Páfosz (Paphos)

Páfosz (Paphos)

Páfosz Ciprus délnyugati részének abszolút turisztikai központja, amit több ezer éves ókori emlékei, strandjai, és a közelben fekvő természeti látnivalói miatt keresik fel turisták tömegei. A település kb. kétezer évvel ezelőtt még a sziget központja is volt, innen kormányozták a környező régiókat. Az Afrodité városaként is elhíresült Páfosz napjainkra modern, ám mégis hangulatos kisvárossá vált, tengerparti sétányokkal, bárokkal, tavernákkal. 

A város közelségében terül el Ciprus második legnagyobb repülőtere, ami szintén növeli ismertségét, keresettségét, nem csak a nyaralási főidényben.  

A többi, ismertebb ciprusi településhez hasonlóan Páfosz környékén is már időszámításunk előtt több ezer évvel éltek emberek. Az ókori ismertségnek köszönhetően a történetírókat is megihlette a környező természet szépsége, így a legendák a szépség istennőjének, Afroditének születését ide helyezik. Időszámításunk előtt a 12. században már templomot emeltek tiszteletére, melynek maradványait meg is találták a régészek. A görög és római korokból ezen kívül több emlék is megtekinthető: a villák, lakóépületek maradványai mellett a páfoszi mozaikokat a világ egyik legjobb állapotban megmaradt mozaikjainak tartják.

Páfoszt az ókorban és a középkorban egyaránt többször is újjáépítették, mivel a környéken gyakoriak voltak a háborúskodások, a tengeri ütközetek. A bizánci uralom alatt Salamis névre átkeresztelték, és ezt csak a 12. században, az angol lovagok megjelenésekor változtatták vissza.

A háborúknak köszönhetően jelentősebb várossá csak az elmúlt évszázadban fejlődött, ezt a szerepét a mai napig is őrzi. Páfosz jelenleg kb. 30.000 fős állandó lakossággal rendelkezik, földrajzilag két fő részre bontható: a tengerpart mellett fekvő, kikötővel rendelkező Új-Páfoszra, és a szárazföld magasabb részein elterülő Ó-páfoszra. A két településrész régebben élesebben is elkülönült, ma már gyakorlatilag összeépültek.

Páfosz városának ikonikus épülete a kikötő közelségében fekszik.

Elődjét még a bizánciak építették az első évezredben, ám egy földrengés le is rombolta azt. A katasztrófát követően, a 13. század végén újjáépítették, hogy tovább szolgálja a környék védelmét. A velenceiek, majd később a törökök kezében lévő épületet a 18. században megerősítették, és börtönként is használták.

Napjainkban kiállításokat, rendezvényeket rendeznek benne: az évente megrendezésre kerülő páfoszi kulturális fesztiválnak is az épület környéke ad otthont.

Az 1974-ben felújított ókori színház Páfosz nyugati oldalán fekszik, a régészeti parkban. A második században emelt, kőtömbökből készített építményben kiváló akusztikája miatt nyaranta ma is rendszeresen tartanak színielőadásokat, hangversenyeket.

Az Odeon mögött a város világítótornya emelkedik, a színház látványának hangulatos kiegészítéseként. Érdekesség, hogy a 12 sor lépcsőn akár 1200 ember is kényelmesen elfér.

További információ: www.cipruson.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »