Postojnai cseppkőbarlang

Postojnai cseppkőbarlang

Ez a barlang is örökös tag a Szlovénia látnivalói listán. A Postojnai cseppkőbarlang Euróoa legnagyobb barlangja. Összesen 24 km hosszú. Mivel gyalogosan képtelenség ekkora távolságot megtenni, így kisvasút visz le a barlang aljába. Megváltod a jegyet, átmész a kapun és rögtön beülsz az előtted álló szerelvénybe. A vonatról tekintheted meg a Tánctermet és a Ledőlt oszlopot. A barlang legszebb részén megáll a vonat, majd kijelölt útvonal kalauzol tovább a Nagy hegyen, a Fehér- Spagetti- illetve a Vörös szobákon, átmész az Orosz hídon, majd megnézheted a Koncerttermet, mely önmagában 10 ezer ember befogadására alkalmas. Ha lent körbenéztetek, ismételten kis vonattal érkeztek fel a felszínre.

A barlang több mint 200 éve látogatató. 1883-ban oldották meg az elektromos megvilágítást. A barlang látogatásához kényelmes lábbelit és meleg öltözéket javaslunk, mert a páratartalom 80-90% és a hőmérséklet 8-10 Celsius fok.

A postojnai cseppkőbarlang Szlovénia egyik leghíresebb természeti látnivalója. Nevét az országhatárokon túl is ismerik, Európa összes barlangja közül ez a leglátogatottabb. A barlang 20 km-es hosszából csak egy részt lehet megnézni, ez azonban nem csökkenti az élményt, amit nem szabad kihagyni, ha Szlovéniában kirándulunk.

A Pivka-folyó által kivájt, több millió éves barlangra a 13. században bukkantak rá a helyiek, de csak a 17. században kezdték el tudományos szempontból vizsgálni. 1818-ban a barlangba I. Ferenc császár is ellátogatott, egy évvel később pedig a nyilvánosság előtt is megnyitották.

Az akkori turisták még a maga természetességében tekinthették meg a járatokat, korlát, biztonsági eszköz, világítás nélkül. Tulajdonképpen, a barlangot nem tették turistalátványossággá, csupán nem zárták be a nyilvánosság előtt.

Bárki besétálhatott, és jöttek is nagyon sokan. Éppen ez tette szükségessé a híd megépítését a Pivka-folyón, valamint járhatóbb ösvények és a világítás kialakítását a barlangban.

Mikor a 19. század első felében Bécs és Trieszt között kiépült a vasút, felvetődött a gondolat, hogy a vonal érintse a postojnai barlangot is. Bár ez nem valósult meg, a látogatók egyre növekvő száma miatt ki kellett találni valamit a barlang körül és a barlangon belül történő közlekedésre.

1857. március 11-én I. Ferenc József császár és Erzsébet királynő keresték fel az akkor már híressé vált barlangot. Hogy az előkelő párnak ne gyalog kelljen bejárnia a járatokat, hordszékeket készítettek nekik és a kíséretüknek.

A császárné mégis inkább gyalog ment, ettől függetlenül a hordszékeket megtartották és később a látogatóknak bérbe adták őket.

1872-ben fektették le a vasúti pálya alapjait. Az első állomást kialakították a Priznica nevű cseppkőnél, de a Nagy Dómnál már nem sikerült átvezetni a síneket. A pálya teljes hossza ekkor 1543 m volt.

A barlang útjai nagyjából egy síkban fekszenek, így az utasokat szállító, emberi erővel hajtott vagonokat nem kellett emelkedőkre feljuttatni. A barlangvezető a látogatókkal teli kocsikat akár egymaga is végig tudta tolni az útvonalon.

. Ferenc József 1883-ban ismét látogatást tett is, immár a földalatti vasúton utazva. A látogatók száma ekkor már annyira megemelkedett, hogy kézi erővel nem lehetett tovább működtetni a kocsikat. A barlang vezetősége ekkor kezdett el nyitni a motoros lehetőségek felé.

Figyelmük a Montania mozdony felé irányult, amit a bányákban akkoriban már régóta alkalmaztak. Az első benzinmotoros, négyüléses kocsikat az Orenstein & Koppel üzem kezdte gyártani 1914-ben.

Az I. világháború kitörése miatt azonban a kocsik gyártása leállt és szünetelt 1924-ig, mikor az első Montania útjára indult a barlangban. Ekkor fejezték be a felújítási munkákat is, így a barlang már minden szempontból alkalmassá vált arra, hogy valódi turistalátványosság legyen.

A kétvágányú, körbefutó vasút gondolata 1959-ben merült fel, a munkálatokat a megvalósítására 1964. június 20-án kezdték meg.

A körbefutó vasúti pálya hossza már 3700 m volt és naponta 14.000 turistát tudtak szállítani a 30 percenként induló vonatok. 1978-ban már 12 elemes vonat közlekedett a barlangban, 1988-ban ebből hatot lecseréltek, és nyolc újat helyeztek üzembe.

2018-ra, a barlang felfedezésének 200. évfordulójára a kisvasutat üzemeltető cég az egész rendszer felújítását tűzte ki célul, hogy csökkentsék a vonatok zaját és automatikus közlekedési rendszert valósítsanak meg.

 A barlang különlegessége az egyedi állatvilága, mely több mint 150 fajból áll.

További információ: www.helloszlovenia.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »