Opatija

Opatija

Horvát Idegenforgalmi

Közösség

Akadémia u. 1

1054 Budapest

Tel: +36 1 267 55 88

fax: +36 1 267 55 99

info@htz.hu

www.horvatorszag.hr

Az Ucka Nemzeti Park lábánál elhelyezkedő, a Kvarner-öböl minden bizonnyal leghíresebb és legexkluzívabb, másfél évszázados turisztikai múltra visszatekintő, nemzetközileg elismert üdülőhelye. Az Osztrák-Magyar Monarchia idejében, a hegyoldalra épült gyönyörű villák és elegáns szállodák, a 12 kilométer hosszú tengerparti sétány (a Lungomare) és a hangulatos parkok adják varázsát. A 8000 lakosú városban nyaranta színvonalas és gazdag kulturális-szórakoztató programok várják az itt nyaralókat. Kihagyhatatlan program az egykori San Giacomo della Priluca apátság – melyet nyaralóvillává alakítottak át – felkeresése, hisz Opatija (olaszul Abbázia, ami apátságot jelent) innen kapta nevét.
Tengerpartja sziklás, betonozott.

Távolság Budapestről: 520 km.
Útvonal: Budapest – Letenye – Zágráb – Rijeka – Opatija

Opatija Magyarországhoz rendkívül közel fekszik. A város érdekessége, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia idején az arisztokraták itt töltötték a teleiket, ennek köszönhetően nagyon sok osztrák villa, hotel található a tengerparton. Még Ferenc József császárnak is hideg volt Schönbrunn, Bécs helyett az opatijai Kvarner Hotelben töltötte a teleit. 

Javasolt útvonal: Opatija autóval igen könnyen elérhető. Magyarország felől az M7-es autópályán a letenyei határátkelő után, ráhajtunk a horvát A4-es autópályára. Zágrábnál véget ér az A4-es autópálya. Zágrábot megkerüljük, majd ráhatjuk az A1-es autópályára. Karlovac után elágazik az autópálya. Az Isztria / Rijeka felé tartó, A6-os autópályán folytatjuk utunkat. Rijekánál véget ér az A6-os autópálya. Megkerüljük Rijekát, majd az Opatija táblánál elhagyjuk a gyorsforgalmi utat. Innen rövid vezetéssel elérjük Opatiját. Budapest Opatija távolsága 510 kilométer.

Magyarországhoz való közelsége és a város csodálatos megjelenése miatt, nagy a kísértés, hogy egy pár napot eltöltsünk itt. Ha már egyszer egy ilyen szép, igazi császári városban járunk, szintén felmerül a gondolat, hogy egy szép szecessziós palotában foglaljunk szállást. 

Opatija eredetileg egy kis halászfalu volt. A XV. században egy kis bencés apátság – Opatija Sveti Jakov – épült a falu határába. A későbbiekben erről az apátságról kapta a település a nevét (opatija horvátul: apátság). A város felemelkedése a XIX. században indult el, amikor rijekai nemesek költöztek ide. A Villa Angiolina volt az első villa, majd mellette elkezdtek szaporodni a hasonlóan szép, tengerparti nyaralók. A következő növekedési hullám az osztrák-magyar uralom alatt következett. Ekkor kapta Opatija az Abbázia nevet is (eredetileg az Abbazia nevet kapta, de mi magyarosan Abbáziának hívtuk Opatiját). Itt töltötte nyaralását – és a teleket – a Monarcia nemessége, sőt még maga

Ferenc József császár is innen irányított a Birodalmat, a téli hónapokban.

Unokaöcsének József Főhercegnek már nem maradt elég hely Opatiján, így Ő és a személyzete a crikvenicai Hotel Palaceban laktak.

Ma Opatija Horvátország egyik legkülönösebb és legszebb városa. Nekünk magyaroknak első számú nyaralási úticél, hiszen Opatija nagyon könnyen elérhető Magyarország felől, s mind e mellett, számos magyar vonatkozású műemlék található itt.

 Fedezzük fel a várost!

Ahogy beérkezünk Opatijába, a legfontosabb dolgunk egy biztonságos parkoló keresése lesz. Amin bejöttünk Marshal Tito úton, azon haladunk tovább egyenesen, míg ki nem érkezünk a tengerpartra. Itt a szökőkút előtt hajtsunk fel jobbra, s a buszvégállomásnál találunk egy parkolót. Itt tudjuk letenni, a kocsinkat, innen tudjuk felfedezni a várost.

Ha megnéznénk Opatija látnivalóit, a Slatina strand mögött húzódó Lungomare sétányon haladjunk tovább. A Lungomare egy olasz szó, jelentése: Hosszú tenger. A sétány 12 kilométer hosszan fut az Opatija Riviéra tengerpartján. Ennek fontosabb állomásait a későbbiekben még bemutatom.

Visszatérve, a Slatina strand végén rácsatlakozunk a Lungomare sétányra. Először a halvány vörös színű, Milenij Hotel előtt haladunk el. A hotel előtt egy zömök emberről készült szobor látható. Ő Miroslav Krleza, egy híres horvát író. Ha továbbhaladunk ezen a romantikus sétányon, kiérkezünk a Sirályos nő szobrához. A szobor a tenger felé néz. A lány kezéből éppen most száll fel a sirály. Ez a szobor a tenger szabadságát, végtelenségét akarja szimbolizálni.

A Kvarner Hotel mellett fekszik az Angiolina Villa. Ezt az épületet egy tehetős rijekai kereskedő építette, a XIX. század közepén. Ez volt a pihenő birtokuk. A villát felesége után Villa Angioliná-nak nevezte el, ahova nyaralni jártak. A Villa melletti Angiolina parkba, távol-keleti, dél-amerikai és ausztrál növény-különlegességeket ültettek. Eredetileg Iginio Scarpa – a birtok tulajdonosa – nem tudott róla, de egy igazi, trópusi, botanikus kertet hozott létre. Menjünk csak be, és nézzük meg ezt a sok különleges pálmát, színes, trópusi növényt.

Az Angiolina parkkal igazából megnéztük Opatija legfontosabb látnivalóit. Ha kedvünk van még egy kicsit sétálgatni, a Lungomare sétányon folytathatjuk az utunkat. Sok szép, kis, barátságos öböl húzódik meg a sétány előtt, ahol strandolhatunk egyet. Ha csak sétálgatni szeretnénk, akkor is érdemes továbbhaladni, mert számos szép, felújított villa van még a tengerparton, mint a Miramare Hotel.

A Lungomare sétány fontosabb szakaszai:

1. Preluk-öböl
A Rijekai-öböl északi csücskében fekvő Preluk-öbölben a mai napig egy óriási létra emelkedik a tenger fölé. Egykoron erről a létráról figyelték a helyi halászok a tonhalak vonulását. Az öböl mellett egy elhagyott kőbányát találunk. A XIX. században innen szállították a kőtömböket a Rijekai Korzó megépítéséhez. Ma – az öböl széljárása miatt – a szörfösök kedvelt helye.

2. Volosko
A XIX. század elejéig Volosko egy csendes halász falu volt, majd a Rijeka-Volosko-Opatija hajóvonal fontos szállítási központja lett. Az ipari fejlődés átkerül Rijekába, Opatijából pedig pihenőváros lett, így Volosko szép lassan elveszítette jelentőségét. Mára szinte teljesen összeépült Opatijával. (Tulajdonképpen Opatija elővárosa lett.)

3. Minach Villa
Az Amfora étterem mellett található a Minach Villa. Gróf Andrássy Gyula itt töltötte élete utolsó napjait.

4. Ransonnet Villa
A villa első tulajdonosa Eugen Ransonnet biológus volt. Ő fedezte fel Dalmácia egyik leghíresebb látványosságát a Bisevo szigeten található, Kék Barlangot. Szintén az Ő nevéhez fűződik a szomszédos Angiolina park bambuszainak betelepítése.

5. Miramare Hotel
1890 és 1897 között épült egy burgerlandi kereskedő megbízása alapján. Következő tulajdonosa Laura Henckel-Donnersmark grófnő volt. Az opatijai- és a trieszti Miramare Villák között nagy hasonlóságot vehetünk észre, így nem meglepő, hogy számos híresség töltötte itt a nyarait illetve teleit.

6. Szabadtéri színház
Eredetileg egy hatalmas egészségügyi centrumot terveztek ide a századfordulón (az 1900-as századfordulón) masszázs- és pihenő központokkal, bál- és koncerttermekkel, kávézókkal, éttermekkel, üzletekkel és egy mesterséges hullámmedencével. Ezt vállalkozást az I. Világháború szakította félbe. Ma egy szabadtéri színház található, a világ egyik legelső wellness-központjának helyén.

7. Angiolina Villa
Innen indult Opatija története. 1844-ben Iginio Scarpa tehetős rijekai kereskedő nagyon olcsón megvette az egész félszigetet és egy villát építtetett. A villát a felesége után nevezte el, majd meghívta tehetős ismerőseit, akik szintén telket vettek itt és nyaraló palotákat építettek. Mária Terézia is így érkezett Opatijába 1860-ban, majd őt követte az egész osztrák nemesség. Innen indul Opatija fényűzése. Ma a Villa turisztikai múzeumként üzemel.

8. Angiolina fürdő
A Kvarner Hotel sarkában egészen az Angiolina Villa előtt egykoron egy szecessziós stílusú épület ált. Az első turisták itt strandoltak és egyben ez volt Opatija legnépszerűbb strandja. Amikor az Angiolina fürdő fénykorát élte teljes öltözetben fürödtek az emberek (volt aki még a nyakkendőjét sem vette le).

9. Kvarner Hotel
A Kelet-Adria legrégebbi szállodája. 1884-ben épült. Ez volt Ferenc József császár téli rezidenciája. Az osztrák uralom után tüdőbeteg szanatóriumként működött. Ma a környék egyik legpatinánsabb szállodája.

10. Villa Madonna
1891-ben épült. Az épület érdekessége, hogy a legendák szerint ezek a helyen találkozott Ferenc József császár és Katharine Schratt színésznő. Ma kaszinó működik az épületben.

11. Icici
Icici a középkorban fontos hajógyár és hajós kikötő volt. Ma Icici az Opatija Riviéra egyik városa. Pontosan Opatija alatt található. Egy hatalmas kikötő található Icicin, tulajdonképpen Icici Opatija nyilvános kikötője.

12. Lovran
Lovran az Opatija Riviéra egyik legrégebbi települése. Már a VII. században említik az írásos dokumentumok. Számos csodálatos park és villa díszíti a várost. Két fontos ünnepség van minden évben Lovran életében, júniusban a cseresznye napok, és szeptemberben a gesztenye fesztivál. Lovrannal zárul az Opatija Riviéra s egyben a Lungomare sétány is.

Ez a 12 kilométer nem annyira hosszú, hogy ne tudnánk egy nap alatt végigsétálni, de Opatián akár biciklit is bérelhetünk, mellyel még könnyebb a távolság megtétele. Nincs is jobb, mint egy kellemes, langyos tavaszi vagy őszi hétvégén végigtekerni a Lungomare sétányt. Néhol megállunk, nézzük a tengert, iszunk egy kis borocskát, majd továbbtekerünk. A sós levegőn való sportolás, igazi természetes gyógymód. Éljünk a lehetőséggel!

További információk és szállások: www.horvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »