Salamon-szigetek

Salamon-szigetek

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Salamon-szigetekIdőzóna:GMT+10:00
Anyanyelven:Autójelzés:
Államforma:alkotmányos monarchiaPénznem:salamon-szigeteki dollár (SBD)
Főváros:Elektromosság:

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Honiara, Munda, Graciosa Bay (Santa Cruz-szk.).

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 677

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:319 000 fő
Népsűrűség:11.60 fő/km2
Nyelvek:angol, melanéziai, maláj-polinéz nyelvek, francia.
Népcsoportok:melanéziai (93%), polinéziai (4%), mikronéziai (1.4%), európai (0.7%), egyéb (0.9%).
Vallások:protestáns (78%), római katolikus (17%), törzsi vallású (5%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:27 556.00 km2
Nagyobb települések:Honiara 35 000.
Legmagasabb pontok:Mount Popomanasiu 2240 m.

Földrajz

A nagyobb szigetek vulkáni eredetűek, felszínük hegyes, több vulkán ma is működik.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 710 USD

Salamon-szigetek egy független állam Ausztráliától északkeletre, amely hat fő szigetből és több mint 900 kisebb szigetből áll. Az állam a Melanéziához tartozó, vulkanikus eredetű Salamon-szigetek legtöbbjét és a Santa Cruz-szigeteket magában foglalja magába a Csendes-óceán nyugati részén. Bougainville és Buka földrajzi értelemben a Salamon-szigetek csoportjához tartozik, politikailag azonban Pápua Új-Guineához.

A Salamon-szigetek – mint neve is mutatja – szigetország, körülbelül 1000 kisebb-nagyobb vulkáni eredetű sziget alkotja.

Főbb szigetek:

  • Guadalcanal (Klalakana)
  • Choiseul
  • Santa Isabel (Magaha)
  • Malaita
  • San Cristóbal (Makira)
  • New Georgia (Rubiana)
  • Santa Ana
  • Rennel
  • Bellona
  • Florida szigetek

A legnagyobb távolság a szigetei közt kelet-nyugati irányban nagyjából 1500 km. Legjobban izolált szigetcsoportja a Santa Cruz szigetek, amelyek a legközelebbi szigettől is 200 km-re vannak.

A nagyobb szigeteken találhatunk vulkánokat, melyek változó működési állapotban vannak. A kisebb szigetek nagy része csupán kis méretű, homokkal borított, pálmafákkal tarkított atoll.

Az utóbbi évtizedekben öt sziget is eltűnt a klímaváltozás következtében, hat szigetet pedig a tengerszint emelkedés és hullámzás fenyeget.[2]

Bár földrajzilag a Salamon-szigetek része, Bougainville közigazgatásilag Pápua Új-Guineához tartozik.

Éghajlata egyenlítői, egész évben forró, párás és csapadékos.[3] A napi max. hőmérséklet egész évben 30 fok körüli, a napi minimum 21-23 fok.[3]

A hőmérséklet ritkán ér el nagyon magas értéket, mivel a szigeteket körülvevő tengerekről hűs szelek érkeznek. A nappali hőmérséklet megszokott értéke 30 °C körül van, az átlaghőmérséklet 27 °C. Április és október között 50–60 km/h sebességű délkeleti szelek fújnak. A legtöbb csapadék novembertől márciusig esik le.

Korall-tengeren gyakran keletkeznek ciklonok, de ezek általában Vanuatu vagy Ausztrália felé sodródnak.

A szigetcsoport nagy része a Salamon-szigeteki esőerdős ökorégió része, de a Santa Cruz szigetcsoport a Vanuatu esőerdős ökorégióhoz tartozik. Ebből kifolyólag területének nagy hányadát trópusi esőerdők borítják. A Föld egyik legsokszínűbb denevér-, és patkányfaunája található a szigeteken. Pillangókból ugyancsak rengeteg faj található. 173 szárazföldi madárfajt találtak eddig a kutatók. Ez az osztály az ország legjobban tanulmányozott állatfaja, egyedisége és diverzitása miatt nagyon fontos nemzetközi szerepe van. Több különleges állatfaj a kihalás szélére sodródott. Ilyen például a bougainville-i majomfejű repülő róka (Pteralopex anceps, a képen a világoszöld területek jelzik elterjedését), vagy a hosszúszárnyú bálna (Megaptera novaeangliae). Természetesen a különböző tengeri állatok is szép számban lelhetőek fel, például tonhalgarnélarák. Flórája is hasonlóan sokszínű. A gyógynövények széles skálája található meg a szigeteken. Az orchideák számtalan faját megtalálhatjuk, jellemzőek még a pálmafák.

A turizmus, különösen a búvárkodás, fontos szolgáltatási iparággá válhat. Az idegenforgalom növekedését azonban akadályozza az infrastruktúra hiánya, a közlekedési gondok és a rossz közbiztonság. 2017-ben a Salamon-szigeteket csak 26 ezer turista látogatta meg, így az ország a világ legkevésbé látogatott országai közé tartozik.

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »