Szent Ilona

Szent Ilona

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Szent IlonaIdőzóna:GMT+00:00
Anyanyelven:Autójelzés:
Államforma:Pénznem:Saint Helena-i font (SHP)
Főváros:JamestownElektromosság:

Nagy-Britannia önkormányzattal rendelkező tartozéka.

Főbb városok

Jamestown

Utazási információk

A szigetnek két múzeuma van. Az egyik a Longwood ház, amely Napoleon otthonául szolgált az utolsó éveiben, és most kiállításokat szervez,
mellyel elérte, hogy itt legyen a világ legjobb Napoleon múzeuma.

A másik múzeum Jamestown-ban található; ez a sziget egyetlen városa. Ez az épület a kikötőre néz, ahol a Kelet Indiai Társaság hajói
horgonyoztak, amikor a legénység pihent.

A szigeten két nemzeti park található. Az egyik a ritka virágokat védelmezi. A másik a déli parton található, amely a ritka fajoknak biztosít otthont.
A táj mindenfelé gyönyörű a szigeten, fotósok kedvelt helye lett az évek során.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 290

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:7 000 fő
Népsűrűség:16.60 fő/km2
Népcsoportok:angol, német, néger, mulatt, kínai, indiai, maláj.
Vallások:anglikán (kb. 90%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:421.00 km2
Nagyobb települések:Jamestown 1413

Szent Ilona (angolul Saint Helena), avagy Szent Ilona-sziget a Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha Egyesült Királyság tengeren túli területének egyik adminisztratív része az Atlanti-óceán déli részén. Földrajzilag Afrikához sorolható (távolsága 1868 km Angola partjaitól). (Területe valamivel kisebb, mint a Csepel-sziget fele.)

A Cartographia Kiadó világatlasza szerint a közigazgatási egység neve Szent Ilona, a sziget földrajzi neve pedig Szent Ilona-sziget.

A sziget leginkább arról híres, hogy itt élte utolsó éveit a britek által ide deportált I. Napóleon francia császár és hadvezér.

A szigetet 1502május 21-én fedezte fel João da Nova portugál hajós, és konstantinápolyi Helenáról (Szent Ilona) nevezte el. A szigetet lakatlanul találta. Egy kápolnát és néhány házat épített, de állandó település ekkor még nem született. Thomas Cavendish volt az első angol, aki járt a szigeten1591-ben, nem sokkal a szomszédos Ascension-szigeten bekövetkezett halála előtt.

1645-ben a hollandok települést hoztak létre Szent Ilonán, de ez csak 1651-ig létezett, ekkor a sziget ellenőrzését a Brit Kelet-indiai Társaság vette át. A hollandok 1673-ban visszafoglalták a szigetet, de két hónap után megint kiűzték őket. A Kelet-indiai Társaság Szent Ilonát állomáshelyként használta az India felé tartó hajói számára, amelyek a Jóreménység foka felé vezető hosszú útvonalon haladtak. A sziget első állandó települése Jamestown lett, amelyet Jakab yorki hercegről, a későbbi II. Jakab királyról neveztek el.

1815-ben a brit kormány Szent Ilonát jelölte ki Napóleon száműzetésének helyszínéül. A lemondatott császár 1815 októberében érkezett meg, és a „The Briars” nevű helyen szállt meg Jamestown határában decemberig, amikor Longwoodba költözött. Itt halt meg 1821 májusában. Ezekben az években a szigetet megtömték katonákkal, kormányzójának a korona Sir Hudson Lowe-t nevezte ki. A britek ebben az időben foglalták el a szomszédos szigeteket is, hogy megakadályozzák az innen induló esetleges francia kísérleteket Napóleon kiszabadítására. Miután Napóleon meghalt (1821), a Kelet-indiai Társaság visszanyerte a Szent Ilona feletti teljes ellenőrzést 1834április 22-éig, amikor egy törvény a szigetet a brit korona fennhatósága alá helyezte.

második búr háború (18991902) alatt a brit haderő mintegy ötezer hadifoglyot tartott fogva a szigeten, hogy a búrok ki ne szabadíthassák őket.

A 2002 januárjában tartott szavazáson a szigetlakók többsége (a szigeten és a távolban) támogatta a repülőtér építésének tervét.

A 2009. szeptember 1-jén új alkotmányt fogadtak el, ekkor alakult meg Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha a régi Szent Ilona és Tartozékai-ból. A három tag ettől kezdve egyenrangú, mindhárom autonóm része a tengerentúli területnek.

Szent Ilona neve arról ismert, hogy I. Napóleon francia császár második, végső száműzetésének helye volt 1815-től a trónfosztott császár haláláig 1821-ig. A Longwood House, ahol élt, és a Sane Valley, ahol eltemették, 1858 óta francia terület.

Kötelező a sárgaláz elleni oltás, ha fertőzött országból érkezik valaki.

A szigeten él a világ legidősebbnek ismert állata, egy Jonathan nevű óriásteknős (Aldabrachelys gigantea hololissa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »