Bulgária

Bulgária

Bulgária a Fekete-tenger partján fekvő állam Délkelet-Európában. Nemzetközi tagsága: EUENSZEBESZFekete-tengeri Gazdasági EgyüttműködésNemzetközi ValutaalapWTONATO. Az ország 2007január 1. óta az Európai Unió tagja.

Az ország területének 57%-a tartozik a Fekete-tenger vízgyűjtő területébe. Az ország többi részéről a vizek az Égei-tengerbe tartanak.

Bulgária a Balkán-félsziget keleti felén található, délen Görögország (472 km) és Törökország (223 km), nyugaton Észak-Macedónia (162 km) és Szerbia (344 km), északra Románia (605 km) határolja a Duna folyóval. Szárazföldi határainak hossza összesen 1806 km, a fekete-tengeri határának hossza 354 km. Területe 110 994 km2

Bulgária éghajlata annak ellenére összetett, hogy az ország viszonylag kis területű. A mérsékelt övben található, jórészt kontinentális éghajlatú, a déli területei egy része pedig közelebb áll a mediterrán éghajlathoz. Bulgária éghajlatára nagy hatással van a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán is, aminek következtében jobbára óceáni légtömegek érkeznek ide, tavasszal és ősszel sok csapadékot és szeles, hűvös időt okoznak. Az atlanti-óceáni és földközi-tengeri ciklonok nyugati és délnyugati irányból érkezve enyhébb teleket idézhetnek elő. A Fekete-tenger hatása csupán egy 30-40 kilométeres sávban érzékelhető, itt enyhe a tél, meleg és hosszú az ősz, a nyár száraz, a tavasz pedig hűvösebb.] A fő éghajlatválasztó a Balkán-hegység, mely megállítja az északi hidegebb légáramlatokat és a déli meleg levegőt is. A csapadék átlagmennyisége Bulgáriában 670 mm. A síkságokon és a dombvidékeken 450–850 mm között változik a csapadék mennyisége, a hegyekben 850–1200 mm között. Északon májusban és júniusban esik a legtöbb eső, délen inkább a téli időszak csapadékosabb.

Bulgáriában jellemzően közép-európai fajok vannak jelen, bár a magasabb helyeken sarkvidéki és alpesi fajok is előfordulnak. Bulgária az egyik legváltozatosabb élővilággal rendelkező európai ország,] mintegy 3900 növényfajjal, 210 halfajjal, 37 hüllőfajjal, 428 madárfajjal (ebből 252 fészekrakó), 95 emlősfajjal, 18 kétéltű fajjal.

Az országban 3 nemzeti és 11 natúrpark, 55 rezervátum és 35 kezelt természetvédelmi rezervátum (ezekből 16 bioszféra-rezervátum) található. A Pirin Nemzeti Park és a Szrebarna bioszféra-rezervátum szerepel az UNESCO világörökségi listáján

Az 1990-es években a turisztikai ágazat nem szerepelt jól Bulgáriában, a 2000-es évek elején azonban újra gyors növekedésnek indult. 2004-ben mintegy négymillió külföldi látogatott az országba, ez a szám 2000-ben még 2,3 millió volt.[153] 2015-ben 9,3 millió külföldi lépte át a határt, ebből több mint 5,2 millió európai uniós országból érkezett, a legtöbben Romániából (1,4 millió) és Görögországból (1 millió). Magyarországról 102 000-en látogattak az országba. A nem uniós európai országok közül Törökországból mintegy 1,2 millióan, Szerbiából 500 000-en érkeztek. Az Európán kívüli országok közül leginkább Izraelből látogattak Bulgáriába, mintegy 155 000-en.[154]

A turizmus 2014-ben a GDP 3,7%-át tette ki, ezzel a 72. helyen állt a világon. Az előrejelzések folyamatos növekedést jósolnak. A szektor a munkavállalók 12%-át foglalkoztatta.[155]

Bulgária Fekete-tenger homokos tengerpartja kiválóan alkalmas üdülésre. A partvidék legnagyobb központjai: Várna és Burgasz, amelyek nemzetközi repülőtérrel is rendelkeznek. Ismert és kedvelt üdülőhelyei NapospartNeszebarSzveti VlaszPomorieSzozopolAranyhomok és Albena.

Az üdülőturizmus mellett jellemző a gyógyturizmus, és a kulturális idegenforgalom is.

Bulgária ezeréves múltra visszatekintő kulturális örökséggel rendelkezik. Az ország területén 36 történelmi-kulturális rezervátum és több mint 40 000 kulturális emlékmű található. Ezek különböző történelmi időkből származnak: történelem előtti ásatások, trák sírok, görög archeológiái maradványok, római- és bizánci kori várak, az Első és Második Bolgár Cárság, a nemzeti reneszánsz idejéből fennmaradt történelmi emlékművek. Továbbá a nagyvárosok megőrzött építészeti együttesei valamint eredeti atmoszférát és egykori tipikus, reneszánsz korabeli bolgár építészetet megőrzött egész falvak, városok: Plovdivi óvárosa, Veliko Tarnovo, Koprivstica, Trjavna, Arbanaszi, Bozsenci, Zseravna, Melnik, Banszko, Kovacsevica, Neszebar, Szozopol stb.

Bulgáriában sok (több mint 160) templom és kolostor található. A kolostorok közül a leghíresebbek és a leglátogatottabbak a következők: rilai, bacskovoi, rozserii, trojani, preobrazseni, valamint az aladzsai kőkolostor. A turisták a kolostorok sokaságában éjszakázhatnak, s így teljes egészében átélhetik a szent helyek atmoszféráját.

Az országban több száz nevezetes templom van, amelyek a bolgár ikonfestő iskolák egyedi képeit, falfestészetét, fafaragásait, középkori freskóit és ikonjait őrzik.

Bulgáriában hét történelmi–kulturális emlékmű és két rezervátum található, amelyek az UNESCO világörökség védnökségi listájában szerepelnek: a Szvestariban található trák sírhelykazanlaki trák sírkamramadarai lovas, a Szófia mellett levő Bojana-templom, az ivanovói sziklatemplomok, a rilai kolostorNeszebar óvárosa, a Szrebarna bioszféra-rezervátum, valamint a Pirin Nemzeti Park. További 14 helyszín a javaslati listán szerepel.

A helyi ételek joghurtot, sajtot, bárányt, halat és sok-sok zöldséget tartalmaznak. A levesek közül legjellegzetesebb a csorba, amely tulajdonképpen egy joghurtos, tojásos csirkeleves. A húsételeket illetően sok a közös vonás a bolgár, a szerb, a görög és a török konyha között. A bolgár kebapcse közeli rokona a nevében is hasonló szerb csevapcsicsinek, a kjufte pedig a török köftének. A birkahúsból főtt krumplis-rizses-paradicsomos különféle muszakák és gyuvecsek valamennyi balkáni ország konyhájában megtalálhatók. A mai bolgár konyhában különösen nagy szerep jut a paradicsom- és uborkasalátának, a joghurttal tálalt hagymás vegyes salátának, a sültpaprika-salátának, a sült padlizsánból készülő ételeknek. Különlegesség a rózsaszirup, melynek készítése során a friss rózsaszirmot vízben előfőzik, majd cukrot adnak hozzá, és sűrűre főzik. Az étkezés befejezése Bulgáriában is a kávé. Nem presszókávét isznak, mint az olaszok, hanem a hagyományos török kávét.

Nagykövetség

Cím:57 “6-ti septemvri” Str. Sofia 1000
Telefonszám:(00 359) (2) 963-1135, 963-1136
Fax:(00 359) (2) 963-2110
E-mail:embassy.sof@kum.hu
Web:www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium

IDŐELTOLÓDÁS 

+1 óra

Magyarország: 12 óra
Bulgária: 13 óra

FIZETŐESZKÖZ

bolgár leva  Bulgária jelenlegi hivatalos pénzneme. A leva váltópénze a sztotinka. A pénzérmék. 1, 2, 5, 10, 20 és 50 sztotinka és 1 leva. A bankjegyeket 1, 2, 5, 10, 20, 50 és 100-as címletekben adták ki. 

A nagyobb üdülőhelyeken bankautomaták állnak rendelkezésre. A hitelkártyák használata szállodákban, üzletekben, éttermekben egyre elterjedtebb.

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK 

– Az Európai Unió és a Schengeni Rendszer tagja, magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Bulgáriába. A munkavállalás továbbra is előzetes engedélyhez kötött.
– Magyar állampolgárok tartózkodási engedély nélkül 90 napon túl is tartózkodhatnak Bulgáriába.

VÁMSZABÁLYOK 

AZ EURÓPAI UNIÓN BELÜL UTAZÓKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

Az Európai Unió jogszabályai biztosítják az áruk szabad mozgását a tagállamok között. Ez azt jelenti, hogy Magyarországról egy másik tagállamba történő árukivitelhez, illetve onnan Magyarországra történő árubehozatalhoz nem kapcsolódik vámeljárás. 

Az utazás során a  magáncélra (személyes használatra, ajándékba) vásárolt, nem kereskedelmi jellegű áruk kivitele és behozatal nincs korlátozva az Uniós országok között. Vannak azonban bizonyos termékek, amelyeknek az Unión belüli szállítása korlátozásokhoz illetve speciális engedélyekhez van kötve. Ilyenek pl.: a háziállat, vadászfegyver, alkohol és dohány termékek valamint a kábítószertartalmú gyógyszerek. 

KORLÁTOZÁSOKHOZ VAGY SPECIÁLIS ENGEDÉLYHEZ KÖTÖTT TERMÉKEK

Egyes termékek Európai Unióba, illetve harmadik országba történő kivitelére és behozataláravonatkozó speciális szabályok: 

Élelmiszer
Harmadik országból az EU területére nyers húst, hentes árut, hústartalmú élelmiszert, tej és tejtartalmú terméket vagy egyéb könnyen romlandó élelmiszert nem ajánlatos hozni, mert ezek behozatala csak a vonatkozó szigorú jogszabályok és állatorvosi ellenőrzések betartásával lehetséges. Kiutazáskor szintén nem ajánlatos magunkkal vinni ilyen jellegű termékeket, mert ez általában a harmadik országokban is szigorú feltételekhez kötöttek. Továbbá bármikor lehetnek olyan élelmiszerek, amik tiltó listára kerültek, valamilyen állatok által terjesztett betegségek terjedésének megakadályozása miatt. A kivitelről és a behozatalról is érdemes utazás előtt az adott ország diplomáciai képviseletén érdeklődni. 

Gyógyszerek
Ha az Unión belüli utazása során valaki állandó gyógyszeres kezelésre szorul, a kezelőorvos által összeírt mennyiséget viheti magával, az utazás időtartamával összhangban. A harmadik országba való utazás során is többnyire ez a szabály érvényesül, de mindeképpen érdeklődjünk erről az utazásunk előtt az adott ország diplomáciai képviseleténél. A kábítószerek és pszihotóp készítmények (nyugatók, élénkítők, és hallucinogének)  Európai Unióba való behozatala illetve kivitele külön egnegdélyezési rendszer alá tartozik. Ezzel kapcsolatban az Egészségügyi Közigazgatási és Engedélyezési Hivatal Kábítószerügyi Főosztálya ad bővebb tájékoztatást. 

Háziállatok
Az unión belüli utazásunk során a háziállatokat (kutya, macska, görény) csak állatútlevéllel vihetjük magunkkal. Ezt a lakóhely szerinti illetékes állatorvos állítja ki, amennyiben az állat rendelkezik a szükséges védőoltásokkal, és azonosítás végett tetoválással vagy mikrochippel. A harmadik országba való utazás előtt azonban mindig érdeklődjünk az adott ország helyi képviseleténél. Ha egy nem Uniós állampolgár érkezik egy harmadik országból az Unió tagállamainak területére, úgy a házikedvencnek az azonosításra alkalmas chip vagy tetoválás, a szükséges oltások, és az állatútlevél mellett egyszeri beutazásra szóló állatorvosi bizonyítvánnyal is rendelkeznie kell. 

Vadászati, sport célú fegyverek
Az Európai Unió területén iyen típusú fegyverek szállítása csak európai lőfegyvertatrtási engedéllyelszállíthatóak. A harmadik országba történő szállítás feltételeiről az illetékes ország diplomáciai képviselete tud felvilágosítást adni. Az Unió területén állandó lakhellyel nem rendelkező, harmadik országbeli személy a határátlépés alkalmával a vámhatóság képsviselője által kiadott (díjköteles) fegyver és lőszerkísérő igazolás alapján jogosult lőfegyverét és töltényeit vadászatra vagy sportlövő versenyre behozni, ha az itt tartózkodása nem haladja meg a 90 napot. A vadászatot és a versenyt hitelt érdemlően igazolni kell. Lőfegyver vásárlás esetén csak a rendőrség által kiadott megszerzési engedéllyel hozható be lőfegyver az EU területére. Az önvédelmi célra behozott fegyvert csak illetékes megyei rendőrfőkapitányság engedélyezheti. 

Jövedéki termékek
A jövedéki termékek csak kereskedelmi mennyiségben adó és vámkötelesek. A jövedéki adótörvény szerint, már kereskedelmi mennyiségnek számít: 

 • 800 db cigaretta
 • 200 db szivar
 • 400 db szivrka
 • 1000 gramm fogyasztási dohány
 • 110 liter sör
 • 20 liter köztes alkohol termék
 • 10 liter alkohol termék
 • bor és pezsgő együttesen 90 liter (ebből a pezsgő legfeljebb 60 liter lehet)

A folyékony tüzelő és fűtő anyagok valamint  10 litert meghaladó üzemanyag mennyiség adó és vámköteles. Harmadik országba általában egy karton cigarettát és az üzemanyagtartályban lévő üzemanyagot be lehet vinni, de indulás előtt mindenképpen érdeklődjünk az adott ország itteni képviseleténél.

Kulturális javak
Az Unióból való kivitel engedélyezésére a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal állít ki engedélyt.www.koh.hu 

Készpénz-bejelentési kötelezettség az Európai Unió külső határain
Mindenkinek, aki belép vagy elhagyja az Unió területét és 10.000 Euro vagy azt meghaladó összegű készpénz vagy kézpénzt helyettesítő eszköz van nála (értékpapír, kötvény, részvény, utazási csekk), a vámhatóságnak köteles erről írásban nyilatkozni. 
A nyilatkozat innen tölthető le: http://ec.europa.eu/euchascontrol
A nyilatkozatot annál a vámhatóságnál kell benyújtani, ahol belépünk illetve elhagyjuk az Unió területét. Az EU néhány tagállamában léteznek még külön ellenőrzések és nyilatkozattételi kötelezettségek, ezekről indulás előtt érdemes érdeklőrni. 

HARMADIK ORSZÁGBÓL AZ EU-BA ÉRKEZŐKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

A behozatalnak alkalmi jellegűnek kell lennie, és kizárólag az utas és családja személyes használatára vagy ajándékozás cáljából történhet. Nem az Európai Unió területéről, személyi poggyászban az alábbi áruk hozhatók be vám és adómentesen: 

Alkohol termékek és alkoholt tartalmazó italok (csak 17 éves kor betöltése után): 

 • 4 liter szőlőbor
 • 16 liter sör
 • 1 liter 22 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmú alkohol termék vagy legalább 80 térfogatszázalék alkoholtartalmú nem denaturált alkohol termék , vagy
 • 2 liter 22 térfogatszázaléknál nem nagyobb alkoholtartalmú alkoholtermék, pezsgő vagy egyéb bor

Dohány termékek: 

Légi utasokNem légi utasok
200 db cigaretta vagy
100 db szivarka (darabonként 3 grammnál nem nagyobb tömegű) vagy
50 db szivar vagy
250 gramm fogyasztási dohányt
40 db cigaretta vagy
20 db szivarka vagy
10 db szivar vagy
50 gramm fogyasztási dohány

Tehát ezek a termékek (kivéve szőlőbor és sör) külön-külön jelentik az adomentességi értékhatár 100%-át, de a meghatározott mennyiséghatárok százalékos részarányainak együttes összege sem haladhatja meg a 100 százalékot. Tehát ha nem légi utas behoz 40 db cigarettát, akkor további dohánytermékekre már nincs adó és vámmentessége. De ha csak 20 db cigarettát hoz be, akkor mellette behozhat még vám és adómentesen 10 db szivarkát vagy 5 db szivart vagy 25 gramm fogyasztási dohányt. 

Egyéb áruk: 
A fenti árukon túl, légi forgalomban 430 Euro értékig, nem légi forgalomban 300 Euro értékighozható be egyéb áru adó és vámmentesen. 

Üzemanyag: 
A gépjármű tartályában lévő üzemanyag, és még legfeljebb 10 liter üzemanyag hozható be vám és adómentesen. A behozott üzemanyag nem használható más járműben, mint amiben behozták, a tartályból a mentességben részesülő személy nem távolítjahatja el vagy helyezheti át, továbbá nem ruházhatja át sem ingyen sem visszterhesen. 

TELEFONHÍVÁS 

Bulágria hívószáma: +359

KÖZLEKEDÉS 

Bulgáriában a közlekedés nagyon jó szinten van. Az árak eléggé alacsonyak, utazzon vonattal vagy taxival. A második esetben ajánlott megegyezni előre az árban, vagy a tachométer bekapcsolását kérni. Minden nagyobb városban közlekednek városi autóbuszok. Szófiában metrózni is lehet.

Bulgáriában a városok közötti autóbuszokkal való utazás nagyjából ugyanolyan drága mint Magyarországon, esetleg olcsóbb. Krülbelül 20 autóbuszvállalat tevékenykedik itt szabályos vonalakkal. Az autóbuszokba a  jegyeket előre meg kell venni. A vonathálózat Bulgáriában nagyon sűrű és az árak eléggé magasak, a vonatszerelvények állapota megegyező a magyarországiakkal. Autót is kikölcsönözhet, körülbelül 8000 Ft – ért egy napra, de az autók minősége nem a legjobb

KÖZMŰVEK 

A konnektor 220V, 50Hz AC, ami azt jelenti, hogy nincs szükség konverterre.

STRANDOK Vissza az oldal tetejére

Napospart: 35km-re fekszik Burgasztól, tengerpartja 6 km hosszú és homokos, a tenger itt lassan mélyül, kisgyerekes családoknak is kiválóan alkalmas. 

Neszebár: szinte a Napospart folytatása, finomhomokos, lassan mélyülő a tengerpartja. Ha meguntuk a strandolást, vagy egy kicsit hűvösebb az idő, érdemes ellátogatni az Óvárosába, amely több mint 40 középkori templommal büszkélkedhet (Világörökség része).

Várna környékén szintén nagyon jó strandokat és színvonalas üdülőhelyeket találunk. Ilyen pl.

Aranyhomok: Várna belvárosától 17km-re északra található, tengerpartja 4 km hosszan terül el, néhol 100m széles. A tengerparti homok itt a legjobb minőségű egész Bulgáriában.

Albena: Várnától 35km-re fekszik, a bolgár tengerpart egyik legigényesebb üdülőhelye. 6km hosszú homokos, kristáytiszta vizű tengerpart várja a látogatókat.

GASZTRONÓMIA 

Jellegzetes nemzeti ételek:

A bolgár konyhát a zöldségek és gyümölcsök bőséges használata jellemzi.

 • Sopszka saláta: uborka, paradicsom, zöldpaprika, hagyma, feta sajt, olívaolajjal és ecettel ízesítve
 • Kebapcse: bolgár roston sült kolbászkák, darált sertés- és marhahúsból
 • Kavarma: jellegzetes, cserépedényben készített húsétel, ami a magyar pörkölthöz hasonlít

Nagyon kedvelt a bárány- és birkahús, amit fokhagymával, vöröshagymával fűszerezve, olajjal kenegetve egészben nyárson sütnek.

Bulgáriában, tengerrel rendelkező országról lévén szó, szívesen fogyasztják a különböző halakat és az egyéb tengeri finomságokat.

 • Palamud: fehér húsú, nem zsíros, alig szálkás hal
 • Lefer: a roston sült lefer igazi bolgár specialitás
 • Kalkan: a „bolgár lepényhal”
 • Caca: legapróbb, legolcsóbb, legnépszerűbb hal

Desszertjeik mézzel vagy cukorsziruppal készülnek.

 • Baklava: török eredetű mézes-diós sütemény
 • Banica: sós-túrós rétes

Jellegzetes nemzeti italok:

 • Szlivova: szilvapálinka
 • Mastica: a görög ouzohoz hasonló ánizspálinka, de ára annál sokkal kedvezőbb
 • Rakia: a bolgárok nemzeti itala, szőlőből, szilvából, mazsolából készült pálinka

Az ismert nemzetközi sörmárkák mellett érdemes kipróbálni a jóval olcsóbb, de kiváló minőségű bolgár söröket, pl.: Zagorka, Astika, Kamenitza.
Bátran ajánljuk a kiváló minőségű helyi vörösborokat pl.: Melnik, Mavrud.

A nyelvi eligazodás sem okoz gondot, mivel az étlapok több nyelven: angolul, oroszul vagy németül is olvashatók. Amennyiben felszolgálási díjat számolnak fel, azt az étlapon és a számlán feltüntetik. Egyéb esetben az összeg 10%-a.

Bulgáriában az éttermi árak a hazai vagy más európai országokban megszokott árakhoz képest jelentősen alacsonyabbak.

DOHÁNYZÁS 

Tilos rágyújtani nyilvános helyeken, így a bárokban és éttermekben is.

EGÉSZSÉGÜGY 

A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján részesülhetnek a szükséges egészségügyi ellátásban. Javasoljuk, hogy kössön megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy betegség, baleset esetén szélesebb körben részesülhessen ellátásban, illetőleg kártérítésben.

Bulgáriában nincsenek járványos betegségek, nem szükséges a védőoltás.

Az utazás izgalma, a hirtelen megváltozott időjárás és étkezési szokások miatt kisebb gyomorpanaszok léphetnek fel. Megelőzés: nagy melegben, napon jéghideg ital fogyasztása nem ajánlott; melegből, ha tehetjük, ne lépjünk be légkondicionáló által nagyon lehűtött helyiségbe; ne egyen meg olyat, amit nem kíván; bármilyen panasszal azonnal forduljon az idegenvezetőhöz!
A nagyon erős napsütés ellen viszont védekezni kell magas faktorszámú napozó krémekkel.

Nagyon sok a gyógyszertár országszerte. Ezek megfelelően felszereltek.
Szinte minden gyógyszer kapható, ami Magyarországon forgalomban van.

SZOKÁSOK

Borravaló

A bárokban és éttermekben a számla összegének kb. 10-15%-a, melyet általában távozáskor illik fizetni.

Öltözködés

Figyeljünk a mértéktartó öltözködésre, ha nyilvános helyre megyünk.
A vacsorához sok szálloda alkalomhoz illő öltözködést ír elő, ügyeljen a megfelelő öltözékre.

ÜNNEPEK 

Január 1. – Újév
Húsvét az egyházi naptár szerint
Március 3. – Függetlenség napja (a török uralom alóli felszabadulás ünnepe) 
Május 1. – Munka ünnepe
Május 6. – Szent György napja 
Május 24. – Bolgár kultúra és a szláv írás ünnepe
Szeptember 6. – Bulgária egyesülésének napja
Szeptember 22. – Függetlenség napja
December 24-25-26. – Karácsony

KEDVEZMÉNY KÁRTYÁK 

NEMZETKÖZI DIÁKIGAZOLVÁNY

A diákok egy-egy külföldi utazás során nagy kedvezményeket érhetnek el az ISIC nemzetközi diákigazolvánnyal, ezért mindenképpen érdemes kiváltani. Jelenleg több mint 30.000 elfogadóhelyen használhatod több mint 100 országban.

Fontosabb kedvezmények, lehetőségek:


 • külföldön a segítségével tudod igazolni, hogy diák vagy,
 • aktiválás után telefonkártyaként, valamint internetezéshez is használhatod
 • az UNESCO világörökségi listáján szereplő műemlékeket kedvezménnyel látogathatod (ez akár 20-50 % is lehet),
 • utazási kedvezmények járnak vele (repülőjegyre, országon belüli utazásokra),
 • ingyenes segítségnyújtásra és tanácsadásra is jogosít.


Mindezeken kívül múzeumok, diákszállások, éttermek stb. is adnak kedvezményeket a kártya birtokosának. 

www.utazas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »