Celje

Celje

Múltja nemcsak hosszú, de viharos is. Celje teljes joggal lehet büszke kulturális örökségére, aminek hozadékaként ma sok helyi és külföldi turista keresi fel.

Az 50.000 lakosú település a harmadik legnagyobb városa Szlovéniának, szerepe a vidéken már a kelták és a rómaiak idején is meghatározó volt. Napjainkban egy élénk és folyamatosan fejlődő város, mely közigazgatási, kulturális és egyetemi központ, Savinja régió üzleti és sportéletének is centruma.

Celje látnivalói közül a leghíresebb a vár, melyet a legszebb szlovén várként emlegetnek. Káprázatos kilátást nyújt a városra és a környékre, részben felújított falainak és tornyainak látványa mellett az ország többi vára szerényen meghúzhatja magát.

A 12-13. században a Heunburg család építtette. Ebből a korszakból maradtak fenn megerősített nyugati falai, valamint a belső falakkal és árokkal körbevett központi lakóépületek. Az eredeti vár nagy részét nem sokkal a megépítését követően az egymással hatalmi harcot vívó családok rombolták le.

Utolsó örökösüket 1456-ban gyilkolták meg, a vár ezután került a Habsburgok kezére egy korábbi megállapodás alapján.

Ez a vár volt két évszázadon át a Keleti-Alpok legfőbb erőssége, de vezető szerepe hamarosan semmivé lett, ezzel párhuzamosan állapota is romlásnak indult. 1795-ig lakták, majd pár évvel később egy mezőgazdasági termelő vette meg és kezdte használni.

Romjait 1846-ban vásárolta meg a területi kormányzó, ekkor indult meg a helyreállítása, ami Szlovénia történelmében a leghosszabb felújítási projekt lett, hiszen máig is zajlik.

Napjainkban azonban már több mint 70.000 látogató keresi fel évente a várat. A külföldiek mellett a szlovének is szívesen jönnek ide, esküvőt szinte minden hétvégén rendeznek ezen a romantikus helyszínen.

Celje másik jelképes épülete a Városháza, melyet nyolcemeletes tornyáról könnyen fel lehet ismerni. A helyi németség építette a századfordulón, válaszként az óváros másik végén álló, szlovének által épített Narodni Domra.

A neogótikus stílusú épület az I. világháborúig a helyi németek kulturális központja volt, ezért nevezik még ma is Német Háznak. Ma kulturális és turisztikai egyesületeknek ad otthont.

A Narodni Dom, azaz a Nemzeti Terem Celje közigazgatási hivatalainak székhelye. A 19. században épült a cseh építész, Vladimir Hrasky tervei alapján, és ez a város egyik legszebb háza.

A helyi szlovén arisztokrácia társadalmi és kulturális életének központja volt a Habsburg birodalom utolsó időszakában. Földszintjén található a Likovni galéria, melyben kortárs művészek munkáit állítják ki.

Celje városának egyik legszebb temploma a Szűz Mária templom. A 14. században felszentelt templom eredetileg egy minorita kolostor része volt. Különlegessége, hogy itt nyugszanak a Cillei grófok, családi sírboltjukat a látogatók megtekinthetik.

Az óváros déli részén, a Glavni tér mellett áll a Szent Dániel templom, a vezetett városnéző túrák szokásos kiindulópontja. Egy korábbi templom helyén építették fel a 13. században, mai kinézetét több átalakítás után nyerte el, de alapvetően gótikus stílusát sikerült megőriznie kívül és belül is.

Nem messze található Szlovénia legnagyobb víztározója, a Smartinsko-tó, ami szintén népszerű kirándulóhely. A tó partján éttermek, bárok is vannak, a tó pedig kitűnő a csónakázáshoz, kajakozáshoz, de nyaranta úszóversenyeknek is helyet ad.

A tó mellett néhány éve kerültek átadásra a kis fakunyhók, melyek egész évben bérelhetők. Igényes berendezéssel, a környező tájjal és a szlovén vidékkel teljes harmóniában várják a hazai és a külföldi vendégeket.

további információ: www.helloszlovenia.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »