Hydra

Hydra

Hydra a Szaróni-szigetek közé tartozik. Területe mindössze 64 km2. A sziget napjainkra nagyon divatos és népszerű üdülőhellyé nőtte ki magát.
Legkönnyebben Tolóból juthatunk el Hydrára egy egynapos kirándulás keretében.

Hydra jellemzői közé tartoznak a hagyományos görög házak fehér falakkal és kék tetőkkel, a szűk utcák, a verőfényes napsütés, a festői tájak, üzlet üzlet hátán és a rengeteg turista.

Már egy évszázada ez az egyik legnépszerűbb sziget Görögországban. Ezt elsősorban festői tájainak és romantikus környezetének köszönheti, de nem elhanyagolható az a tény sem, hogy rendkívül közel van Athénhoz is.

A sziget neve az ókorból származik, és számtalan édesvizű forrásából ered. A vizet ógörögül ydornak hívták, ebből keletkezett az Ydra név. Sajnos a források a 20. században bekövetkező földmozgások miatt eldugultak, ezért olyan száraz a sziget.

Az 1950-es években a filmszakma is felfedezte a kis szigetet, és számos filmet forgattak Hydrán és környékén. Ezek közül az egyik például A delfin és a gyermek című alkotás, melyben Sofia Loren játszotta a főszerepet. Ezután még számos művészeti ág képviselője látogatott el a szigetre, és Hydra azóta is a művészlelkek paradicsoma. Erre utal az is, hogy itt kapott helyet az Athéni Képzőművészeti Főiskola egyik tagozata is.

A sziget központja az azonos nevű kikötőváros, Hydra. Mivel általában az ide érkező turisták az idő hiányában nemigen vándorolnak távolabb a kikötőtől, ezért a legfontosabb látnivalók annak közelében vannak.

Érdekesség, hogy Hydrán nem lehet autóval, motorral, sőt biciklivel sem közlekedni, csakis szamárháton, ennek ellenére rendkívül nagy tisztaság van a szigeten.

Hydra nevezetességei:

  • A sziget egyik látványossága a vár, amelyet már a kikötőből is megpillanthatunk. Fent a várban feketére festett ágyúcsövek vigyáznak a szigetre. Ide azért is érdemes felmenni, mert innen csodás kilátás nyílik a tengerre.
  • Megnézhetjük az Ajia Panagia nevű kolostort is, melynek óratornya a 18. században épült.
  • A szigeten még egy kolostor áll, a Profitisz-Iliasz. Ide kb. egy óra gyaloglás után jutunk el, de a csodás kilátás miatt megéri megtennünk a gyalogtúrát.
  • Egy zárdához is ellátogathatunk, amely az Efpraxiasz nevet viseli. Itt máig is élnek még szerzetesek, az apácák pedig szép szőtteseket készítenek, amelyeket akár meg is vásárolhatunk.
  • A sziget egy történelmi múzeummal is rendelkezik, amely a kikötő keleti oldalán helyezkedik el. A múzeumban leginkább a hajózáshoz kapcsolódó tárgyakat tekinthetjük meg, emellett portrékat is láthatunk és bemutatják a szigetnek a görög szabadságharcban elfoglalt jelentős szerepét is.

További információk:  www.gorogorszag.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »