Guineában is kiépült a természetvédelem hatósági rendszere. Az állatrezervátumok mellett a következő nemzeti parkokat jelölték ki:[5]

A potenciális látogatók számára vonzóak lehetnek a következők: az ország kultúrája, a fesztiválok, a búvárkodás, szörfözés, túrázás, horgászat, valamint az egyedülálló növény- és állatvilág. A rossz közbiztonság viszont sok turistát elriaszt.

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »