Írország

Írország

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Ír köztársaságIdőzóna:GMT+00:00
Anyanyelven:Poblacht Na h’éireannAutójelzés:IRL
Államforma:köztársaságPénznem:euro (EUR)
Főváros:DublinElektromosság: 230 V

Vigyázat: aki életében egyszer eljutott ide, az örökre az Ír-sziget rabja lesz – kivéve persze, ha ellen tud állni a gyönyörű tájaknak, a barátságos embereknek és az emberléptékű élettempónak, vagy ha ki nem állhatja, ha néha jól bőrig ázik. Méretéhez képest az Ír-sziget annyi látnivalót kínál a turistáknak, hogy az már szinte csalás – nem véletlen, hogy a sziget egyik legvirágzóbb iparága a turizmus.

Az ide látogatók legtöbbjét a csodálatos táj vonzza, melynek változatosságát sok nagyobb ország is megirigyelhetné. Egynapi kényelmes autókázással Kilkenny grófság festői rétjeinek, kanyargó folyóinak és erdőségeinek világából Connemara drámai látványt nyújtó hegyei közé érkezhetünk, vagy eljuthatunk tavaihoz és elhagyatott tengerpartjaihoz. A sziget egyetlen pontja sincs 100 km- nél távolabb a tengertől, és bár nem találunk embert, aki napfürdőzni menne az Ír-szigetre, azért bőven akadnak családközpontú tengerparti üdülőhelyek és több kilométer hosszú, általában szinte elhagyatott, fövenyes tengerparti sávok is. Sok más európai országhoz képest az Ír-sziget kellemesen ódivatúnak tűnhet.

Az Ír-sziget fő vonzerejét mégis az itt élő emberek jelentik. Bármilyen kockázatos dolog is általánosságban beszélni ötmillió valódi egyéniségről, a látogató benyomása mégis az lesz, hogy barátságosak, jó kedélyűek, ravaszak, és mindehhez olyan kellem és az élethez való könnyed hozzáállás társul, mely a helyzettől függően nemtörődömségnek, de akár hamisítatlan józan észnek is tűnhet. A leggyakrabban hallott mondás errefelé: “No problem”, vagyis: semmi gond! A vidámságot az írek nagyon komolyan veszik, és nem is vallanak szégyent ezen a téren: nem kell hozzá más, csak egy alkalmas társ, egy-két pohárka, és máris folyik a csevegés.

Ellentétekkel teli, fantasztikus tájak jellemzik a Zöld-szigetet. A Moher szikláinak 200 méter magas, függőleges fala a nyugati parton csodás látványt nyújt: mintha beleszakadna a föld a tengerbe.
Felvillan a vidéki Írország képe, amely még mindig jellemző az országra: elszórt tanyák, marhalegelők, kolostorok és falvak. Az utak szalagként húzódnak keresztül a zöldellő mezőkön, réteken át, virágzó sövények mellett. A facsoportok között fehérlő parasztházak hamarosan eltűnnek a messzeségben. Tavacskák vadhattyúkkal. Rekettye, bozót, zuzmók, moha. Nehéz lenne megmondani, hogy a természet halmozta-e fel és rakta egymás mellé vagy emberkéz.

Dublinról csodálatos történetek keringenek. Költői történetek a Liffey folyóról, amely szépívű hidak alatt folydogálva két részre osztja a várost. Mint annyi más főváros, Dublin is igyekszik betölteni az Ír Köztársaság központjának szerepét, ugyanakkor önálló egységként is megállja a helyét. Hiába ír főváros, Dublin még mindig valahol 18. századi angol város, György korabeli szép építészetével inkább Londonra vagy Bath-ra emlékeztet, mint az ír városokra. Az ír az első hivatalos nyelv, de alig beszélik. Mindenütt az angol használatos.

A dubliniak előszeretettel gondolnak úgy magukra, mint egy különleges fajta tagjaira – a többi ír nem csekély bosszúságára. Kétségtelen, hogy ez a
legnagyobb és legkozmopolitább város az egész Ír-szigeten. A dubliniak – a többi nagyváros lakóival ellentétben – általában örömmel elegyednek szóba az idegennel.

Sirályok, napfény, sörfőzdék illata és történelmi levegő – ez Dublin. Itt mindig érezni a tenger közelségét. Utazhatunk északra, délre, mindenütt kis parti települések váltakoznak kertes villákkal, kastélyokkal, kikötőkkel. A város fekvése is gyönyörű, ráadásul a Wicklow-hegységből és a tengerpartról is könnyen megközelíthető. Az egyik legjobb közlekedési megoldást a DART kínálja, mely nem más, mint a Howth-t és Brayt összekötő észak-déli tranzit gyorsvonat.

Főbb városok

Dublin, Belfast, Cork

Utazási információk

Nemzetközi repülőterek

Cork, Dublin, Shannon.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 353

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:3 547 000 fő
Népsűrűség:50.50 fő/km2
Nyelvek:ír, angol.
Népcsoportok:ír.
Vallások:római katolikus (95%), anglikán (3%), protestáns, zsidó (2%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:70 283.00 km2
Nagyobb települések:Dublin (Baile Átha Cliath) 503 000 (921 000), Cork (Corcaigh)
133 000 (174 000), Limerick (Luimneach) 56 000 (77 000), Kingstown (Dún
Laoghaire) 55 000, Galway (Gaillimh) 47 000, Waterford (Port Láirge) 41
000.
Legmagasabb pontok:Carrantoohill 1041 m.
Főbb folyók:Shannon, Barrow.
Főbb tavak:Lough Corrib, Lough Mask, Lough Ree, Lough Derg, Lough Conn.

Földrajz

A hűvös, csapadékos éghajlatú sziget peremét kísérő, szigetszerű hegyvidékek mocsaras, tőzeglápos tavakkal és egész évben üde zöld rétekkel borított síkságot zárnak körbe.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 12 100 USD

Írország dióhéjban

 • Dublin 1898 kilométerre van Budapesttől, közvetlen járat esetén a repülési idő kb. három óra 20 perc.
 • Írország 70.300 négyzetkilométer nagyságú, tehát jóval kisebb, mint Magyarország. A lakosság száma kb. 4,9 millió (2020-as becslés), 84 százalékuk római katolikusnak tekinti magát.
 • Írország Európa második legnagyobb szigetén található. A szigeten osztozkodik az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írországgal. Írország az Európai Unió tagja, de nem része a Schengen-i övezetnek, így a magyar állampolgároknak érkezéskor határ-ellenőrzési eljárásra kell számolniuk. Turista célú látogatás esetén vízumra természetesen nincs szükség.
 • Írországban az érvényes fizetési eszköz az euró
 • A gael nyelvet az írek annyira komolyan veszik, hogy szinte mindenhol minden ezen a két nyelven van kiírva: gael először, majd az angol.
 • Baloldali közlekedés.
 • Havi átlag nettó fizetés: 2120 euró (2019)
 • Leggyakoirbb vezetéknév: Murphy
 • Egy 2018-as becslés szerint 8700 magyar dolgozik Írországban.
 • Vista.Hu: Írországról (Ajánlott link)

Fő látnivalók:

 • A keleti parton lévő hangulatos Dublin
 • A kulturális téren tartalmas Cork
 • A fiatalok körében roppant népszerű, bulis Gallway
 • A középkori műemlékekben gazdag Kilkenny
 • A nyugati parton (Shannontól nyugatra) a Moher-i sziklák
 • Connemara, érdekes vidék az ország nyugati részén
 • A Ring of Kerry, egy kb. 200 kilométeres országút csodálatos kilátásokkal

Az UNESCO kulturális világörökség részei Írországban:

Repülj és vezess! – Írország legjava (8 nap/7éjszaka)

Írország éghajlata az Észak-atlanti-áramlat meleg vizeinek köszönhetően sokkal enyhébb, mint más, hasonló földrajzi szélességű területeké. Az átlagos téli hőmérséklet +4,5 – +7 °C, ami 14 fokkal magasabb, mint az azonos szélességi körön fekvő helyeké általában. Mivel nyáron az óceán hűt, ezért a hőmérséklet csak 15–17 °C. A csapadék sok, 1500–2500 mm. Megoszlása egész évben egyenletes.

Az Ír-szigetet eredetileg borító erdők maradványai kis foltokban megtalálhatók az egész országban. Ezek mérete általában nem teszi lehetővé az élővilág gazdagságának fenntartását. A terület nagy részén intenzív mezőgazdasági művelés folyik. A felhasznált vegyszerek bemosódnak az élő vizekbe, és károsítják azokat.

Írország nemzeti parkjai[4]:

 • Wicklow Mountains Nemzeti Park – 20 000 hektár, a glaciális völgyben kolostor;
 • The Burren Nemzeti Park – sziklás, kopár felszín alatt sok barlang. Egyedülálló élővilág;
 • Glenveagh Nemzeti Park – nagy kiterjedésű botanikus kert;
 • Renville Park – egy kastély és tartozékai, valamint park;
 • Killarney Nemzeti park – „Európa legnyugatibb csücskében” hegyek, erdők és mocsarak.

Az UNESCO a következő helyszíneket nyilvánította kulturális világörökséggé:

A hagyományos ír ételek bőségesek és kalóriadúsak, általában marha- vagy birkahúsból készülnek, rengeteg gumós zöldséggel, mint a burgonya, a répa, a hagyma és a fehérrépa. Ilyen tradicionális étel az ír pörkölt.[28]

Írország a Guinness hazája, a krémesen sötét testes vagy barna sörnek, amely az ország nemzeti itala.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »