Libanon

Libanon

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Libanoni KöztársaságIdőzóna:GMT+02:00
Anyanyelven:Al Jumhuriyah Al LubnaniyahAutójelzés:RL
Államforma:köztársaságPénznem:libanoni font (LBP)
Főváros:BeirutElektromosság:

Főbb városok

Beirut

Utazási információk

A sok vihartól megtépázott Bejrút valamikor a Közel-Kelet Svájca volt. Sajnos mára csak maradványai látszanak ennek a szép korszaknak, de
minden képen érdemes óvárosát bejárni. Viszont a Libanonba látogató vendégeknek kötelező látogatás a Baalbek ősi templomához. Azokat hatalmas kőtömböket, amiken a templom áll, több kilométer távolságból hozták ide, de amikor a kőfejtőnél utat építettek a 80-as években, egy ott maradt darabot nem tudtak sehogy sem arrébb tenni, az út kikerüli… Az épületegyüttes jelenlegi állapotában is csodálatos.

Nemzetközi repülőterek

Bayrut (Bejrút).

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 961

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:2 897 000 fő
Népsűrűség:278.50 fő/km2
Nyelvek:arab, francia, angol.
Népcsoportok:arab (93%), örmény, cserkesz (6%), egyéb (1%).
Vallások:mohamedán (62%), keresztény (37%), drúz, zsidó (1%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:10 452.00 km2
Nagyobb települések:Bayrut (Bejrút) 800 000 (1 500 000), Tarabulus (Tripoli) 175 000, Zahlah 45 000, Sayda (Szidon) 38 000.
Legmagasabb pontok:Qarnat as Sawda 3083 m.
Főbb folyók:Orontes (Nahr al ‘Asi), Litáni (Nahr al Litani).

Földrajz

A keskeny tengerparti síksággal párhuzamosan húzódó Libanoni-hegység, az Antilibanon és a Jabal ash Shaykh (Mt.  Hermon) hegy zárja közre az Orontes és a Litáni folyó termékeny völgyét.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 2 230 USD

Libanon, hivatalos nevén: Libanoni Köztársaság (arabul: الجمهورية اللبنانية) ország Délnyugat-Ázsiában, a Közel-Keleten. Északról és keletről Szíria, délről Izrael, nyugatról pedig a Földközi-tenger határolja.

Libanon 1945-ben alapító tagja volt az Egyesült Nemzetek Szervezetének; és tagja az Arab Ligának (1945), az el nem kötelezett országok mozgalmának (1961), az Iszlám Konferencia Szervezetének (1969) és a frankofón országoknak (1973).

A hegyeket örökzöld erdő borítja. A tölgy az egész országban elterjedt.[7] Az ország jelképe a libanoni cédrus. Egykor hajóépítésre és épületfának használták, mára alig maradt belőle valami. Az a kevés védett. A kiirtott erdők helyén az újulat nem tudja megvédeni a talajt az eróziótól, ezért az egykori nagy erdőségeit kopár karsztfennsíkok, sziklagyepek váltották fel.

Állatvilágában a növényevők közül megtalálható a bezoárkecske és a golyvás gazella, a rágcsálók közül jellegzetes a perzsa mókus, a törpe hörcsög, az erdei pele, a levantei földikutya. A madarak közül fészkel itt pl. a kis kócsagüstökösgémfekete és parlagi sas. Jellegzetes hüllők: mór teknős, vörös rézsikló, homoki kígyó

Libanon éghajlata kitűnő lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. Az ország bővelkedik látnivalókban. A libanoni polgárháború előtt Bejrútot a „Közel-Kelet Párizsa” vagy „a közel-keleti gyöngyszem” néven emlegették. Bevételének egyötöde akkor a turizmusból származott. Az arab és francia konyha ízes remekei, a tengerparti üdülőhelyek, a szidóni és bübloszi lovagvárak, a régi föníciai és római települések maradványai, a gyönyörű tájak, a Bekaa-völgy látvány a Libanoni-hegységen áthaladó Dah-el-Beidar hágóról, a havas hegyek nyújtotta sportolási lehetőségek Libanont méltán tették igazi turistaparadicsommá. [7] A 2010 előtti években a politikai stabilitás és a biztonság fokozódása miatt a beérkező turisták száma ismét jelentősen növekedett, ami az időnkénti izraeli beavatkozások és a szír polgárháború miatt újra visszaesett.

Fő látnivalók: [19][20][21]

www.wikipedia-org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »