Zambia

Zambia

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Zambiai KöztársaságIdőzóna:GMT+01:00
Anyanyelven:Autójelzés:RNR
Államforma:köztársaságPénznem:zambiai kwacha (ZMK)
Főváros:LusakaElektromosság:

A legendás afrikai szafari, a Viktória-vízesés, a vad Zambézi folyó, lélegzetelállító tavak és mocsarak, gazdag madár- és vadvilág, és érintetlen, lüktető vadon, ez mind egyetlen ország határain belül.

Zambiát világszerte úgy tartják számon, mint az egyik legbiztonságosabb ország a turisták számára; az emberek pedig békében és harmóniában élnek. A vadvilág lenyűgöző és itt nyújtják az egyik legjobb szafaris lehetőségeket.

Tizenhét csodálatos vízesés található itt a Viktória-vízesésen kívül, és Zambia túrákat is ajánl a távoli területekre, ahol bepillantást nyerhetünk az
ottani falvak életébe.

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Lusaka.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 260

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:8 023 000 fő
Népsűrűség:10.70 fő/km2
Nyelvek:angol, bantu nyelvek.
Népcsoportok:bantu (96%), angol (3%), egyéb (1%).
Vallások:törzsi vallású(27%), keresztény (72%), egyéb (1%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:752 614.00 km2
Nagyobb települések:Lusaka 982 000, Kitwe 472 000, Ndola 443 000, Kabwe 200 000, Mufulira 199 000, Chingola 194 000, Luanshya 166 000.
Legmagasabb pontok:Nyika-fennsík 2148 m.
Főbb folyók:Zambézi (Zambezi), Luapula.
Főbb tavak:Tanganyika-tó, Bangweulu-tó, Mweru-tó, Kariba-víztároló.

Földrajz

Nagy részén 1200-1500 m magas, szavannás fennsík terpeszkedik, amelybe északon tektonikus völgyek, délen folyóvölgyek mélyednek.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 290 USD

Zambia, hivatalosan a Zambiai Köztársaság (angolul: Republic of Zambia), egy független köztársaság Dél-Afrikában. Az országot északról a Kongói Demokratikus Köztársaság, északkeletről Tanzánia, keletről Malawi, délkeletről Mozambik, délről Zimbabwe és Botswana, délnyugatról Namíbia, nyugatról pedig Angola határolja. Fővárosa és legnagyobb városa az ország délközép részén található Lusaka. Az ország neve a Zambézi folyótól származik, régebbi neve Észak-Rodézia volt.

Az ország jelentős részét az Afrikai-pajzs ősi kőzetein kialakult 1000-1500 méter magas fennsíkok (Katanga-Zambézi- és Lunda-fennsík) foglalják el. Közöttük a folyók mély árkokban folynak. A fennsíkokból kiemelkedő szigethegyek és szigethegységek közül legnagyobb a Muchinga-hegység (Mabyoula, 1848 m). A fennsíkok délkeleten a Zambézi árkára szakadnak le, délnyugaton a Kalahári-medence síkságába simulnak.

A talaj nagyrészt savas, homokos és tápanyagokban szegény. A középső és déli területeken valamivel jobb minőségű.

Az ország legnagyobb része a Zambézi folyó vízgyűjtőjéhez tartozik. A Zambézi hossza 3540 km, ami tovább haladva Mozambikban az Indiai-óceánba ömlik. Az állam területének durván negyede a Kongó vízgyűjtő területe. A Kongó legdélibb forrásai Zambiában találhatók.

Két másik nagyobb folyója a Kafue és a Luangwa. A Kafue 970 km hosszan folyik, és kettévágja az ország középső tartományát. Mindkettő délen a Zambézi folyót táplálja.

Zambia nagy kiterjedésű síkságain több kisebb-nagyobb árterület alakult ki. Egy-egy ilyen árterület európai szemmel hatalmas, és víz alatt áll az esős évszak nagy részében és a száraz évszak kezdetén. Ehhez a rendszeres elárasztáshoz alkalmazkodott a helyi élővilág és az ott élő emberek életmódja is.

Mesterséges eredetű az 5000 km² területű Kariba-tó, amit 1958-ban hoztak létre a Zambézin létesített duzzasztógát megépítésével.

További nagyobb tavak a Mweru, a Bangwelu és a Tanganyika, amik az ország északi részén találhatók.

Az ország északkeleti és nyugati területei az esős évszak idején szárazföldi közlekedési eszközzel megközelíthetetlenek az áradások miatt. Ezeken a területeken az éves csapadékmennyiség 1000-1500 mm. Az esős évszak decembertől márciusig tart.

Bár az ország bővízű folyókkal rendelkezik, az iható ivóvíz ritkaságnak számít. Ennek oka az ember által okozott vízszennyezés. Még a városi vízhálózatból származó vizet is fel kell forralni ivás előtt, például a bennük előforduló élősködők elpusztítása érdekében.

Az ország alapvetően trópusi éghajlatú, amit enyhít a nagy tengerszint feletti magasság.

A terület legnagyobb részén két fő évszak van: az esős nyár, ami általában novembertől áprilisig tart, és a száraz évszak az év többi részében. A száraz évszak maga is két szakaszra oszlik: a hűvös száraz évszak májustól augusztusig tart, a forró pedig szeptember és október hónapokban. Legkellemesebb a hűvös száraz évszak időjárása. Hideg ekkor sincs.

A csapadék délnyugaton, a Kalahári-sivatag közelében a legkevesebb. Száraz a Zambézi egész völgye. Az ország többi részén elég a csapadék az erdők életéhez.

Az esős időszakot nehéz előre jelezni, mivel változó, hogy mikor következik be. Gyakori a szárazság.

Nemzeti parkok

Zambia híres nemzeti parkjairól.

A nemzeti parkok angol neveik[8] alapján:

 • Blue Lagoon Nemzeti Park
 • Isangano Nemzeti Park
 • Kafue Nemzeti Park
 • Kasanka Nemzeti Park
 • Lavushi Manda Nemzeti Park
 • Liuwa Plain Nemzeti Park
 • Lochinvar Nemzeti Park
 • Lower Zambezi Nemzeti Park
 • Luambe Nemzeti Park
 • Lukusuzi Nemzeti Park
 • Lusenga Plain Nemzeti Park
 • Mosi-oa-Tunya Nemzeti Park (Viktória-vízesés)
 • Mweru Wantipa Nemzeti Park
 • North Luangwa Nemzeti Park
 • Nsumbu (Sumbu) Nemzeti Park
 • Nyika Plateau Nemzeti Park
 • Sioma Ngwezi Nemzeti Park
 • South Luangwa Nemzeti Park
 • West Lunga Nemzeti Park

www.wikipedia.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »