Balaton környék gasztronómiája

Balaton környék gasztronómiája

A Balaton környékének hagyományos táplálkozása alig található ezen területen, mivel a közlekedés és az idegenforgalom negatív hatással volt rá. Ha azonban pár 10 km-re beljebb, vagy feljebb megyünk, számos ételt találhatunk a halételeken kívül a Bakonyban, Somogyban és Zalában.

Hétköznapokon egyszerű, takarékos ételeket készítettek. Reggelire gyakran ettek olcsó, laktató levest, vagy különböző módon elkészített krumplit. A szegényebbek kukoricából főzött kását, pépet, gánicát, gombócot fogyasztottak. Délben kétféle étel került az asztalra, valamilyen leves mindig megtalálható volt /bableves, gulyásleves, tejfölös répaleves, tejfölös aszalt szilvaleves/. Mellé valamilyen tésztaételt ettek, pl. kifőtt tésztát, amit itt mácsiknak neveznek, kelt rétest, pogácsát, búzagánicát, stercet, cicegét stb. Ez utóbbi étel hasonlít a tócsnihoz, lepcsánkához. Az ünnepi levesek közül kiemeljük a lúdgége levest, amely húsleves a csigánál nagyobb méretű tésztabetéttel.
Vacsorára a délről maradt ételeket ették vagy levest főztek. A vacsorát nyáron aludttejjel fejezték be, télen főtt, aszalt gyümölcsöt ettek. Gyakran került az asztalra lucskos káposzta és a kerekrépa-, vagy takarmányrépafőzelék. Ez utóbbi hús nélkül böjti eledel volt Andocs környékén.

Télen volt a disznóvágások időszaka. Mégis télen is inkább csak vasárnap ettek húst, tartalékolták azt a nyári nagy munkák idejére. Lesütötték vagy füstölték, szokás volt egy disznólábat a következő évi disznóvágásra eltenni. A németek jellegzetes étele a krumplis hurka.

A Balatonban található sokféle, jóízű hal nyilvánvalóan befolyásolja a vízhez közel élők étkezését. Méltán kedvelt a pikáns balatoni halászlé, de ugyancsak kedveltek a roston és nyárson sült halak. Legismertebb a balatoni fogas, amely hófehér és igazán ízletes húsával világhírűvé vált. A fogas 1,5 kg alatti, míg a süllő ennél nagyobb súlyú hal. Legegyszerűbb elkészítési módja az egészben sült fogas.

Régebben sokféleképpen tartósították a kifogott halakat: pl. szárítással. füstöléssel. sózással. Különlegesség az ecetes hal. Ehhez a halat kirántják, majd 4-5 napra enyhén ecetes, hagymás /szeletekre vágott vöröshagyma/, sós vízbe érlelik. Ezen idő alatt teljesen megpuhulnak a halban lévő szálkák.

A sütemények között gyakori volt a zsíros pogácsa, a paprikás pogácsa, valamint a darázsfészek. A paprikás pogácsa egyszerű, zsiradékot is tartalmazó tészta pirospaprikával készítve Andocson és környékén. Hamar kiszárad.

Receptek:

Fogas egészben sütve

Hozzávalók: 80 dkg filézett fogas, só, paprika, fokhagyma, ételolaj, 1 db citrom.

Elkészítése: A halat megtisztítjuk a pikkelyétől és a belsőségektől, utána alaposan megmossuk. Mind a két oldalát beirdaljuk,
és besózzuk. Hagyjuk állni kb. 20 percig, hogy a só jól átjárja. Fokhagymával bedörzsöljük, és paprikás lisztben megforgatjuk. Sütés előtt 10 percig pároljuk, majd kevés olajon 15-20 percig, 170 fokos sütőben pirítjuk. Közben a levével locsolgatjuk. Tálaláskor citromkarikával díszítjük, és tepsis burgonyával tálaljuk.

Zsíros pogácsa

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 15 dkg zsír, 2 tojás, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tejföl, kevés só és tej.

Elkészítése: Összemorzsoljuk a lisztet a zsírral, hozzá adjuk a tejfölt, 2 tojássárgáját, 2dl langyos tejben csepp cukorral feloldott élesztőt és a sót. Jól összegyúrjuk és fél óráig pihentetjük. Végül összehajtogatjuk néhányszor, majd kinyújtjuk megfelelő vastagságúra, a tetejét késsel bevagdaljuk és pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Tetejét megkenjük tojással és a sütőben pirosra sütjük.

Lucskos káposzta

Hozzávalók: 40 dkg sertéshús, 1 kg fehér édes káposzta, 1 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, kapor, csombor, ecet, só.

Elkészítése: Sertésoldalast, szegyet, esetleg bőrös részeket veszünk és sós vízben félig megfőzzük. A káposztát kétujjnyi szeletekre vágjuk, a húst levével együtt ráöntjük és puhára főzzük. Világos rántást készítünk és ezzel a káposztát felengedjük. Ecettel, kaporral, csomborral és egy kanál tejföllel ízesítjük. Ha nem elég sűrű, kevés habarást adhatunk hozzá. A húst szeletekre vágjuk és a káposzta tetején tálaljuk, vagy elkeverjük benne. Csombor hiányában tehetünk bele szemes borsot is.

Bakonyi betyárgulyás

Hozzávalók: 80 dkg borjúhús, 2 dkg gomba, 2 dkg füstölt császárszalonna, 20 dkg zöldség, 20 dkg sárgarépa, kis csomag kapor, kis csomag zöldség zöldje, kevés paprika és paradicsom, 1,5 dl tejföl, 1,5 dl tejszín, só, bors és paprika.
Elkészítése: Az apró kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd a zsírban a hagymát megpároljuk. A kockára vágott borjút beletesszük a bográcsba, ráöntjük a szintén kockára vágott paprikát és a paradicsomot. Ízesítjük, majd vízzel felengedjük. Amikor a hús félig megpuhult, a csíkokra vágott gombát, a félkarikára vágott zöldséget, és a kaprot is beletesszük. Ha a hús és a zöldségek megpuhultak, tejfölös, tejszínes habarással sűrítjü

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »