Lettország

Lettország

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Lett köztársaságIdőzóna:GMT+02:00
Anyanyelven:Latvijas RepublikaAutójelzés:LV
Államforma:köztársaságPénznem:lett lat (LVL)
Főváros:RigaElektromosság:

Főbb városok:

Riga

Utazási információk

Államforma: köztársaság.
Közigazgatási beosztás: 21 kerület, 7 köztársasági jogú város.

Pénznem: 1 lats = 100 santimi.
Hivatalos nyelv: lett.
Népek: lett (53,5%), orosz (33,5%), fehérorosz (4,2%), ukrán (3,2%), lengyel (2,2%), litván (1,3%), egyéb (2,1%).
Vallások: evangélikus (76%), római katolikus (15%), ortodox és zsidó (9%).

Népesebb
települések: Riga 874 000, Daugavpils 125 000, Liepaja 108 000, Jelgava
72 000, Jurmala 60 000, Ventspils 49 000, Rezekne 43 000.

Természetföldrajzi jellemző: Változatos felszínét a jégkori eljegesedések formálták. Területének túlnyomó része 150 méternél alacsonyabb hullámos felszín, amelyből morénahátságok emelkednek csak alföldi magasság fölé. Tagolt tengerpartján a Rigai-öböl a legutolsó eljegesedés egyik jégnyelvének formáját őrzi.
Legmagasabb pontja: Gaizina kalns 311 m.
Fő folyója: Daugava.

Gazdaság: ipari-agrár ország.
Egy főre jutó GNP: 1930 dollár.

Közlekedés:
Vasutak hossza: 2406 km, ebből 271 km villamosított.
Közutak hossza: 66 718 km.
Legfontosabb kikötők: Riga, Liepaja, Ventspils.
Nemzetközi repülőtér: Riga.

Nemzetközi repülőterek

Riga.

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 371

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:2 681 000 fő
Népsűrűség:41.50 fő/km2
Nyelvek:lett.
Népcsoportok:lett (53,5%), orosz (33,5%), fehérorosz (4,2%), ukrán (3,2%), lengyel (2,2%), litván (1,3%), egyéb (2,1%).
Vallások:evangélikus (76%), római katolikus (15%), ortodox és zsidó (9%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:64 589.00 km2
Nagyobb települések:Riga 874 000, Daugavpils 125 000, Liepaja 108 000, Jelgava 72 000, Jurmala 60 000, Ventspils 49 000, Rezekne 43 000.
Legmagasabb pontok:Gaizina kalns 311 m.
Főbb folyók:Daugava.

Földrajz

Változatos felszínét a jégkori eljegesedések formálták. Területének túlnyomó része 150 méternél alacsonyabb hullámos felszín, amelyből morénahátságok emelkednek csak alföldi magasság fölé. Tagolt tengerpartján a Rigai-öböl a legutolsó eljegesedés egyik jégnyelvének formáját őrzi.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 1 930 USD

Lettország nagy részét erdő borítja, az országnak több mint 12 000 kisebb folyója és 3000-nél is több tava van. Az ország nagy része termékeny síkság, a legmagasabb pont a Gaizinkalns (312 m).

Lettország klímája mérsékelt és óceáni, hűvös nyarakkal és enyhe, csapadékos telekkel.

Lettországban az eredeti növénytakaró mérsékelt égövi vegyes erdő. Állatvilága ennek megfelelő: vaddisznóőzszarvasrókafarkasmedve.

Nemzeti parkok

  • Gauja Nemzeti Park: 90 méter magas homokkő sziklák között folyik a Gauja folyó.
  • Ķemeri Nemzeti Park: kiterjedt mocsárvidék. A nemzeti park szomszédságában ásványvízre alapuló üdülőhely.
  • Rāzna Nemzeti Park
  • Slitere Nemzeti Park: a nemzeti parkot 2000-ben szervezték, de a terület a balti államok legrégibb természetvédelmi területe. Tengerparti erdőségek. A területbe tartozik néhány falu, melyeknek kulturális-történelmi jelentősége van a lettek számára.

Lettország területéről eddig két helyszín került fel a Világörökségi Listára, három helyszín a javaslati listán várakozik a felvételre.

Riga, az észak-európai és balti Hanza-szövetség egyik legfontosabb központja a Daugava folyó torkolatánál, a Balti-tenger partján fekszik. Óvárosában számos középkori templom és kereskedőház épült, és itt található Európa egyik legszebb, szecessziós stílusban emelt épületcsoportja is. A középkori település gazdagságának alapja a Kelet- és Közép-Európával folytatott intenzív kereskedelem volt. A városmag szerkezetében ma is felismerhető a több évszázadig tartó virágzás emléke. A legkorábbi épületek túlnyomó többsége a gyakori tűzvészek, valamint a háborúk miatt elpusztult, és csak a 13. századi Ramer-torony, a 14. századi Lőportorony, a szintén 14. századi Feketefejűek Háza (a világ legnagyobb céhszékháza) maradt meg. A 15. században Riga tipikus Hanza-várossá fejlődött, ebből a korból származik a felújított Három Fivér Háza néven ismert épületcsoport. A 17. századból maradt meg a nagyméretű Reutem-ház és a Dannenstern-ház. A Citadella építését 1760-ban kezdték meg, és ebből a korban emelték a Svéd kaput is. A város a 19. században újra fejlődésnek indult, ekkor alakult ki a középkori városmagot gyűrűként körbefogó két újabb negyed, az egyik nagyszabású neoklasszikus épületekből a másik szecessziós stílusú házakból áll. A Tőzsdepalotát 1852 és 1855 között emelték, az épületen erőteljes velencei hatás figyelhető meg.

Struve földmérő vonal

A 19. századra a háromszögeléses módszer módszer már elérte azt a fejlettségi szintet, hogy rendszeresen alkalmazták a földméréseknél. Friedrich Georg Wilhelm von Struve német csillagász eldöntötte, hogy ezzel a módszerrel pontosan meghatározza a Föld formáját és nagyságát. A méréseket úgynevezett háromszögelési technikával, mérőpontok által meghatározott háromszöghálózat segítségével végezték. A munkát 1816-ban kezdték el és majdnem negyven évvel később 1855-ben fejezték be. A cél a tartui meridián, a Tartu városán áthaladó hosszúsági kör pontos megmérése volt. A tíz országon (NorvégiaSvédországFinnországOroszországÉsztországLettországLitvániaFehéroroszországUkrajnaMoldovai Köztársaság) áthaladó földmérő vonal a Jeges-tengertől a Fekete-tengerig húzódik, hossza 2820 kilométer, 258 háromszögből és 265 felsőrendű és 60 alsórendű pontból áll. A telepített mérési pontokból napjainkra 34 maradt meg.

Lettországban az ételek elkészítésének leggyakoribb módja a füstölés, a füstölt heringorsóhallepényhal és angolna mind-mind nemzeti ételnek számítanak. Nyáron az erdei gyümölcsökből készített lepények remek lehetőséget nyújtanak pár kiló magunkra szedésére… A Riga Feketebalzsam Lettország nemzeti itala, nagyon magas alkoholtartalmú, sűrű, fekete, az Unikumhoz valamennyire hasonlító ital. A modern lett konyhára a német konyhától átvett húsos, halas ételek jellemzőek. A lett konyha kétharmada hideg ételekből áll: céklasalátából, húsos és halas előételekből, tojásokból, sajtokból, túróból és aludttejből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »