Zanzibár

Zanzibár

Zanzibár – ez a szó még ma is olyan titokzatos és mesebeli hangzású, mint Timbuktu vagy a régi Szamarkand neve. A sziget elnevezése perzsa eredetű: Zangh=fekete, bar=part, vagyis Fekete part. A két nagyobb (Zanzibar és Pemba), valamint néhány kis korallszigetből álló és mindössze 2642 km2 területű Zanzibar az Indiai óceánban helyezkedik el, kb. 25 mérföldre Tanzánia partjaitól. A szegfűsziget a XIX. század második felében angol-német gyarmati vetélkedés tárgya lett. Végül is Anglia az Északi-tengeren fekvõ Helgoland szigetért „elcserélte” a német császárral Zanzibárt, amely brit protektorátus lett, egészen 1963. december 10-én bekövetkezett függetlenségéig. Zanzibár 1964 áprilisában Tanzánia néven egyesült Tanganyikával. Leírhatatlanul csodálatos homokos tengerpartok jellemzik, melyeket korallzátonyok szegélyeznek. És persze a történelmi Stone Town varázsa, melyről azt mondják, hogy az egyetlen működő ősi város Kelet-Afrikában.

Zanzibár (Tanzánia) elsősorban gazdag állatvilágával és hófehér homokos zanzibári szigetével vonzza az utazókat. Az utazók többsége szafari+üdülés kombinációt foglal, amely azt jelenti, hogy az afrikai kontinens belsejében található tanzán nemzeti parkokba ugyanúgy ellátogatnak, mint a maláriás moszkitókkal teli Zanzibár szigetére.

Zanzibár első állandó lakói alighanem a hadimu és tumbatu népek elődei voltak, akik 1000 körül kezdtek betelepülni Kelet-Afrikából. Számos különböző etnikai csoporthoz tartoztak, kis falvakban laktak, és mivel nem alkottak nagyobb politikai egységet, könnyű prédáivá váltak a későbbi hódítóknak.

Arábia, a Perzsa-öböl és Irán (különösen Síráz) és Nyugat-India kereskedői valószínűleg már az 1. század óta látogatták Zanzibárt. A monszunszelet használhatták ki a vitorlázáshoz, és a mai Zanzibár város védett kikötőjében szállhattak partra. Maga a sziget csekély jelentőséggel bírt a számukra, de jó támaszpont volt a Kelet-Afrika városaival való kereskedéshez.

A Perzsa-öböl kereskedői – kis számban – a 11. század és a 12. század fordulója körül kezdhettek el letelepedni Zanzibáron és keveredtek a bennszülöttekkel. A hadimuk közül végül kiemelkedett egy öröklődő rangú uralkodó (a Mwenyi Mkuu vagy Jumbe), és a tumbatuk közül is (a Sheha). Egyiküknek sem volt túl nagy hatalma, de népük etnikai önazonosság tudatának kialakulásában alapvető szerepük volt.

A sziget később portugál birtok volt, 1503-tól 1698-ig.
1698-tól Omán szultánjának fennhatósága alá került.

Szaid bin Szultan Al-Buszaid, Omán és Zanzibár szultánja 1840-ben Zanzibárba, a Stone Town-ba tette át a székhelyét az omani Maszkatból. 1861-ben meghalt, és a fiai vetélkedtek a trónért. A hatodik fia, Szaid Madzsid bin Suaid Al-Buszaid (1834/5-1870) lett Zanzibár szultánja, a harmadik fiú, Szaid Thuwaini bin Szaid al-Szaid (meghalt 1866-ban) pedig Omán uralkodója lett.

Ebben az időszakban a zanzibári szultán a kelet-afrikai partvidék egy jelentős részét is ellenőrizte (Zandzs), beleértve Mombasát, Dar es-Salaamot és a kontinensbe nyúló kereskedelmi útvonalakat, mint a Kongó folyó melletti Kindu 1886 novemberében egy német-brit határbizottság a Zandzst 10 tengeri mérföld (19 km) szélességű sávként határozta meg a parton Cape Delgado-tól (ma Mozambique-ban) Kipiniig (ma Kenya), a közbeeső szigetekkel és számos várossal együtt, amelyek ma Szomáliához tartoznak. De 1887 és 1892 között mindezeket a kontinentális területeket Nagy-Britannia, Németország és Olaszország szerezte meg, noha hivatalosan egészen a 20. századig se el nem adták, se oda nem engedték őket (például Mogadishu csak 1905-ben került Olaszországhoz, Mombasa pedig Kenyához 1963-ban.)

A britek fokozatosan növelték befolyásukat, és az 1890-ben megkötött Helgoland-Zanzibár egyezményben Németország formálisan is megígérte, hogy Zanzibáron nem avatkozik brit a érdekekbe. Ugyanebben az évben Zanzibár brit protektorátus lett, és vezetésére a britek 1890 és 1913 közt vizier, 1913 és 1963 között kormányzó néven neveztek ki főhivatalnokokat.
1896. augusztus 7-én robbant ki a rövid angol-zanzibári háború Hamad bin Thuwaini szultán utódlása körül, és az angolok jelöltje, Hamoud bin Mohammed trónra kerülésével végződött. Ez volt a történelem legrövidebb háborúja: Zanzibár 38 perc alatt megadta magát.

Két főbb szigete

Két főbb szigete Unguja és Pemba. Unguját szokták Zanzibárként emlegetni, ez a kettő és a többi kis sziget csoportja alkotja az úgynevezett “fűszerszigeteket”. Most itt az alkalom, hogy személyesen megtapasztaljuk, milyen az, amikor a levegő telítve van a sok-sok egzotikus fűszer illatával. Egyszerre bódító, forró és lüktető. Szerecsendiót, borsot, fahéjat, vaníliát és gyömbért szárítanak a tikkasztó napon, e sokféle illat keveréke lélegzetelállító. A színekről nem is beszélve. De mind közül a szegfűszeg a legdominánsabb. Nem véletlenül, ugyanis itt, a “feketék földjén” termesztik a világ szegfűszeg-szükségletének 80 százalékát.

A sziget partjainak mentén érintetlen, csodálatos strandokat találhatunk, elzárva a zsibongó emberek hadától, a természet lágy ölén. Itt delfinekkel és egyéb szép tengeri teremtményekkel is találkozhatunk.

Stone Town:

Ez a mesebeli hely, ahol megelevenedik a történelem. Megtekinthetik a Csodák Házát, a Múzeum Palotát (a nép palotája), Dr. Livingstone Házát, Arab erődöt többek között. megnézhetik Zanzibár nyüzsgő piacát, kanyargós sikátorokkal, díszesen faragott ajtókkal, két katedrálisával és megszámlálhatatlan mecsetével.

Fűszer ültetvények: szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, bors, és számos más fűszernövény ültetvényét tekinthetik meg, de a városon kívül. Itt juthatnak a legolcsóbban hozzá az egyes fűszerekhez, fűszerolajokhoz.

Jozani erdő:

Ez a rezervátum ad otthont a vörös Colobus majomnak, ami Zanzibár jellegzetes majom faja.

Kizimkazi mecset:

Egy déli halászfalu, ahol a vízben él számos palackorrú delfin, szerencsés esetben egészen közel is úszhatnak hozzájuk. Kizimkazi XII. sz.- i mecset, korai bizonyítéka az iszlámnak Kelet- Afrikában.

Börtön sziget és óriás teknősök:

Annak idején a szigeten volt a nem megfelelően viselkedő rabszolgák börtöne. Nem messze található Stone Town-tól. A szigetet csodálatos korallzátonyok veszik körül. A sziget emellett az óriás teknősök otthona is, amelyeket a Seychelles – szigetekről importáltak a XIX. században. A szigeten eltöltött idő teljes felfrissülést nyújt az itt található hangulatos kis étteremmel, ahol frissen fogott halakat fogyaszthatunk.

Éghajlat

Trópusi, egyenlítői klíma van. Ez azt jelenti, hogy egész évben magas a hőmérséklet rövidebb-hosszabb esős időszakokkal. A legtöbb eső október közepétől november közepéig van, de jelentősek az áprilisi esők is. Az eső rövid, de nagyon intenzív

Nyár: Novembertől májusig forró az idő. Nagy páratartalom és nagy esők jellemzőek novemberben, áprilisban és májusban. Tél: júniustól októberig: meleg, napos, kellemes az idő.

Ideális utazási időpont: december – március, július – október.

Tanácsok Zanzibárra utazóknak

Turista információkat a Livingstone házban működő Zanzibári Turizmus Társaságtól lehet kapni.

Nők nem léphetnek be a mecsetekbe, kivéve a Kizimkazi mecsetet. Könnyű nyári viselet javasolt. Mivel Zanzibar elég közel fekszik az Egyenlítőhöz legyünk óvatosak és vigyünk magunkkal nyári kalapot, napkrémet és napszemüveget. Zanzibár mohamedán lakossága és azok vallása és szokásai miatt megfelelően kell öltözködni. Fürdőruhában csak a strandon legyenek. Középületek látogatásakor viseljenek vállakat és térdet takaró ruházatot.

Az ország higiénés viszonyai Kenyához hasonlóak, azaz az ivóvíz és csatorna ellátás nem megfelelő. A szennyezett csapvízzel és ételekkel terjedő betegségek – tífuszhepatitis A és kolera – gyakran megjelennek az országban, a különösen esős Zanzibáron pedig komoly problémát jelent a malária. A szafarikon résztvevő utasoknak nem szabad megfeledkezniük a tetanusz és veszettség elleni oltásokról sem. Szinte az összes olyan oltást érdemes beadatniuk az utazóknak, amelyek trópusokon előforduló betegség ellen védenek. Utazás előtt minimum hat héttel látogassanak el a regionális oltóközpontba és kérjenek hepatitis A és Btífuszkolerasárgaláz elleni oltást, valamint válasszák ki a megfelelő malária elleni tablettát is. A nagyobb útra indulóknak érdemes veszettség elleni oltást is kérniük, illetve a gyermekkorban megkapott polio vakcinából ismétlő adagot beadatni.

A szállodákban nemzetközi konyha, a helyi éttermekben érezhető a rendkívül ízletes arab és indiai hatás. Ne feledkezzenek el róla: fűszerszigetre látogattak. Zanzibár és Pemba szigetein és a tengerparti részeken, a tengeri halakon, rákokon és kagylókon alapuló hagyományos szuahéli étkek a jellemzők. A nemzeti italfőzet a Safari Lager, a helyi likőr pedig a konyagi nevű fehérrum-készítmény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »