Mayerling

Mayerling

Wienerwald Tourismus GmbH

Hauptplatz 11

A-3002 Purkensdorf

+43 0 2231 62176

F:+43 0 2231 65510

office@wienerwald.info

www.wienerwald.info

Mayerlingi tragédiaként ismerjük azokat az 1889-es eseményeket, amelyek a Bécstől 24 km-re fekvő, Mayerling településen álló vadászkastélyban történtek, melynek során az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse, a 31. évében járó Rudolf és 17 éves szeretője, Maria von Vetsera életét vesztette. Számos feltételezés forog közszájon halálukkal kapcsolatban, de a jelenlegi bizonyítékok alapján együttes öngyilkosságot követtek el. Rudolf előbb főbe lőtte szerelmét, majd egy tükör segítségével magával is végzett. Emellett élnek azonban olyan teóriák is, amelyek politikai gyilkosságról, balesetről és egyéb lehetőségekről szólnak.

Mayerling egy kis falu, Bécstől alig húsz kilométerre a Bécsi-erdő területén. Rudolf koronaherceg tulajdonolta a település melletti vadászkastélyt, mely az ő szomorú történetének lett immár őrzője. A sok látogató jelzi, személye máig figyelmet követel. Ferenc József, az uralkodó és fia, Rudolf között mindig is feszült volt a viszony. Fia édesanyjára hasonlító érzékeny lelkű, nagy szabadságigényű, intellektus volt. A magyar főurak az osztráktól független önálló Magyar Királyság trónjára szánták. A császár nem tartotta vezetésre méltónak, a politikai életből kirekesztette. Fia így a publicisztika felé fordult. Írásait álnéven adta közre, melyeket a korai liberalizmus szellemisége hatotta át.
Rudolf 1889 január 30.-án Maria von Vetsera bárónő szeretőjével, aki még a 18. életévét sem töltötte be, öngyilkos lett.  A jelenlegi kutatások szerint a férfi előbb főbe lőtte szerelmét, majd önmagával is végzett. Ennek fényében az oly romantikus-tragikus jelzőt, a közös öngyilkosságot simán át lehet sorolni a gyilkosság és öngyilkosság minősítésre. Ezt talán az is megerősíti, hogy kettejük viszonya alig pár hetes volt.

A mayerlingi kastély egy szép erdős domb oldalán áll, küllemében egyházi épületre hasonlít. A tragédia után sok részt lebontattak, átalakították. Ma karmelita nővérek élnek itt. A dráma helyszíne fölé egy kis kápolnát emeltek. Innen lehet bejutni a három szobás múzeumba. Látható Vetsera Mária első koporsója, őt máshol temették el újra. Ezen kívül használati tárgyak, eszközök, fényképek vannak kiállítva.

A Mayerling vadászkastélyában történtekről a valóságot ma sem tudni. A fegyver nem Rudolfé volt, egyesek szerint a testén dulakodás nyomai voltak. Előző nap apjával is heves vitába keveredett, aki figyeltette fiát. Sokan összeesküvésnek tartják az eseményt. De ott van a hiteles levél, amelyben Stefániától köszön el. A Vetsera családot, a kocsist, az inast, akik ott voltak, száműzték.

A tragédia szerelmi, mégis, ez nem egy Rómeó és Júlia történet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »