Schlagl

Schlagl

Mühlviertler Wandersleut’

Tourismusverband Böhmerwald
Hauptstraße 2
A-4160 Aigen-Schlägl
Tel.: +43(7281)20065
info@boehmerwald.at
www.boehmerwald.at

Gross Mühl partján 560 m magasan fekszik Schlägl, a Böhmerwald-i régió déli részén. A városka központjában gótikus, barokk, és biedermeier polgárházakkal találkozhatunk. Itt található az az apátság, amely magyar kultúrtörténeti ritkaságot rejt.

Böhmerwald déli részén, lágy dombok közé ágyazva a Bajor, a Cseh és az Osztrák hármas határon fekszik Schlägl. Aigen nevű település, és Schlägl apátsági városka egyesüléséből jött létre, a mostani település szerkezet.

A környék gránitra települt ősi erdős része kikapcsolódásra alkalmas vidék kerékpárosok, túrázók számára. Kultúrtörténeti érdekességet is rejt a határszéli település, hiszen itt található az 1218-ban alapított premontrei apátság. Érdemes megtekinteni a kolostor 60.000 kötetet tartalmazó könyvtárát. Itt található a számunkra is értékes úgynevezett „Schlägli szójegyzék”, mely 2270 magyar szót tartalmaz. Egy 1410-ből származó kódexben írott latin szöveg fölé bejegyezték a szavak magyar megfelelőjét. Az apátsági barokk templom érdekessége, hogy 3 orgonája van, köztük a történelmi főorgona a nyugati karzaton 1634-ből. Érdemes sétát tenni a városka piacterén is (Marktplatz), és megnézni a gótikus, barokk, és biedermeier polgárházakat.

A Schlägl-i kolostor (Stift Schlägl, Das Juwel im Mühlviertel) a magyar turisták érdeklődésére méltán tart számot, hiszen magyar vonatkozású emlékeket rejt a könyvtára. 1218 óta élnek és tevékenykednek ezen a helyen premontrei szerzetesek. A gótikus 3 hajós apátsági templomot egy nagy lépcső keresztezi, amely a kórushoz visz. Az oltár, a szószék, és a kórus a 17.-, 18. századból való, gazdagon díszítik az intarzia berakások, melyek barátságos belsőt kölcsönöznek a templomnak. Említésre méltó még a kolostor könyvtára, mely 60000 könyvet, írást, ritkaságot számlál.

A Schlägl-i kolostor könyvtára a magyar művelődéstörténet és nyelvtudomány egyik fontos lelőhelye. 1890-ben az akkori könyvtáros egy kódexben latin-magyar szójegyzékre lelt. Az 1410-ben írott latin szöveg fölé a magyar megfelelőt is odajegyezte egy hajdani szerzetes. A Schlägl-i szójegyzék néven ismert szöveg 2270 magyar szót tartalmaz.

Gyertyaműhely és mesekiállítás (Kerzenwelt Donabauer …mit Märchenausstellung), csodálatos kézzel készített, egyedi gyertyákat készítenek, és állítanak ki. A Donabauer család műhelyéből egyedi, kézzel készített gyertyák kerülnek ki.
Különböző technikákat alkalmaznak az 1980 óta működő műhelyben. Fontos, hogy minden darab egyéni kreativitás terméke, festett, melírozott színes remekművek.
Itt megtekinthetjük a készítés folyamatát, valamint egy kiállítást a már kész gyertyákból.
Az itt megalkotott gyertyák jellegzetessége a faragásos eljárás.

Oberösterreich Tourismus

Freistädter Straße 119,

4041 Linz
Tel.: +43 732 7277-100
Fax: +43 732 7277-130
tourismus@lto.at
www.oberoesterreich.at

www.felsoausztria.hu

További információk Magyarul:

Osztrák Nemzeti

Idegenforgalmi Képviselet

06 80 012 726

informacio@austria.info

www.austria.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »