Sevilla

Sevilla

A dél-spanyolországi Sevilla Andalúzia fővárosa, és Spanyolország negyedik legnagyobb városa. Lakosainak száma meghaladja a 700 ezer főt. Dél-Spanyolország kulturális és pénzügyi központjának tartják. Cordoba után, itt vannak Európában a 2. legmelegebb nyarak: nyáron az itteni hőség szinte elviselhetetlen, a napi maximum hőmérséklet számos alkalommal haladja meg a 40 fokot, a júliusi átlaghőmérséklet 35 0C felett van. 2003-ban 47,2 fokot mértek, amely az Európában valaha mért 2. legmagasabb hőmérséklet. Télen kellemes a klíma, a leghidegebb hónapban, januárban sem megy a napi maximum átlaghőmérséklet 16 fok alá.

A város több mint 2000 éves, számos civilizáció hagyta itt a lábnyomát és történelmi műemlékeit. A római időkben Hercules néven ismert várost az 5. 6. században a vizigótok és a vandálok hódították meg. A 8-13. század között mór uralom következett. A remek, hamisíthatatlanul mediterrán, szinte trópusi hangulat, a szép épületek mellett Sevilla remek, különösen pezsgő éjszakai élettel is büszkélkedhet, így a fiatalok számára is ideális városlátogatásra. Óvárosa Európában a 3. legnagyobb, mely három világörökségi emlékkel is büszkélkedhet. Sevilla Barcelona, Madrid, és a tengerparti nyaralóhelyek után hátrébb szorul, és kevésbé ismert, látogatott a magyarok körében, ugyanakkor egy gyönyörű, érdekes, színes város, szépséges látnivalókkal, és remek hangulattal, a narancsfák illatával, és emellett olcsó hely is. Andalúzia a flamenco szülőhazája, egy sevillai látogatás nem teljes egy flamenco-show megtekintése nélkül 

A sevillai a világ legnagyobb gótikus katedrálisa, és egyben a világ 3. legnagyobb temploma, 1987 óta a Világörökség része. Építését 1402-ben kezdték meg, 1511-es átadásánál a világ legnagyobb katedrálisának számított, az isztambuli Hagia Sophiat megelőzve. Az arannyal gazdagon díszített belső térben Spanyolország legnagyobb templomhajója található. A katedrálisban nyugszik Kolumbusz Kristóf. Nyitvatartás: hétfő 11:00-15:30, kedd-szombat 11:00-17:00, vasárnap 14:30-18:00. Júliusban és augusztusban hosszabb nyitvatartás: hétfő 10:30-16:00, kedd-szombat 10:30-18:00, vasárnap 14:00-19:00. Zárva: január 1., január 6., december 25. Csak 11:00-13:00-ig nyitva: január 5., december 24., 31.

A katedrális harangtornya a 105 m magas Giralda Sevilla szimbóluma. 1184-1198 között épült, akkor még egy mecset minaretjének. Könnyű megmászni, tetejéről fantasztikus panorámakilátás tárul a városra.

Az Alcázar, amely eredetileg egy mór erőd volt, majd Európa legrégebbi királyi kastélya, 1987 óta a világörökség része. Az Alcázar gyakorlatilag egy hatalmas, gyönyörű palotanegyed, udvarokkal, kertekkel és sétányokkal. Szépsége a granadai Alhambrához, vagy a versailles-i kastélyhoz mérhető, kötelező látványosság Sevillában járva, az Alcázar egész Spanyolország egyik top-nevezetessége. Itt forgatták a Trónok harca több jelenetét is.

Az Alcazar környékén elhelyezkedő Barrio a város középkori zsidónegyede volt. A hangulatos, szűk, labirintusszerű utcákon könnyű eltévedni. A hangulatot a jázminvirágok és a narancsfák illata is fokozza. Szép palotákban is lehet gyönyörködni a városrészt járva. Ez Sevilla egyik legérdekesebb, legjobb atmoszférájú része, ahol sose tudhatjuk, a következő sarkon milyen szépségbe, milyen érdekes kis boltba, jó étterembe, szép térbe, vagy élő zenébe botlunk.

A Torre del Oro egy 13. századi katonai őrtorony, amely jelenleg kilátóként funkcionál, és a tengerészeti múzeum működik benne. A középkorban börtönként is működött. Harmadik szintjét 1769-ben építették hozzá.

Plaza de Espana

Az 1929-es világkiállításra épült teret a város legszebb részének tartják, és egyben vitathatatlanul Spanyolország és a világ egyik legszebb tere is. Gyakorlatilag a Maria Luisa Park része, ahol szintén érdemes sétálni, a Plaza de Espana a világkiállítás spanyol pavilonját jelenti.

A téren csónakot is lehet bérelni, és a Plaza Espana mentén lévő, hidakkal övezett csatornán csónakázni (ára 5 EUR 45 percre). Ma főleg kormányépületek találhatók itt. A téren lévő mozaikokat is érdemes megfigyelni, melyek Spanyolország tájegységeit szimbolizálják. Itt játszódik a Star Wars Episode I és II. több jelenete, és más filmeket is forgattak a csodás kulisszák között. Érdemes nappal és sötétedés után is megnézni.

Az 1674-1712 között barokk stílusban épült az Iglesia del Salvador, több korábbi templom alapjaira. Harangtornya egy korábbi minaret. A katedrális után ez Sevilla második legfontosabb temploma. Sokan a katedrálisnál is szebbnek tartják, annál csendesebb, kevésbé zsúfolt. Belső tere rendkívül gazdagon díszített, ezüstözött és aranyozott. A katedrális belépőjegy ide is érvényes, ha még aznap az Iglesia Colegia del Salvadorba is ellátogatunk.

A sokkal nagyobb és ismertebb Alcázar elhomályosítja a Casa de Pilatost, ami ugyanakkor szintén egy érdekes és szép, 16. századi palota, látványos (de nem nagy) kerttel. Az olasz reneszánsz, és a spanyol mudéjar stílus keveredése figyelhető meg benne. A gyönyörű építészeti kincset kevesebben keresik fel, mint az Alcázart, itt nincs tömeg.

A La Encarnación téren, Sevilla óvárosa mellett található fából készült modern látványosságot 2011. áprilisában avatták fel. Formáját a sevillai katedrális inspirálta. A Metropol Parasol a világ legnagyobb fából készült építménye: 150×70 cm-es, és 26 méter magas. A helyieket, és a turistákat megosztja: sokaknak tetszik, de vannak, akik nem kedvelik. A helyiek egyébként „gomba” néven emlegetik. Mindenesetre érdemes ide is elsétálni, a Metropol Parasolról szép a kilátás is, bár vannak jobb kilátóhelyek Sevillában.

Rengeteg további látnivaló és naprakész praktikus információ a www.utazas-nyaralas.info weboldalon található!!!!!!!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »