Linz

Linz

Oberösterreich Tourismus

Freistädter Straße 119,

4041 Linz
Tel.: +43 732 7277-100
Fax: +43 732 7277-130
tourismus@lto.at
www.oberoesterreich.at

www.felsoausztria.hu

Linz Felső-Ausztria tartományi fővárosa. Óvárosa a Duna déli partján terül el. A régi városrész központja a Hauptplatz (Fő tér), ahol a régi városháza, Altes Rathaus mellett számosa reneszánsz és barokk épület sorakozik. A régi városházában rendezték be a Várostörténeti Múzeumot, az épület mögött található Kepler háza, aki itt élt Linzben. A Dunától kissé eltávolodva először a Régi-, majd az Új Dómot kereshetjük fel. A Főtértől nyugatra áll a várkastély, a Linzer Schloss.

Ma Linz Ausztria harmadik legnagyobb városa és fontos ipari terület is egyben. Kb. 190 000 lakosa van. Hasonlóan a többi osztrák városhoz, Linz is a Római birodalom északi irányú terjeszkedésén alapszik. A Duna kanyarulatának köszönhetően a terület remek stratégiai pont volt, melyet egy kis vár védett. A központja máig megőrizte barokk hangulatát, tele egyházi épületekkel, köztük a Mária Dómmal, ami Ausztria legnagyobb temploma.
19.század eleji iparosodás következtében Linz egyre inkább ipari várossá nőtte ki magát. Ennek köszönhetően a II. Világháború alatt rendkívül sok légitámadás érte. 1966-ban a Johannes Kepler Egyetem megalakításával egyetemvárossá alakult.
Minden évben itt rendezik meg a Bruckner Festivált és az Ars Electronica vásárt, melyet a technológiának és a modern elektronikus művésznek szentelnek.
Linz elhelyezkedése folytán számos érdekes kirándulásnak lehet kiindulópontja, hiszen gyorsan elérhető innen a Salzkammerguti tóvidék, vagy a környező történelmi városok, mint Steyr, vagy Enns.

A kéttornyú Alter Dom-ot a jezsuiták építették 1669-1678 között, különösen a gazdag barokk belső díszítés figyelemre méltó. A valamikori Jezsuita templomot 1669-78 között Pietro Francesco Carlone tervei alapján építették. Miután a Jezsuita rendet feloszlatták a templom üresen állt, majd a Linz-i püspök székhelye lett. Igen gazdag barokk belső díszítéssel rendelkezik. Orgonáján Anton Bruckner híres orgonista játszott 1856 és 1868 között.

Az Új Dóm (Neuer Dom – Maria Empfängnisdom) érdekessége, hogy nemcsak Linz, de egész Ausztria legnagyobb egyházi épülete. A Linz-i Új Dóm, vagy Mária székesegyház, Ausztria legnagyobb temploma.  A neogótikus dóm építése 1855-ben kezdődött az akkori Linz-i püspök rendeletére, és 1924-ben szentelték fel. Említésre méltóak a festett üvegablakok, melyek Linz történetét mesélik el.

Közvetlenül a Duna-híd mellett található a Fő tér (Hauptplatz), melynek szép reneszánsz és barokk házai közt találhatjuk a régi Városházát. A Fő tér keleti oldalán áll a régi városháza. Ezt az épületet is hasonló stílusban tervezték, mint a környező házakat, csak 3 szintesre. A mai formáját az 1509-es évi tűz utáni újjáépítés során alakították ki, a nyolcszögletű toronnyal, és néhány boltíves belső teremmel együtt. 1658-59-ben a szomszédos házzal egybeépítették, és megtartotta árkádjait. Mint a többi épületnek a téren a városházának is árkádos belsőudvara van.
Az épületben található a Várostörténeti Múzeum (Stadtmuseum LinzGenesis), mely Linz történetét mutatja be az őskortól napjainkig.

A Linzi várkastély egy magaslaton áll. Szépen rend behozott termeiben az Oberösterreichisches Landesmuseum állította ki értékes gyűjteményeit. A várat először 799-ben említik. Az első nagy átalakítást III. Frigyes császár rendeli el, ebből az időből származik a legszebb gótikus emléke, a Frigyes Kapu, a Friedrichstor.
1600 körül II. Rudolf császár átépítteti, ekkor készült a négyszintes lakóépület, a két belső udvar, és a városra néző főkapu. Később volt kórház, raktár, kaszárnya.
1953-63 között restaurálták a várat, ma a Tartományi Múzeum működik benne igen gazdag gyűjteménnyel. (Régi, és modern festmények, történelmi fegyver, és hangszer kiállítás, érme gyűjtemény)

A Kepler ház (Keplerhaus), tudománytörténeti érdekesség a híres csillagász háza. A Rathausgasse 5. számú házban (a Régi városházánál) áll az u.n. Kepler ház. Ott lakott a csillagász, Johannes Kepler 1612-től, itt írta meg élete utolsó nagy művét, a „Rudolf-féle táblázatok”-at. 2009-benlétrehozták úgynevezett Kepler-szalont a ház első emeletén, ahol tudósok gyűlnek össze információ cserére, előadásokra, tudományos közlésekre különböző tudományágak képviseletében.

A Linz-i Kastély Múzeumban 2006. október 7-én nyitottak meg egy kiállítást, ami a linzer tortát, és annak történetét mutatja be. Megismerkedhetünk a hozzávalókkal, a különféle receptekkel, és azok eredetével, képeket láthatunk a süteményről, és bepillantást nyerhetünk a történelmi sütési eljárásokba is. Bemutatásra kerül a torta irodalmi szerepe, valamint megszaglászhatjuk a „Duftbar”-ban a hozzávaló fűszereket is. Kutakodhatunk az interneten receptek után, de a múzeum könyvtárában szerezhetünk klasszikus recepteket otthoni kipróbálásra.
A vezetés 1 óra hosszat tart. A kulináris érdekesség mellett megismerkedhetünk a hajdani kastéllyal is.

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »