Verona

Verona

Az észak-olaszországi, 265 ezres lakosságszámú Verona Északkelet-Olaszország 3. legnagyobb városa. A város Olaszország északi részének egyik fő turistaattrakciója, romantikája, középkori hangulata, rózsaszín mészkőből épült reneszánsz palotái, ősi épületei, vásárai, és operái miatt. Hangulata igazán elvarázsoló: Verona Európa egyik legromantikusabb városa, a szerelmesek kedvelt úticélja. Emellett, a legszebb részei kifejezetten barátságosak, színesek, melyeket nagyon könnyű megszeretni.

Történelmi épületeinek értéke és fontossága miatt Veronának az UNESCO 2000-ben Világörökségi státuszt adományozott, ókori emlékekben Róma után Verona a második leggazdagabb. A városról elsőre szinte mindenkinek az jut eszébe, hogy itt játszódik a Rómeó és Júlia, ami ugyanakkor nem igaz történet. A Rómeó és Júlia mellett még két másik Shakespeare-darab helyszíne is a város: A makrancos hölgynek, valamint A két veronai nemesnek is Verona ad díszletet. A közeli Velencéhez képest Veronát egy nyugodtabb, pihentetőbb úticélnak tartják – ugyan itt is sok a turista, de az 1 négyzetméterre eső turisták száma kevesebb.

Verona híres látnivalói, romantikája mellett a Garda-tóVelence, Padova, és Milánó közelsége is csábító, így a város „bázisként” szolgálhat Észak-Olaszország felfedezéséhez,

Aréna

A Kr. u. 30-ra épült megépült Arena Verona leghíresebb látványossága. Több mint 30 ezer néző befogadására volt képes, ma, biztonsági okokból 15 ezren látogathatják egy időben. A világ 3. legnagyobb amfiteátruma. Az ókorban az Arénában zajló gladiátorviadalok olyan híresek voltak, hogy sokan máshonnan, gyakran messze földről ide zarándokoltak, hogy megtekintsék őket. Egy 1117-s földrengés az Aréna homlokzatának számos ókori részét elpusztította, de belső rész ép maradt.

Napjainkban csodálatos opera- és színházi előadásairól nevezetes az Aréna. Először 1913-ban játszottak itt, azóta minden nyári szezonban vannak itt előadások, a két világháború időszakát kivéve. A komolyzenei hangversenyek mellett olyan neves könnyűzenei előadók adtak itt koncertet, mint pl. a Pink Floyd, a Deep Purple, a Radiohead, a Dire Straits, Mike Oldfield, Rod Stewart, a Pearl Jam, Sting, vagy a Muse. 10 EUR-s belépőjegy árért tekinthető meg, de nem olyan látványos mint a római Arena, és kívülről is jól látható.

Júlia háza / Casa di Giulietta

A legenda szerint a Piazza delle Erbe közelében lévő ház Shakespeare Rómeó és Júliájának híres erkélyes jelenetének a színhelye. A valóságban ugyanakkor az írót nem ez a ház inspirálta: az épület ugyan elég régi, de az erkélyt csak 1936-ben építették hozzá, hogy turistákat csalogassanak ide. A hely mindig tele van szerelmespárokkal, (sokszor igen zsúfolt a hely), akik magukat fényképeztetik a romantikus helyszínen, a falon pedig szerelmes levelek ezrei vannak. A ház udvarában egy bronz Júlia-szobor áll.

Piazza delle Erbe

Tipikus olasz, négyszögletű tér, éttermek, kávézók teraszaival, kis boltokkal, Verona történelmi városközpontjának a centruma. Olaszország egyik legszebb terének tartják. Korábban itt volt a római Forum. A tér körül ma is csodálatos középkori házak és tornyok láthatók. Köztük a tér nyugati oldalán lévő, 1301-ben épült, korábban kereskedelmi épületként működő Casa dei Mercanti, vagy az északi csücskében lévő, 15. századi Palazzo Maffei. A tér közepén egy lenyűgöző 14. századi szökőkút és egy 4. századi Madonna-szobor csodálható meg, valamint a 13. századi szónoki emelvény, a Capitello. Szombat és vasárnap reggelenként piacot tartanak a Piazzán.

A tér északi oldalán Verona egyik jelképe, a messziről látható torony, a 84 m magas, 12. századi Torre dei Lamberti áll. A toronyba fel lehet, és érdemes is felmenni, vagy liftezni. A tetejéről csodálatos látvány tárul Veronára. A tornyot 1173-ban építették, de 1403-ban villámcsapás érte. A renoválás csak 1448-ban kezdődött meg, és 1464-ig tartott. Az órát 1779-ben adták a toronyhoz. A Torre dei Lamberti 4 harangjából egy óránként megszólal, ekkor különösen nagy élmény fenn lenni a toronyban, bár a fülünket érdemes befogni.

Piazza dei Signori

Érdemes elmenni a Piazza delle Erbéről az Arco della Costa boltívtől elérhető Piazza dei Signorira is. Ez, a Piazza delle Erbe melletti tér szintén gyönyörű, talán szebb is, mint a Piazza delle Erbe, és annál csendesebb, kevésbé zsúfolt. Leghíresebb része a közepén lévő 1865-ös Dante-szobor, de a tért szegélyező 14-15. századi paloták is szemet gyönyörködtetőek.

Piazza Brá

Verona, illetve egyesek szerint Olaszország legnagyobb tere. Több étterem és kávézó található itt, az északkeleti részén pedig az Arena. Híres épülete még a Palazzo della Gran Guardia, melynek építése 1610-ben kezdődött, de csak 1853-ban fejeződött be. Jelenleg kiállítási és konferencia-helyszínként működik. A téren áll a polgármesteri hivatal, a Palazzo Barbieri is, melyet 1836-1848 között építettek. Remek érzés a téren megpihenni, élvezni az Arena, és a szép épületek látványát, figyelni az embereket.

Via Giuseppe Mazzini

A Via Mazzini Verona fő bevásárlóutcája, ahol mindig rengeteg helyi és turista korzózik. A Piazza Bra és a Pizza della Erbe között húzódik. A sétálóutcán sok butik, étterem, fagyizó, és ajándékbolt sorakozik, az innen nyíló mellékutcákban is sok üzlet található. Kifejezetten drága, trendi utca, a ruhaboltok felső-kategóriások, túlárazottak.

Castel san Pietro

Érdemes felsétálni a Castel san Pietroig, ahonnan lenyűgöző panoráma kilátás nyílik a városközpontra. A Ponte Pietrától induló lépcsőn lehet ide felmászni. Egy magas dombon, a városközpont felett áll, eredetileg az osztrák hadsereg barakkjaként működött. A domb mindig is fontos stratégiai pontként szolgált, ezért korábban több erőd is állt itt, de a római időkben épített vár elpusztult, majd a 14. századi kastélyt 1801-ben a francia hadsereg rombolta le. 1851-ben alakult ki jelenlegi formája.

Csendes, békés hely, a kilátás miatt megéri a hosszú gyaloglást, egyébként más látnivaló itt, a szép kerteken kívül nincs.

Ma már nem is muszáj sétálni: egyszerűen, fáradság nélkül feljuthatunk a szép panorámához a 2017 közepén megnyílt (korábban 1941-1944 között már működő) siklóval is.

A veronai katedrális (Duomo) két korábbi templom helyére épült, melyek egy 1117-es földrengésben elpusztultak. 1187-ben szentelték fel, de ezután még hosszú ideig folytatódtak a munkálatok. Gazdagon, gyönyörűen dekorált belső tere a 15. századi renoválás alkalmával érte el mai formáját. Belépni csak megfelelő öltözékben lehet!

San Zeno Maggiore-bazilika

Talán Verona legszebb temploma, sokan Olaszország legszebb templomai között tartják számon. 1138-1398 között épült, egy régebbi, földrengésben megsérült templom restaurálásával és bővítésével. Belső részén egy csodálatos középkori, bibliai történeteket megelevenítő bronzajtó, és számos értékes műalkotás fedezhető fel. Gyönyörűek a templom rózsaablakai, és kellemes a kerengője is.

Verona egy nyugodt, csendes részén van, az előtte lévő téren egy kis kávézó, és éttermek találhatók. Verona központjától 20 perc gyaloglásra található,

Ponte Pietra

A római, Kr. e. 100-ban épített híd 4 boltívét a II. Világháború végén a visszavonuló német csapatok felrobbantották, de 1957-ben, az eredeti építőanyagokból újjá lett építve. Ugyan már a II. Világháború előtt is többször összeomlott, és újjáépítették, még mindig tartalmaz több mint 2000 éves, valamint középkori részeket.

Kellemes élmény eljönni ide, és átsétálni a hídon, valamint sétálgatni a szép folyóparton, Verona egyik legszebb részén található.

Castelvecchio

Az 1354-1376 között, egy korábbi római erőd helyére épült hatalmas vár neve olaszul mindössze annyit jelent, hogy „régi kastély”. A kastélyon belül gazdag múzeum működik reneszánsz és gótikus festményekkel, freskókkal és szobrokkal. Üvegek, ékszerek, és fegyverek is kiállításra kerültek. Kerámiák, régi fegyverek, pajzsok, ékszerek és harangok is megtekinthetők a Castelvecchio múzeumban.

A művészeti alkotásokra szemet is vetett valaki, aki otthonában szerette volna csodálni őket: 2015. novemberében, Olaszország legnagyobb műkincsrablása folyamán 17 festményt loptak el, 15 millió EUR értékben, köztük Tintoretto, Rubens és Mantegna alkotásait.

A Castelvecchio 120 méter hosszú hídja (Ponte Scaligero) 1354 körül épült, azonban a II. Világháború idején teljesen elpusztult. 1949-1951 között építették újjá. Verona legszebb hídja.

Giardino Giusti

A Giardino Giusti Olaszország egyik legszebb, és legjobban fennmaradt reneszánsz kertje. A kert 500 éves ciprusfákkal és 200 éves sövénylabirintussal büszkélkedhet, szobrok, szökőkutak és barlangok is színesítik. Egy csendes, békés oázis a turistákkal zsúfolt Veronán belül. 1580-ban ültették, majd 1930-ban nagy gonddal, és igényességgel, az eredeti emlékek megtartása mellett újították fel. Mozart is gyakran járt ide, és szerezte inspirációit csodálatos műveihez, valamint Goethe is üldögélt itt.

További információ: www.utazas-nyaralas.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »