Portugália

Portugália

Hivatalos adatok

Hivatalos név:Portugál KöztársaságIdőzóna:GMT+00:00
Anyanyelven:República PortuguesaAutójelzés:P
Államforma:köztársaságPénznem:euro (EUR)
Főváros:LisszabonElektromosság:220V

Portugália az Ibériai-félszigeten található Spanyolországgal szomszédos ország.

Nyugatról az Atlanti-óceán határolja. Az ország területéhez tartoznak az Atlanti-óceánban található Madeira- és Azori-szigetek. Népessége 10 474 700 fő, hivatalos nyelve a portugál. Az ország tizennyolc kerületre oszlik. Államformája parlamentáris köztársaság, ahol a kormány és a köztársasági elnök közösen kormányoz. Portugália 1986-ban csatlakozott az Európai Unióhoz, hivatalos pénzneme az euro.

Portugália történelme

Az ország első lakói a luzitánok voltak, akiket a portugálok őseinek gondolnak. A területet meghódították a rómaiak, majd később a mórok uralták a tizenegyedik századig, amikor a spanyol Ferdinánd király elfoglalta a terület nagy részét. Az elkövetkező kétszáz évben az ország határai megszilárdultak, majd 1143-ban I. Alfonz irányítása alatt az ország önálló állammá vált. 1385-ban kiűzték a kasztíliaiakat, és ettől kezdve a portugálok Afrikában, Latin-Amerikában, Indiában és a Távol-Keleten kezdték el kiépíteni a birodalmat. Ebben az időszakban szerezte meg Tengerész Henrik az Azori- és Madeira-szigeteket.

A tizenhatodik században a portugál uralom meggyengült, és a spanyol II. Fülöp elfoglalta az országot. Az uralom 60 évig tartott, majd 1640-ben a portugálok elszakadtak a spanyoloktól, ám ekkora elveszítették birodalmuk nagy részét, köztük a legértékesebb Kelet-Indiai területeket. Ettől kezdve a Braganza dinasztia uralkodott a tizenkilencedik század közepéig. Ebben az időben Portugália politikai fejlődése elmaradt a többi európai országétól, és a tizennyolcadik századig nem érte el a Felvilágosodás eszméje. A monarchia végül 1910-ben megbukott, és megalakították a köztársaságot.

Az ország az Antantot támogatta az első világháború alatt, azonban kevéssé tudott közreműködni, mivel nagy volt a németbarát jelenlét a fegyveres erőkben. Végül egy jobboldali diktatúra vette kezdetét 1926-ban. A diktatúra kulcsfigurája Antonio de Oliveira Salazar volt, aki 1932-ben az ország elnöke lett, és 1968-ig volt hatalmon. A második világháború alatt az ország semleges maradt. Salazar utódja Marcello Caetano volt. Az ő uralmát 1974. április 25-én egy vérontás nélküli puccsal buktatták meg, melynek következtében a portugálok azonnal elhagyták az afrikai kolóniákat.

1976-os alkotmány óta az ország államformája köztársaság. 1987-ben az Anibal Cavaco Silva vezette kormány vette át az ország irányítását, és megkezdte a gazdasági hátrány felszámolását. Jelenleg az 2001-ben újraválasztott Jorge Sampaio a köztársasági elnök, a miniszterelnök pedig 2005 óta a szocialista José Sócrates.

Portugália földrajza

Az ország földrajzilag változatos, északon a hegyek uralkodnak, itt a területek 90%-a 400 méter felett található. Az ország déli részén főleg sík területek jellemzőek, itt 60% 400 méter alatti. Az északi és déli területeket a Tejo folyó választja el egymástól, ami Lisszabonnál ömlik az Atlanti-óceánba. Az országhoz tartozó Azori-szigetek majdnem 1500 km-re található Lisszabontól, ami majdnem félúton van Portugália és New York között. Kilenc vulkáni eredetű sziget alkotja, ahol nincsenek zsúfolt városok vagy pezsgő éjszakai élet. Kristálytiszta víz és csodálatos természet veszi körül az embert, hasonlóan a Madeira-szigetekhez, ami nyolc nagyobb és néhány kisebb szigetből áll. Ezek közül csak Madeira és Porto Santo lakott.

Portugália éghajlatát a domborzat és az óceán közelsége határozza meg. A déli területek jóval melegebbek, mint az északiak. Az óceáni éghajlat miatt északon sokkal több eső esik, és a csapadék főleg télen jellemző. A téli hó a Serra da Estrela-n (ahol Portugália legmagasabb pontja található, 1986 méteren) és a Serra do Geręs-en elzárhatja az utakat egy időre. Az északi partokon és az ország középső részén enyhébb időjárás. Délen van a legmelegebb, a nyári hónapokban 40 fok is lehet a hőmérséklet.

Portugália turizmusa

Az ország fővárosa Lisszabon a Tejo folyó torkolatánál található. A város öt negyedre oszlik: Alfama, Baixa, Bairro Alto, Estrela és Belém. Az 1755-ös földrengés és tűzvész után Marques de Pombal tervei alapján kezdték meg a város újjáépítését. A történelmi látványosságokon és múzeumokon kívül a nyári fesztiválok is csalogatják a turistákat. Június közepén Santo Antonio ünnepén Alfama negyedében színes kavalkád várja a látogatókat. A hónap végén pedig a Sao Pedro fesztivál keretében utcabállal ünnepelnek a helyiek. A város jellegzetességei közé tartozik a házfalakat borító festett csempe, az „azulejos”, a főváros sajátos zenéje, a „fado” és a 28-as villamos, amivel az egész várost be lehet járni.

A főváros sokszínűségét a negyedek különbözősége adja. Alfama a város szegénynegyede, ahol szűkek és meredekek utcák, mezítlábas gyerekekkel és sok afrikaival találkozhat a látogató. Itt található a Castelo de Sao Jorge és a Sé katedrális. Baixa-ban bankok, kávéházak, bárok és éttermek találhatók. Napközben az utcákon nagy a nyüzsgés, ám estére a városrész elcsendesedik. A negyed nevezetessége a Rossio tér, ahol azelőtt bikaviadalokat tartottak. Barrio Altro és Estrella a főváros előkelő negyedei, templomokkal, gyönyörű házakkal és szépen gondozott kertekkel. Belémben található a Torre de Belém, ami a főváros és az egész ország egyik jellegzetes látnivalója.

A portugál kultúrát a latin, a vizigót és a muszlim kultúrák alakították. Ezen kívül az gyarmatok kultúrája is hatással volt rá, mivel a portugálok gyakran keveredtek házasság révén az elfoglalt országok lakóival. A régészeti, néprajzi és művészeti emlékeket a nagyobb városokban található rengeteg múzeum őrzi. Néhány Portugáliában talált műemlék a történelem előtti időkből származik, például ősi temetkezi helyek az Atlanti partvidéken, vagy Conimbriga város romjai. A korábban említett azulejos és a mórok által meghonosított fehérre meszelt házak szintén a kultúra sokszínűségét hirdetik. A portugálok nagyon kedvelik a zenét, népzenéjük igen változatos, a vidám dalok és táncok és a szomorkás dallamok egyaránt jellemzőek rá. A zene mellett az irodalom szintén fontos részét képezi a portugál kultúrának. Sokszínűségére jellemző, hogy a portugál nyelven író afrikai szerzők művei is a portugál irodalom fontos részét képezik.

Portugáliában egész évben egymást követik a különböző vallási ünnepek és őrült fesztiválok. Január 20-án tartják a „Festa das Fogaceiras”, Santa Maria da Feira-ban, ahol népviseletbe öltözött lányok vonulnak fel a fejükön kastélyt ábrázoló tortákkal („fogaças”), és így adnak hálát a jó egészségért. Februárban egész Portugáliában karneválokat tartanak, a leghíresebbek és leglátványosabbakat Lisszabonban, Nazare-ban és Loule-ban tartják.

Húsvétkor Braga-ban a „Senhor Ecce Homo” fesztivál keretein belül az emberek mezítláb, csuklyában, fáklyákkal kísérteties felvonulást tartanak, így emlékeznek Jézus halálára és feltámadására.

Június 13-a körül rendezik a „Festa de Santo Antonio”-t Lisszabonban, friss házasok adnak hálát a „szerelem szentjé”-nek, és egyedülálló nők és férfiak imádkoznak hozzá a szerelemért. Június 23-án és 24-én tartják a „Festa de Sao Joao”-t Portóban, Aveiro-ban és Braga-ban. Portóban hatalmas bulikat rendeznek, ahol az emberek ártalmatlan műanyag kalapácsokkal ütik fejbe egymást, Braga-ban táncmulatságokat és felvonulásokat rendeznek.

Portugália gasztronómiája

Az Atlanti-óceánnal való szomszédság Portugália gasztronómiáját döntően befolyásolja. A portugál konyha egyik elhagyhatatlan része a leves. A leghíresebb portugál leves a smaragdzöld színű „caldo verde”, ami káposztából és burgonyából készül, és kolbásszal tálalják. Tradicionális ételek a „cozido”, ami marha vagy sertéspörkölt különböző zöldségekkel elkészítve, és a tőkehal, a „bacalhau”, amiről azt mondják, hogy annyiféle elkészítési módja van, ahány nap egy évben. Ezen kívül rengeteg halból és tengergyümölcseiből készítenek fogásokat. A halpiac bőségének ellenére a portugálok szeretik a különböző húsokat, például a „bife à Portuguesa”-t, ami grillezett hús, vagy a kebab („espetadas”) és nagyon kedvelt a birkahús.

A portugálok igen édesszájúak, majdnem kétszáz különböző süteménnyel büszkélkedhetnek. A finomságok között szerepel a „pão de ló”, ami egy könnyű piskóta és a “pastéis de nata”, vagyis a marcipán. Azok számára, akik inkább gyümölcsöt fogyasztanának desszertként, szintén akad a kedvére való, a szőlő, ananász, narancs, banán és az egzotikus mangó szintén a portugál konyha fontos részét képezi.

Portugália Európa peremén, a legnyugatibb pont. Ebben rejlenek esélyei is. Távol van az Európát átszelő, nagy közlekedési útvonalaktól, ez lehet, hogy hátrányt jelent, de egyben nyugalmat is: érintetlen természetet és békés embereket. A térséget messze elkerülték évszázadunk
történelmének nagy változásai, ezért nemzedékek óta békében él, irányzatoktól, divatoktól, hajszától és stressztől távol.

Portugália és Spanyolország első pillantásra hasonló, rokon országnak tűnik fel, pedig a két ország között nagyobbak a különbségek, mint a hasonlóságok. Portugália nem földközi-tengeri ország, távol van az emberiség történelmileg jelentős mediterrán művelődési gócpontjától, amely oly meghatározó volt Európa számára. Dél-Európa egyetlen olyan országa, amely nem érintkezik a “mare nostrum”-mal, a Földközi-tengerrel. Amíg Dél-Európa többi országának enyhe éghajlatot és kellemes, termékeny öblöket ajándékozott a természet, addig az állandóan szélfútta
portugáliai partvidékek barátságtalanok és inkább riasztóak. Déliesebb légköre csak a délen fekvő Algarvének van.

Portugália az esős, zöldellő északtól – ahol 2000 méter magas hegyek is vannak – a déli sík, forró és száraz Alentejóig mindig új, változatos tájakat kínál az utazónak. És mert a Föld nyugatról keletre forog, s a szél és eső is úgyszólván mindig az Atlanti-óceán felől érkezik Európába, Portugáliában még friss és alig szennyezett a levegő, tiszták az esők, nem pusztulnak az erdők. Napjainkban talán ez a legnagyobb előnye az Európa peremén fekvő Portugáliának.

Ez az európai kontinens legnyugatibb részén fekvő, Magyarországéval nagyjából azonos területű és lélekszámú kis ország, Európa legrégebbi államai közé tartozik. 1143 óta önálló államisággal rendelkezik.
A független Portugália első királyát 1179-ben koronázták meg. Portugália aranykora az 1415-ben induló nagy földrajzi felfedezések időszakára tehető. A vakmerő, kalandot és dicsőséget áhító tengerészek törékeny karavelláikon bátran vágtak neki a hatalmas óceánnak, feltérképezve először Afrika partjait majd eljutva az ázsiai és amerikai kontinensig is – ennek eredményeként ma a portugál nyelv a legtöbb ember által beszélt nyelvek rangsorában a hetedik helyen áll.

A felfedezések kora egyben az új kultúrák, civilizációk megismerésének, kölcsönhatásának a kora is volt.
Napjainkban Portugália az egyik legvonzóbb turisztikai célpont Európában. Sajátos földrajzi fekvése, éghajlati adottságai miatt a tengerparti pihenést kedvelők Európa egyik legtisztább tengerpartján élvezhetik a napfényt, a fürdőzést és a vizisportokat, de a golf, a téli vagy egyéb sportok
szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek. Gazdag kínálat várja a régi korok emlékeit kereső turistákat is: a legtöbb műemlék érintetlenül
vészelte át az elmúlt évszázadokat, s így a kelta, vizigót, római örökség, a mór építészeti remekek, a felfedezések korát fémjelző évszázados várkastélyok, a manuelin stílus (a portugál gótika) kiemelkedő alkotásai híven idézik fel ma számunkra a több mint 850 évre visszatekintő portugál történelem korszakait.

A legtöbb látogató csak Lisszabont és a déli partot ismeri, esetleg még Coimbrát, a festői, régi egyetemi várost vagy Portót, a portói bor hazáját. Az igazi és úgyszólván ismeretlen Portugáliát csak azok a kevesek fedezik fel, akik az ország belsejében is utaznak, például Braganpából Faróba. Szinte teljesen érintetlen, zöldellő vidéket, álmos kis falvakat láthatnak, fasorokat, amelyek fölé sűrű lombok sátora borul; tavasszal sárga mimózák özönét, s az egész tájat menyasszonyi fehérbe öltöztető virágzó mandulafákat, amilyen ma már csak Mallorcán van. Itt, az ország belsejében még csapatostól élnek gólyák és gémek, s a látogató úgy érzi, hogy egy teljesen más, száz évvel korábbi életritmusba került vissza. A túlzsúfolt, hajszolt Közép-Európából idemenekülők – ellentétben a portugáliai közgazdászokkal és a haladáspárti technokratákkal – éppen azt szeretnék, ha mindez megmaradhatna. És éppen mert Portugália messze, kontinensünknek a peremén fekszik, talán van még egy kis esély, hogy ez a szeretetre méltó állapot a jövedelmezőségi megfontolásoktól függetlenül még egy ideig fennmaradjon. Ha valaki kedveli az egyszerű és régimódi életet, de jól és modern körülmények között szeretne lakni, erre is kiváló lehetőséget nyújt a nagy számú állami szálloda, a pousadák, amelyek szerte az országban – gyakran régi várakban, kastélyokban és palotákban – megtalálhatók. Legjobban étkezni persze azokban a kis portugál vendéglőkben lehet, amelyekbe a helybeliek is járnak. Ezekben talán még a fado, ez a mindig kissé mélabús énekszó is felhangzik, amely éppoly jellemző Portugáliára, mint a flamenco Spanyolországra. Ámde mindkét ország engedményt kellett tegyen az idegenforgalomnak, illetve annak, amit a menedzserek a turisták igényének vélnek. Így aztán keresgélni kell, míg eredeti fadót hallhatunk. Portugália olyan ország, amely nem tárul fel könnyen és simán, időre és türelemre van hozzá szükség. De megéri, mert a nagy forgalmú világútvonalaktól távol egy elbűvölő országot találunk, melynek történelmében a mi vén Európánk sajátos módon és elgondolkodtatóan tükröződik.

Portugália 1986. január 1-én csatlakozott az Európai Gazdasági Közösséghez – a mai Európai Unióhoz. Ezzel a történelmi jelentőségű lépéssel elkötelezte magát az európaiság, a modernizáció és a haladás mellett. Az eredmény látványos: kitűnő autópályák, országos Intercity vasúthálózat, nyugati színvonalú szolgáltatások fogadják az idelátogatókat – elérhető árakon.
Portugália – a felfedezés öröme. S ezek nem puszta szavak. Ez a vendégszerető, változatos látnivalókat és kikapcsolódási lehetőségeket kínáló ország a vállalkozó szellemű magyar turistát a felfedezés nem mindennapi élményével és örömével ajándékozza meg.

Főbb városok:
Liszabon, Porto, Madeira, Setubal, Fátima, Sesimbra, Estoril,

Utazási információk

Hasznos információk
Portugália Terület: 89 000 km2 Lakosság : 10,5 millió
Madeira Terület: 796 km2 Lakosság : 50 ezer
Azori szigetek Terület: 2 335 km2 Lakosság : 237 ezer

Hitelkártya:
Nemzetközi hitelkártyákat a szállodák, éttermek és üzletek többségében, a bevásárlóközpontokban mindenütt elfogadnak. Bankautomata mindenütt található.

Lisszabon kártya, Portó kártya: három napig ingyenes közlekedést valamint ingyenes/kedvezményes belépést biztosít a múzeumok többségébe. (bővebb adatok: www.portoturismo.pt)

Autókölcsönzéshez
szükséges: Érvényes útlevél, 21 betöltött életév, 2 évesnél régebbi jogosítvány, és kaució (ha nincs hitelkártya).

Legfontosabb kikötők: Lisboa, Porto, Setúbal, Funchal (Madeira).

Időzóna: Portugáliában és Madeirán 1 órával, az Azori szigeteken 2 órával kell hátraigazítani az órát Magyarországhoz képest.

Segélyhívás: 112 Autópályákon a segélytelefon narancsszínű.

Fontosabb telefonszámok:
Zöld szám turisták részére: 0800 296 296
Hungary
Direct: 0080000360036 (Portugáliából ingyenesen hívható bármely
magyarországi szám, a hívás árát az otthon hívott fél fizeti)
Portugál Nagykövetség Konzuli Osztály: 1123 Budapest Alkotás a 53 (MOM Park C ép. IV. em jobbra)
Konzuli Osztály telefon/fax: 201-7616 e-mait cím: embpor@axelero.hu
ICEP/Portugál Nagykövetség Kereskedelmi és Idegenforgalmi Hivatala:
1123 Budapest Alkotás a 53 (MOM Park C ép IV. em balra)
Telefon: 488-7865 fax 488-7870 e-mait: icep.bpest@mail.datanet.hu

Árak:
Portugália árfekvése jóval kedvezőbb, mint a nyugati országok többségében. Kivétel ez alól Algarve, ahol az árak meghaladják az országos árakat. Ugyancsak drágább valamivel az élet a szigeteken (Madeira, Azori szk).

Gasztronómia

Még a felkapott és ezért drágább helyeken is lehet találni – az idegenforgalmi centrumoktól távolabb – olyan kisvendéglőket, (ahova a helyiek járnak) amelyekben szerény de kulturált körülmények között elérhető áron és kiválóan lehet étkezni. (kb. 12-25 € között – a menük mindig olcsóbbak). A Nemzetek Parkja területén pl egy komplett menüt már 12-15 € is kínálnak. Aki időt akar megtakarítani, a kávézókban – és a már itt is terjedőfélben lévő gyors-étkeztető éttermekben – ehet sajtos-sonkás melegszendvicset (tosta-mista: 1.00-1,30 €) hús- vagy tőkehal-krokettet (pastel de carne/de bacalhau: 0,90-1,10 €/db) bifsztekes szendvicset (bifana vagy bitoque, 1,50-2,00 €/db) stb. Presszókávé: 0,75-0,90 € a pultnál, ülve, vagy teraszon fogyasztva drágább) Ásványvíz: 1,00-1,20 /2,5 € dl. Egyéb üdítő italok: 1,00-2,00 € sör 1,50-től felfelé.
(boltban természetesen jóval olcsóbb minden ital)

Közbiztonság

Portugáliában a közbiztonság általában jó, komolyabb veszélyforrás az ide látogató magyar állampolgárokat nem fenyegeti. Erőszakos, személy és vagyon elleni bűncselekmények rendkívül ritkán fordulnak elő. Ugyanakkor megfelelő óvatosság indokolt az éjszakai mulatóhelyeken, tömegrendezvényeken, kiállításokon és a nagy forgalmú bevásárló helyeken.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt és egyre emelkedik a turisták és a gépjárműforgalomban résztvevők sérelmére elkövetett zsebtolvajlások, lopások illetve autófeltörések száma.
Kérjük állampolgárainkat, hogy útiokmányaik ellopása, vagy elvesztése esetén azonnal forduljanak az illetékes portugál hatósághoz (PSP) és feltétlenül vetessenek fel rendőrségi jegyzőkönyvet, részben a visszaélések elkerülése, részben pedig a további ügyintézés vagy a biztosítónál történő eljárás céljából. A Portugáliába utazók készítsenek másolatot minden olyan iratukról, okmányukról, amelyeket az útra magukkal kívánnak vinni. Okmányaik és nagyobb értékű használati tárgyaik (azonosításra alkalmas) számát feltétlenül jegyezzék fel. Javasoljuk, hogy kössenek biztosítást lopás és egyéb károkra.

Nemzetközi repülőterek

Lisboa, Faro, Porto, Funchal (Madeira), Ponta Delgada (Azori-szigetek).

Helyi közlekedés

Városi közlekedés: A fontosabb városokban jól kiépített tömegközlekedési hálózat van.

Lisszabonban zónahatárok vannak, s a metró és villamosjegyek a távolság függvényében változnak. A turisztikai látnivalók többsége az 1. zónába esik.
Taxi: Világosdrapp színűek, tetejükön világító jelzéssel. Induló tarifa: 0,90 €. Városon belül taxióra állása alapján fizetendő a tarifa, körzethatáron kívüli fuvarért km díjat számláznak, és a visszautat is meg kell fizetni. Bőröndökért csomagokért 1,50 €
felárat kell fizetni – ez a csomagok számától és súlyától független egységár. Taxit telefonon is lehet rendelni- ez 0,75 € felárat jelent.

Vonatösszeköttetés: Párizs-Lisszabon (Sud Express), Lisszabon-Madrid (Lusitania, Portó/Vigo) Vasutak hossza: 3588 km, ebből 464 km villamosított.

Közlekedés autóval: Biztonsági öv használata kötelező. Megengedett alkoholszint: 0,5 g/I. Maximális sebesség: településen belül 50 km/óra, autópályán 120 km/h, főútvonalakon 90 km/h. Biztosítás kötelező.

Fontosabb
autópályák, autóutak: Észak-Déli irányban: A1/IP1, A2/IP1, IP2, IP3
Kelet-Nyutati irányban: A4/IP4, IPS, IP6, A6/IPIP7, IP8
Autópályadíjat kell fizetni, a tarifa a távolságtól függ.
Közutak hossza: 70 176 km, ebből autópálya: 259 km.
Buszjáratok: Jól kiépült helyi, helyközi gyors illetve express buszhálózat (ld. internet)

Külképviseletek

Lisszabon, Nagykövetség
Cím: Calcada de Santo Amaro 85, 1349-042 Lisboa
Előhívó: külföldről: +351
Telefon: 21-364-59-28
Ügyelet: 21-363-03-95
Fax: 21-363-23-14
E-mail: huemblis@mail.telepac.pt
Konzuli kerület: egész Portugália

Beutazási feltételek, vámszabályok

  • Az Európai Unió és a Schengeni Rendszer tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Portugáliába. Tartózkodási napok száma külön bejelentés nélkül: 90 nap. A munkavállalás továbbra is előzetes engedélyhez (munkavállalói vízumhoz) kötött.
  • A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján a portugáliai helyi egészségügyi központban (Centro de Saúde) regisztráltathatják magukat: ez alapján részesülhetnek az állami fenntartású intézményekben sürgős és orvosilag indokolt esetben egészségügyi ellátásban (Ebben az esetben a számla egy bizonyos, nem túl jelentős önrészt is tartalmaz, amelyet az egészségbiztosító nem térít). Mindemellett javasoljuk, hogy az utazó kössön megfelelő utazási biztosítást, mert ennek birtokában, betegség, baleset esetén szélesebb körű ellátásban, illetőleg kártérítésben részesülhet.

Nyitva tartás

Bankok: hétvő-péntek 8.30-15.00
Üzletek: hétköznap 9.00-13.00 és 15.00-19.00 szombaton 9.00-13.00
Bevásárlóközpontok: 10.00-23.00 vagy 23.30, szombat-vasárnap és ünnepnapon változó (de 13-ig nyitva vannak)
Múzeumok:
Állami múzeumok: 10.00-18.00, télen 10.00-17.00, keddi napokon 14.00-18.00.
Zárvatartás: hétfő, húsvét péntek és hétfő. május 1, december 25.
Általában
hétfőn vannak zárva, de néhány (pl Sintrában a Pena palota) szerdán
vannak zárva. Zöld számon vagy turisztikai hivatalban érdemes
megérdeklődni.

Ünnepnapok

  • április 25. – A szabadság napja (a Szegfüvek forradalmának évfordulója)
  • június 10. – Portugália napja
  • október 5. – A köztársaság kikiáltásának napja
  • december 1. – A függetlenség napja
  • Újév, Nagypéntek, május1., Úrnapja, Mária mennybemenetele, Mindenszentek, Szeplőtelen fogantatás, Karácsony
  • helyi ünnepek (az adott város védőszentjének napján)

Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 351
Hungary direct: 0080000360036   Központi segélyhívó: 112

Földrajz, gazdaság

Népességi adatok

Lakosság:10 467 000 fő
Népsűrűség:113.00 fő/km2
Nyelvek:portugál.
Népcsoportok:portugál (99%), spanyol, afrikai (1%).
Vallások:római katolikus (99%), protestáns, zsidó (1%).

Földrajz, természeti adottságok

Terület:92 389.00 km2
Nagyobb települések:Lisboa (Lisszabon) 830 000 (1 612 000), Porto 347 000 (1 315
000), Amadora 96 000, Coimbra 96 000, Braga 90 000, Setúbal 83 000, Vila
Nova de Gaia 62 000, Barreiro 51 000, Funchal (Madeira) 44 000, Almada
43 000.
Legmagasabb pontok:Estrela 1991 m (törzsterületen), Pico 2320 m (Azori-szigeteken).
Főbb folyók:Tejo, Douro, Guadiana, Minho.

Földrajz

Az északi rész hegyvidékeit és az azt követő, dél felé szélesedő parti síkságot a Tejo folyó választja el a délnyugaton elterülő portugál alföldtől és a délkeleti alacsony dombvidéktől. Portugália része az Azori- és a Madeira-szigetek is.

Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 7 450 USD

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »