Umag

Umag

Umag Horvátország északi szegletében, a szlovén határ szomszédságában fekszik. Az óváros egy kis, keskeny félszigetre épült. Egy Umag nyaralás alatt sokszor be fogunk sétálni a barokk, reneszánsz építészeti jeleket magán viselő történelmi óvárosba és hosszasan nézzük majd a naplementéket. Umagról nagyon jó kirándulásokat szerezhetünk a Belső-Isztria hegyvidéki területeire, az Isztria nyugati partvonalára illetve Szlovéniába vagy Olaszországba.

Umag római nemesek nyári rezidenciája volt. Eredetileg nem a mostani Umag területén, hanem innen kicsit északabbra Zambratija a Katoro településeken építették fel a római nemesek a villáikat. Számos vidéki villa romja, mozaikdarabok, kerámiatárgyak, egykori kikötő alapzatok maradtak fenn a római időkből. Mivel a római Aquileia nevű kereskedelmi út egyik pihenőállomása volt Umag így gyorsan fejlődésnek indult. Ez a földút kötötte össze az Észak-Adriai településeket az Isztria városaival. Már a római idők alatt is elkezdtek a félszigetre építkezni. Eredetileg sokkal keskenyebb volt a félsziget, de fokozatosan feltöltötték a félsziget bejáratát. A Római Birodalom bukása után kivonultak Umagról a római katonák, védtelenül maradtak az isztriai városok, melyeket a Bizánci Birodalom sorra elfoglalt. A VIII. – IX. században szláv, majd frank kézre került. 1269-ben bekebelezte a Velencei Köztársaság. A velencei uralom alatt virágzó tengeri hatalom volt Umag. Szinte az egész óváros, a fontosabb látnivalók a velencei időkben jöttek létre. A Velencei Birodalom bukása után az Osztrák-Magyar Monarchia része lett. Az I. világháború után Olaszországhoz csatolták, majd a II. után Jugoszlávia része lett. Umag 1991-ben tért vissza Horvátországhoz.

Nyaralás, látnivalók

Umag óvárosa egy kis, keskeny félszigeten kezdett el kialakulni. Már a római időkben elkezdték feltölteni a keskeny földnyelvet és összekötni a szárazfölddel. A mai óváros a XIII. és XVI. század között alakult ki. A legfontosabb látnivalók a Főtéren találhatók. A Mária Mennybemenetele templomot a XVIII. században építették, a különálló harangtorony, pedig a XVII. század végén épült. Általában a templom és a tornya össze szokott tartozni, egy építményt képeznek. Itt Umagban nemhogy ketté van választva a két építmény, de majd egy évszázad is elválasztja őket egymástól (a templom közel 100 évvel később épült meg, mint a tornya).

Az óvárosban több kisebb teret, nagyon sok szűk sikátort és gótikus, reneszánsz épületet találunk. Sok helyen még ma is épségben megmaradt az egykori várfal. Az óváros érdekes látnivalója még a félsziget déli és nyugati végén fekvő bástyák. Sok bástya lakóépületté lett átalakítva az évszázadok során. Ha Umagon nyaralunk többször be fogunk látogatni az óvárosba. A főszezon során sokszor rendeznek hajnalig tartó zenés programokat. Minden nyáron Római napokat rendeznek, ahol az egykori római időkre emlékeznek. Római ruhába öltöznek be a táncosok és kipróbálhatjuk az egykori római ételeket. Az UmaGOblues fesztivál egy híres gitár és blues fesztivál, melynek minden évben Umag ad otthont. Umag Horvátország egy olyan települése mely nemcsak nyáron érdekes. Minden télen nagyszabású Adventi ünnepséget rendeznek.

Umag strand-zónája mintegy 8 kilométer hosszan terülnek el mind az északi, mind a déli irányban. Umag strandjai jellemzően apró kavicsosak, sziklások, illetve betonozottak, de több helyen találunk homokos partszakaszokat is. Az alábbiakban a legfontosabb tengerpartokat mutatjuk be.

Polynesia
Umagtól 2 kilométerre északra fekszik, Katoro üdülőrészen, pontosan a Sol Polynesia Hotel előtt. Ezt a strandot nyugodtan ajánljuk minden korosztálynak. A gyerekeknek csúszdák, játszóvárak és kijelölt strandzónák vannak. A felnőttek a helyi éttermekben és bárokban tudnak hűsölni. Mozgássérült vendégeknek is van külön kialakított tengeri bejáró.

A Polynesia különlegessége, hogy apró kavicsos, betonozott és homokos partszakaszokkal rendelkezik. A Kék Zászlós strand szolgáltatásai: étterem, kávézó, zuhanyzók, bérelhető székek -napernyők, röplabda, tenisz, pingpong, minigolf, foci és tollas.

Stella Maris lagúna
Még mindig északon járunk. Ezúttal Umagtól 3 kilométerre, szintén a Katoro üdülőtelepen. Itt található a csodaszép homokos partú, Stella Maris lagúna. A partvonal lassan mélyül, így kisgyerekkel nyugodtan válasszuk ezt a tengerpartot. A part jól felszerelt, Kék Zászlós minősítésű.

Aurora
Az Aurora strand Umagtól 2 kilométerre északra a Katoro Resotrnál található. Ez kibetonozott parton előre telepített napágyakat és ernyőket tudunk bérelni. A tengerbe lépcsőkön tudunk bemenni. Ahogy beérünk egy homokos partszakaszt találunk.

Kataro
A Katoro strand szintén a Katoro városrésznél található. Ez a strand egy hatalmas öbölben található. A parti itt is betonozott, viszont óriáscsúszdát, játszóteret strand- és röplabda pályát is találunk a strand mögött. Egy egy Kék zászló minősítésű strand, így öltözőkabinok, zuhanyzók és éttermek is vannak a strandon. Ha Umagban töltjük a nyaralásunk, minden bizonnyal többször is ellátogatunk erre a strandra.

Zambratija homokos partjai
Zambratija Umagtól néhány kilométerre északra található. Ha Umag felõl közelítjük meg ezt a helyet, akkor Zambratijába beérkezvén a Valle Rosa utcán kell lehajtani balra és utána kb. 100

Gasztronómia, helyi specialitások

Mivel itt elég napfény van és kiváló minőségű a termőtalaj, így Umag környékén Horvátország egyik legjobb olívaolaját állítják elő.

A bortermesztés is országhírű. Jellemző borok: Malvasia (gyümölcsös fehérbor), Teran (testes vöröbor) és Muscat (muskotály, fehér desszertbor).

A halas ételeken túl (hal, rák, kagyló) az isztria sinka, spárga, szarvasgomba és az imént említett olíva, illetve helyi borok, ami az umagi specialitásokat illeti.

További látnivalók a környéken

Savudrija világítótorony

Egy Umag nyaralás során érdemes felfedezni a környék látnivalóit. Az egyik legérdekesebb helyi látnivaló, a Savudrija világítótorony. 1818-ban épült. Ez a legrégebbi világítótorony az Adrián. 36 méter magas. Fénye mintegy 30 kilométer távolságból is látszódik.

Egy legenda kötődik hozzá. Egy osztrák nemes, Metternich gróf a bécsi bálon szerelmes lett egy gyönyörű horvát hölgybe. A sors sajnos mostoha volt a gróffal, mert hamarabb halt meg, minthogy a világítóm torony és a szerelme beteljesedett volna. A világító torony azóta ott áll egyedül a tengerparton és a messzeséget pásztázza.
 

Az ősi Sipar romjai

Sipar Umagtól 4 km-re északra Savudrija felé található. A romváros, pontosabban a ma már csak néhány épületrommal tarkított (fél)sziget hosszú és keserves történelemmel rendelkezik. Sipar város már a római uralom idején is létezett. Az õsi városban egy nagy kastély volt, amely évszázadokon át védelmezte a várost a külsõ támadásoktól.

A bradiszeizmikus földmozgások következtében Sipar elkezdett belesüllyedni a tengerbe, 876-ban pedig elfoglalták és lerombolták a várost a kalózok.

Az egykoron fényes város rommaradványai ma egy félszigeten és körülötte a tenger alatt található. Ha figyelmesen sétálunk a félsziget körül, felfedezhetjük még az egykori bástyák, kikötõk és épületek maradványait.

Kirándulási lehetőségek

Umagot kifejezetten a nyugodt, természetközeli nyaralást kedvelőknek javasoljuk. Nagyon sok szép strand található Umag körül. Ha kirándulni szeretnénk, fedezzük fel a Belső-Isztria falvait. Buje és Motovun rövid autóúttal könnyen elérhető. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy az isztriai kis települések és csodálatos látnivalókat rejtenek.

A tengerparti települések közül NovigradotPorecetVrsart és Rovinjt érdemes felkeresni. Érdemes egy északi kirándulást is beiktatni a programba és ellátogatni a szlovéniai Piranba és Koperbe, melyek a szlovén tengerpart legszebb városai. Hajós kirándulással a szemközti olaszországi Velencébe is eljuthatunk.

Umag Budapest távolság: 600 kilométer

További információk és szállások: www.haorvatorszaginfo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »