Trebic

Trebic

Vysočina Tourism,

příspěvková organizace
Věžní 26
P.O.BOX 85
586 01 Jihlava
+420 732 650 158
info@vysocinatourism.cz

www.vysocinatourism.cz

Třebíčben kivételes egyházi műemlékek vannak. A leghíresebb talán a román-gótikus stílusban épült Szent Prokop-bazilika. Az eredetileg Szűz Máriának szentelt apátsági templom a 13. század első felében készült, az 1101-ben Třebíčben alapított bencés rendi kolostor részeként. A bazilika jelentős károkat szenvedett Hunyadi Mátyás 1468-as ostroma idején. Több mint kétszáz éven keresztül világi célokra használták, volt lóistálló, gabonamagtár és sörraktár is. Az F. M. Kaňka építész által 1725 és 1731 között végzett felújítás után a templomot újra felszentelték, és megint egyházi célokra használták. A bazilika legértékesebb részei a több mint hétszáz éves eredeti ácsolt mennyezetű kripta, a kő keresztboltozattal fedett szentély, az apszis keleti részében lévő rózsaablak és a kőfaragó mesterek kiváló munkájának bizonyítéka – az északi bejárat. A bazilika jelenlegi belső terét Kamil Hilbert alakította ki az 1924 és 1935 közötti években. A hajdani kolostor épülete ma a Nyugat-Morva Múzeum betlehemi jászol-, moldavit-, pipa- és a helyi kultúrát bemutató gyűjteményének ad otthont.

Třebíč a morvaországi zsidó kultúra egykori jelentős központjai közé tartozott. A fennmaradt nagyhírű zsidónegyed mindmáig értékes tanúja a zsidó-keresztény együttélésnek, melynek a második világháború náci holokausztja erőszakkal vetett véget. A sűrűn beépített egyedülálló zsidónegyed – girbegurba utcácskáival, titokzatos zugaival, boltíves átjáróival és romantikus tereivel – több mint százhúsz lakóépületből áll. Ezt egészítik ki a volt zsidó közösségi épületek, a városháza, az iskolák, a rabbi-hivatal, illetve a szegényházak. A Hátsó-zsinagógát teljes egészében felújították, és a 18. század elejéről származó egyedi freskókkal díszített helyiségben a zsidónegyed történetét bemutató kiállítást rendeztek be. Ezen kívül különféle kulturális rendezvényeket – kiállításokat, koncerteket, találkozókat és szemináriumokat szerveznek itt. Az Elő-zsinagógában ma a Csehszlovák Huszita Egyház imaterme van.

Az eredeti zsidótemető, mely a kora középkortól kezdve a bencés rendi kolostor közelében terült el, az 1468. évi ostrom alatt megsemmisült, a 17. században pedig áthelyezték a Várdomb északi lejtőjére. A közel háromezer kő síremlék, melyek közülük a legrégebbi 1625-ből származik, egy utánozhatatlan, titokzatos hangulatú parkban található. A temető része az 1903-ban készült egyedülálló belsejű halottas ház, ahol a mai napig a régi zsidó előírások szerint folyik a temetési szertartás. A 20. század nyolcvanas éveiben a zsidótemetőt a felszámolás fenyegette, végül sikerült megmenteni és fokozatosan helyreállítani. Ma Csehország legépebb és legjobban gondozott zsidótemetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »