Tenerife

Tenerife

Tenerife az örök tavasz szigete, ahol csodálatos természeti környezetben akár télen is nyaralhatunk. De sokkal többet nyújt mint „csak” nyaralást: fantasztikus, izgalmas látnivalók, kirándulási-, és programlehetőségek, és természeti szépségek várják az utazókat. Az alábbiakban a sziget általános bemutatása, és Tenerife közlekedésének információi után részletesen bemutatjuk Tenerife településeit, üdülőhelyeit, látnivalóit, a kirándulási- és programlehetőségeket, és a legjobb strandokat, hasznos tippekkel, és tanácsokkal. Az oldalon szállások keresésére is lehetőség van, nagy választékban, jó árakon.

A 900 ezres lakosú Tenerife Spanyolország legdélebbi tartományának, a Kanári-szigeteknek a legnagyobbika. A szigeten három hegység is magasodik, és a legutóbb 1909-ben kitört Pico de Teide tűzhányó áll fenyegetően. Tenerife szigete rendkívül népszerű turistacélpont, évente 5 millióan keresik fel, ezzel a Kanári-szigetek leglátogatottabb tagja. Európa egyik utolsó paradicsomának tartják. A sziget népszerűsége nem véletlen – az ide látogatókat talán az egyedülálló kettősség nyűgözi le: a hatalmas hegyek, és a hegyek lábánál elterülő kristálytiszta vizű, (eredetileg) feketehomokos strandok. Tenerife sokkal többet nyújt, mint csak lustálkodást a strandon – a gyönyörű környezet például fantasztikus túrákra csábít, és a sziget elsőrangú búvárkodási célpont is, Tenerifén számos lenyűgöző szépségű, egyedülálló természeti képződmény található. Rendkívül sok látnivaló, és kirándulási lehetőség van tehát Tenerifén, strandjai ugyanakkor nem mindenki tetszését nyerik el, pusztán fürdésre sok jobb hely is van.

A legtöbben a sziget délnyugati részére látogatnak, Playa de Las Americas, Los Cristianos és Costa Adeje üdülőhelyekre. Délen kellemesebb az idő, de az északi részek autentikusabbak, nyugodtabbak.

Tenerife egy szélességi fokon fekszik a Szaharával. A sziget déli részen még decemberben és januárban is kellemesen melengető napsütés télen is alkalmat ad nyaralásra. A leghidegebb hónap, január átlagos napi legmagasabb hőmérséklete délen 22, az északi Santa Cruz városban 21, más északi részeken 17 fok (összehasonlításképp a 21 fok Budapest májusi legmagasabb átlaghőmérsékleti értéke). Télen az északi rész sokkal esősebb és szelesebb mint a déli. Júliusban és augusztusban délen 28, Santa Cruzban 29 fokos legmagasabb átlag napi hőmérsékletet mérnek (ami 3 fokkal magasabb mint Budapesten), eső pedig ezekben a nyári hónapokban szinte sose fordul elő se délen, se északon. A fentiek miatt hívják Tenerifét az örök tavasz szigetének. És amiatt is, hogy a Kanári-szigetek többi tagjához képest sokkal zöldebb, nem kopár. A Tenerifére jellemző kettősség itt is megmutatkozik: míg télen napozunk a tengerparton, néhány km-el távolabbra, a Teidén eshet a hó.

Minden év februárban Santa Cruz de Tenerife ad otthont az érdekes és látványos Santa Cruz de Tenerife karneválnak. Ez a riói karnevál után a világ második legismertebb és legnépszerűbb karneválja

www.utazas-nyaralas.info

Tenerife UNESCO védett egykori fővárosa – San Cristóbal de la Laguna.

Tenerife északi részén találjuk a sziget északi repterét és a fővárost – Santa Cruz de Tenerife modern városát. Egykor azonban nem a parton állt a főváros – a hangulatos San Cristóbal de la Laguna települése volt a sziget központja, melyet most egy villamosjárat köt össze a jelenlegi tartományi székhellyel.

A pörgős, nagyvárosi hangulatú Santa Cruz ellentéte La Laguna. Itt a gyönyörű, faerkélyes épületek díszes homlokzatait csodálhatjuk meg, gondozott parkokban sétálhatunk kedvünkre, de az apró, egymásba fonódó utcák szövetének elevenségét adó tapasbárok vagy zenés lokálok egyikébe is beülhetünk szórakozni.

Az egyedi építészeti emlékei miatt San Cristóbal belvárosa az UNESCO Világörökség védelmét is élvezi, méltán hívják a várost a Kanári-szigetek Firenzéjének.

A kereszt kikötője – Puerto de la Cruz, Tenerife

A gyönyörű Tenerife a Kanári-szigetek legváltozatosabb tagja. A sziget nyugati oldalán, a Teide tövében gyönyörű, gyarmati hangulatú kisvárosok sorakoznak, mint La Orotava, Puerto de la Cruz és Garachico. Ez utóbbi volt Tenerife legfontosabb kikötője egészen 1706-ig, mikor is egy vulkánkitörés következtében a mélyből feltörő lávafolyam meg nem semmisítette.

A természeti katasztrófát követően az akkor még a festői Orotava településéhez tartozó kis halászfalu, Puerto de la Cruz, vagy ahogy a szigeten gyakran megforduló angol kereskedők hívták – Crossport lett a nyugati part fő kikötővárosa. A fellendülést követően egyre több díszes homlokzatú épületet emeltek a városban, a La Ranilla apró halászkunyhói pedig éles kontrasztot mutattak a cukorbárók gondozott parkkal körülvett palotáival.

Ahogy Tenerife egyre inkább a turizmus látókörébe került, kezdtek kinőni a szállodák is a parton – most Puerto de la Cruz legnagyobb attrakciója a Loro Parque delfinárium és trópusi madárpark, ahova a sziget minden sarkából szállítják a főleg családos látogatókat. Itt található a főleg a délutáni órákban nagyon látványos városrész, amely a Punta Brava bazaltsziklából álló szirtfokára épült.

A hatalmas óceáni hullámok hófehér habja magasra száll a színes házak tövében, amelyek fecskefészekként tapadnak a megszilárdult lávából álló sziklák tetején. A fok mögött egy hosszú, fekete homokkal borított part és egy parkosított sétány vezet a belváros felé, az egykori halászközösség keskeny utcáiban haléttermeket és zenés szórakozóhelyeket találunk.

A belváros színesre festett, fatornácos házai sokkal inkább idézik Kuba vagy a Karib-tenger szigeteinek hangulatát, mint a szárazföldi Spanyolországét. Az egykori halásznegyedet, a La Ranilla házait az utóbbi években felújíották és hangulatos kocsmák és éttermek nyíltak a földszintes házakban – érdemes meglátogatni ezt a nagyon hangulatos negyedet is.  

Puerto de la Cruz védelméért felelős egykori erődtől induló óceánparti sétányát hatalmas hullámok ostromolják – így nagyon drámai élmény az innen megtekintett naplemente.

 Spanyolország legmagasabb csúcsa – a Teide, Tenerife

Ha a Kanári-szigetek legváltozatosabb tagján, a festői Tenerife szigetén járunk, semmiképp se hagyjuk ki azt a különleges élményt, amit az Atlanti-óceánból kiemelkedő legmagasabb hegycsúcs, a Teide meglátogatása jelent. Bérelt autóval vagy szervezett buszos kirándulások során juthatunk fel a vulkán csúcsának közelébe.

Tenerife sziget legmagasabb pontja a Teide 3718 méter magas csúcsa. A Gomera szigetéről vagy akár a repülőből is jól látható, télen és tavasszal még hóval fedett Teide fehéren ragyogó csúcs már évezredek óta szolgál tájékozódási pontként a hajózók számára.

A Teide egy hatalmas vulkán – most éppen szundikál, de utolsó kitörése idején, 1909-ben is hatalmas hamufelhőket lövellt a magasba, illetve lávafolyamok indultak el oldalán. A Teide egyedülálló, holdbéli tájara emlékeztető vidéke az UNESCO Világörökség része, de a földöntúli formák megihlették a filmrendezőket is – az eredeti Majmok bolygója film egyes jelenteit is itt vették fel.

A hatalmas, egykor beomlott oldalú kráterből kiemelkedő főcsúcs környezetét jól jelölt tanösvények és sétautak segítségével fedezhetjük fel. Az különleges alakú, a vulkáni kőzetből az erózió hatására kipreparálódott tornyok, oszlopok és különleges formák között gyalogolva egy pillanatra mi is elkalandozunk az évmilliók alatt lezajlott geológiai folyamatok világába. 

Nagyon éles a kontraszt a kanári fenyők mély zöld tűlevelű lombja, a vöröses bazaltolvadékból álló talaj, a ragyogó fehér hófoltok és az ég mély kékje között. Álomszerű, máshoz nem hasonlítható tájon kanyarognak a gyalogösvények, magasan a felhők felett parazitakráterek, vulkáni kúpok és megszilárdult lávaömlések drámai nyomvonalai között.

 

 

Mély kanyon Tenerife szigetén – Barranco de Masca

A döbbenetes arányokkal rendelkező, lenyűgöző falakkal határolt bazaltláva-ömlésekkel díszített völgyek bejárása izgalmas kaland. Szerencsére az ösvény végig lejt az óceán felé, így ez a túra nem megerőltető – minden erőnkkel a természet szépségének befogadására koncentrálhatunk.

A sziklás ösvény miatt érdemes zárt cipőben belevágni a kalandba, illetve ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadék-utánpótlásról is – csak a túra kezdőpontján és közvetlenül már a végén van lehetőség innivaló vásárlására.

A faluból induló 9 kilométer hosszú séta vezet végig a Masca-kanyonon, azaz a Barranco de Masca mély szurdokvölgyén a partig. Innen hajóval juthatunk vissza Puerto de Santiago Los Gigantes kikötőjébe – innen busszal vagy taxival juthatunk vissza a Santiagoban hagyott járművünkért.

A túra végén a hajókirándulás is nagyon izgalmas – a motorcsónak a Los Gigantes nevű sziklaóriások alatt szeli a hullámokat – a több mint 300 méter magas, vörhenyes színű bazaltfalak függőlegesen szakadnak bele az óceánba.  

La Orotava

 Az Atlanti-óceánról és a Kanári-szigetek környező tagjairól is kiválóan látható csúcs északi lejtőin találjuk a festői La Orotava városát.

La Orotava főleg nagyon hangulatos óvárosáról, szépséges templomairól és aprólékos munkával kifaragott faerkélyekkel díszes épületeiről, valamint csodás közkertjeiről és parkjairól híres.

A belváros stílusos házai és palotái a gyarmati időket és Latin-Amerika településeit idézik

La Orotava főteréről csodás kilátás nyílik az óceán végtelen kékje és a parton épült Puerto de la Cruz kikötővárosa felé.

www.utazom.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »