Galamboc

Galamboc

Galambóc vára helyén egykor Columbaria római erőd állott. A várat a rácok (későbbi szerbek) építették, 1334-ben Károly Róbert hódította meg hadjárata során. 1387-ben Lázár szerb fejedelem ostromolta. A török először 1391-ben foglalta el, de ekkor még Perényi Péter visszafoglalta. A szerb várat 1427-ben szerződéssel szerezte meg Zsigmond király, de annak szerb kapitánya a töröknek adta át 12 000 aranyért. 1428-ban Zsigmond ostrom alá vette, de a szultán serege felszabadította, és a király is alig menekült meg. 1458-ban Mátyás serege ostromolta, de a belharcok miatt kénytelen volt az ostromot félbeszakítani. 1481-ben Kinizsi Pál foglalta el, de nemsokára megint török kézre került. 1688-ban Nándorfehérvár eleste után török őrsége feladta. Festői romjai a Duna partján állnak Galambóc mellett.

A Szerbiát ékesítő vár (szerbül: Golubac) az egyik legjobb állapotban lévő európai erődítmény, aminek évszázadokkal ezelőtt kulcsfontosságú feladata volt: a határ védelme. A Török Birodalom felemelkedésével rövidesen gazdát cserélt és a hűbéresnek fogadott Szerb fejedelemség fejet hajtva adta át a várat a megszálló csapatoknak. A törököknek lett egy fontos dunai erődítményük Magyarországhoz közel. Az erődítmény egy része víz alá került, de ez még tovább növeli annak misztikusságát, mert így is rendkívül impozáns látványt nyújt minden ide látogatónak.

A Galambóc várának rövid története: 1390-ban került a törökök kezére a vár, amit pár éven belül sikeresen vissza foglaltak a magyar haderők. Az újdonsült tulajdonosváltást egy szerb kapitány árulása okozta, aki 12 ezer aranyért beengedte a törököket a várba. Később Luxemburgi Zsigmond egyezséget kötött a helyi török vezetővel, ami a másik országnak a területén való portyázást akadályozta volna meg. Ezt rövidesen mindkét fél megszegte. Corvin Mátyás uralkodása alatt Kinizsi Pálnak még sikerült egyszer magyar zászlót feltűzni a tornyokra, de Nándorfehérvár 1521-es elfoglalása után többet nem lett a Magyar királyság része.

A vár három védelmi gyűrűvel rendelkezik és összesen 10 torony védi ezeket. A maga korába nagyon nehezen lehetett elfoglalni, ugyanis védelmi rendszere és kialakítása egy elég jól védhető erőddé tette. Hiába váltott rengetegszer gazdát, magát a várat semmilyen ellenség nem tudta elpusztítani, a legnagyobb kopásokat a modern technológiák felemelkedése ejtette rajta. 1964-ben a Duna vize elöntötte a vár alsó szintjeit, de ez sem gátolta meg abban, hogy a mai napig az egyik legnépszerűbb balkáni vár legyen. Az áradás miatt az erőd egy része a mai napig víz alatt van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »