Adršpach sziklaváros

Adršpach sziklaváros

Csehország, sőt egész Közép-Európa egyik legérdekesebb tájegysége, a lengyel határhoz közeli Adršpach és Teplice falvak közelében fekvő sziklavárosok, melyeket gigantikus homokkőtornyok, sziklabástyák alkotnak. A kiterjedt fenyvesekben megbújó sziklaparadicsomok cseh neve meglehetősen nyelvtörő, Adršpašsko-Teplické skály, mely a Broumovsko tájvédelmi körzet legnépszerűbb kiránduló célpontja. A két, egymástól nem messze lévő sziklavidék közül az Adršpach (Adersbach) melletti a látogatottabb, sokak szerint látványosabb is, és a rajta körbe vezető tanösvény is rövidebb.

A túra hossza: 3,5 km

A túra időtartama: 2 óra

Szintkülönbség: 100 m fel, ugyanannyi le.

A túra leírása

A parkoló melletti országút túloldalán elmegyünk a büfésor mellett, majd balra fordulunk a sétaúton. Egyből szembetalálkozunk egy, a sziklaparadicsomra oly jellemző, sárgás színű, az erózió által szép simára csiszolt sziklatoronnyal. Átkelünk a síneken, a sziklavárosba vezető kapu melletti kasszánál váltjuk meg a belépőjegyet, jobbra a turista iroda épülete áll.

A sziklaparadicsom hivatalos neve Adršpašské skalní mĕsto (Adrspachi sziklaváros), német neve Adersbacher Felsen. 1945 előtt az egész Broumov-i (Braunau) vidéket német anyanyelvű emberek lakták, a több helyen látható, régi sziklába vájt feliratok is tanúskodnak a letűnt korról. A bizarr homokkő sziklaalakzatok évmilliók eróziójának látványos eredményei.

A sziklabirodalmat a Zöld sáv jelzésű turistaúton tudjuk kényelmesen körüljárni, az ösvény két részből áll, az egyik a mindjárt a bejárat mögött található festői fekvésű Pískovná bányatót kerüli meg, erről az útvonalról leírás és fotók itt találhatók, a másik ösvény pedig a sziklaváros legszebb részeit fűzi össze egy körtúra keretében. Ahogy kiérünk az idilli fekvésű tó partjára, jobbra fordul a sziklavárosba vezető kényelmes, homokos talajú ösvény. Már itt az első szakaszon számos érdekes sziklaképződményt, tornyot láthatunk, némelyik közvetlenül az út szélén, mások bent a fenyőerdőben magasodnak.

A legtöbb sziklaformációnak fantázia szülte neve van, kis táblák jelzik a legfontosabbakat. Ahogy beljebb érünk, úgy sokasodnak meg a homokkőtornyok, a bejárattól kb. 300 méterre érjük el az egyik leghíresebb alakzatot, a Cukorsüveget, még kissé előtte, két felé ágazik az útvonal, innen indul a körtúra. A hivatalos irány, a sziklák számozása is ezt követi, a bal oldali ágon indul, mi azonban a jobb oldali úton való indulást javasoljuk, mivel a legtöbb ember tartja a hivatalos irányt, és nagy tömeg esetén nem túl kellemes a csoportokkal együtt sodródni, esetleg előzni egy nagyobb társaságot, a szűkebb részeken pedig valóságos sorállás alakulhat ki. Egyszerűbb szembe menni az árral ebben az esetben.

Kerekes székkel, babakocsival csak a bal oldali ág járható a kb. 1 km-re lévő vízesésig, utána már lépcsők, létrák nehezítik az útvonalat.

Folytassuk utunkat a jobbra forduló ösvényen, mely hamarosan kiér az erdő szélére, egy bájos rét mellett megyünk egy sziklához épült kis házikóig, ahol balra kanyarodunk be ismét az erdőbe. Kényelmes sétautunk egyre magasabb sziklatornyok közé ér, majd lépcsősoron emelkedünk egy hatalmas sziklakatlanba, ahonnan az Egérlyuk nevű ijesztően szűk hasadékon préseljük át magunkat. Újabb lépcsősorok, létrák következnek, hamarosan megpillantjuk a sziklaváros polgármesterét és polgármesternőjét, két gigantikus sziklatorony formájában.

Kissé távolabb jobbra kínálkozik egy kis letérő a Nagy Panoráma nevű kilátóhelyig. Visszatérve a fő útvonalra, leereszkedünk egy hangulatos völgyecskébe, jobbra pár lépésre a Szikla-kápolnához tehetünk kitérőt. Utunk néhol kényelmes sétaút, néhol lépcsős, sziklás szakaszokból álló, szűk kanyonokon, hasadékokon átkúszó, kalandos ösvény. Minden kanyarnál új tornyokat, sziklatűket, hidakat, bizarrabbnál bizarrabb alakzatokat fedezhetünk fel.

Végül kiérünk egy kis térségre, ahol a Kis-vízesés (Maly vodopád) szerény zuhataga csorog le egy szikláról. Az útelágazásnál kanyarodik vissza, élesen balra a Zöld jelzés, mely visszavezet a bejárathoz. A kissé jobbra felfelé tartó Sárga jelzésű lépcsős úton tehetünk egy kis kitérőt az Adršpašské jezirko nevű hosszúkás kis tavacskáig, melyen tutajozásra nyílik lehetőség áprilistól októberig. A belépőjegyeket az út menti házikóban árulják: 50 Kč, 6 év felett. Ha tovább megyünk az elképesztően látványos Sárga jelzésű úton, a romantikus Farkas-árokba (Vlčí rokle) jutunk, mely összeköti az adrspachi és a teplicei sziklavárosokat. A kassza után pár percre a Sárga úton balra nyílik egy sziklafolyosó, melyen ki tudunk menni a kis tó partjára.

A vízeséstől a Zöld jelzésű út már jóval kényelmesebb, nagyjából szintet tartva kanyargunk a sziklák közt, míg rövidesen visszaérünk a Cukorsüveghez, ahonnan az útelágazás után megyünk a kijárat felé. Nem kell teljesen a nagy tóig elmenni, előtte valamennyivel balra ágazik le egy kijárat táblával jelzett ösvény, melyen át tudjuk elhagyni a sziklaváros területét. A kis panzió épülete mellett jobbra fordulunk, átkelünk a síneken és visszaérünk a parkolóhoz, ill. a büfésorhoz.

További információk: www.kirandulastippek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »