Limassol

Limassol

Ciprus második legnagyobb városa, igazi pezsgő nagyvárosi élettel, számos történelmi látnivalóval, és magas pálmákkal övezett hangulatos tengerparti sétánnyal. 

Limassol (másik ismert nevén Lemesos) központi elhelyezkedése miatt fontos ciprusi település: méretes kikötője a sziget legnagyobb hajózási központja, emellett kiemelkedő ipara és mezőgazdasága is. A városban az idegenforgalom is jelentős, mely főként a tengerpart környékére, illetve az óváros közelébe csoportosul.

A több ezer éves múltú település a középkorban fedezték fel igazán, amikor Oroszlánszívű Richárd a 12. század végén elfoglalta Ciprust a bizánciaktól. Amikor véget vetett az uralmuknak, többek között Limassolt is lerombolta, ám a várost az angol hódítók hamarosan újjáépítették. Ezt követően, a 13. századtól egészen a 16. századig a környék több kézben is volt: templomosok, frankok, velenceiek is birtokolták. A békeidőt folyamatosan háborúskodások szakították meg, ugyanis fontos kereskedelmi hajózási útvonal haladt el a közelben. A sziget török megszállásakor a város három évszázadra az Oszmán Birodalom része lett, ebből a korból ma is számos emlék található Limassolban. Bár uralmuk alatt több mecset, és keleti stílusú ház is felépült, a város mégsem törökösödött el teljesen.

Amikor Ciprus, és a város is az angolok irányítása alá került, minden megváltozott, a teleoülés rohamos növekedésnek és modernizálásnak indult, a lakosok száma is egyre nőtt. A békés fejlődést az angolok uralmának 1960-as vége, illetve Ciprus északi részének török megszállása vetett véget. A lakosság ekkor szinte kicserélődött, ugyanis Limassol török lakói északra, az északi részeken lakó görögök pedig ide menekültek.

Ma Limassol városa ha nem is Ciprus legfrekventáltabb idegenforgalmi területe, ám a környék látnivalói így is sok érdeklődőt vonzanak. Legismertebbek ezek közül az óvárosi rész, a lovagvár, a régi kikötő, és a nagy mecset.

A belvárosban és a part közelében számos étterem, bár és szórakozóhely található, amit a város lakosai, illetve az ide utazók előszeretettel használnak ki.

A tenger menti sétány magas pálmákkal övezett, több kisebb-nagyobb park is kapcsolódik hozzá. A több kilométeren át húzódó sétálóutca munkálatait csupán néhány éve fejezték be, így már hangulatában és látványában egyaránt hasonlít a híres larnakai sétányra, a  Finikoudesre.

A Limassoli Lovagvár, melynek elődje volt Oroszlánszívű Richárd esküvőjének helyszínén, Limassol központi részén található, amit az évszázadok során többször is átépítettek.

A legendás angol király, Oroszlánszívű Richárd 1191-ben, Limassolban azon a helyen vette feleségül jegyesét, Berengáriát, ahol később a vár is felépült. Bár magáról az építkezésekről szóló legrégebbi írásos dokumentum 1228-ból származik, ám az erőd az utalások szerint bő 30 évvel korábban, 1193-ban épülhetett – két évvel a királyi esküvő után.

A vastag falak sokáig ellenálltak a hódítóknak, azonban 1373-ban, amikor a háborúskodások során Limassol városát felgyújtották, az erődben is komoly károk keletkeztek. Bár a várat hamarosan felújították, a következő évszázadokban bekövetkező földrengések újabb csapást jelentettek. Az erődítményt a megjelenő velencei hódítók részlegesen ismét kijavították, ám amikor a törökök 1538-ban elfoglalták a várost, megpróbálták lerombolni azt – ezzel szerették volna elejét venni, hogy az Oszmán Birodalom hosszú időre bevegye magát a várba, és erős hadiállást építsen ki ott. Ciprus 1590-re befejeződő megszállásakor a törökök megerősítették a várat, és további épületeket építettek hozzá. A jelenleg is látható, bunkerszerű formáját ekkor nyerhette el, bár mára már csak belső vár, illetve az udvar egy része maradt meg. A két méteres vastagságot is elérő falak igen biztonságos építményt jelentettek, a környék legfontosabb erődítménye volt a közelben található Kolossi vár mellett.

Jelenleg az épület falain belül középkori múzeum működik, mely 1987 óta mutatja be folyosóin és termeiben a kor fegyvereit, tárgyait.

További információ: www.cipruson.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »