Broumov

Broumov

Broumov az Északkelet-Csehországban, a lengyel határ közelében fekvő csendes, bájos kisváros a központja a híres Adršpach-teplice-i sziklavilágot is magában foglaló Broumovsko tájvédelmi körzetnek. A látványos homokkőbirodalom felfedezésének kitűnő bázisául szolgáló városka számos érdekes látnivalót kínál, jellegzetes cseh kisvárosi, szépen felújított főtere, impozáns bencés kolostora és középkori eredetű, a temető melletti fatemploma megér egy félnapos városnézést.

Broumov látnivalói

A város, német nevén Braunau, egészen a II. világháború végéig, egy jórészt német anyanyelvű lakosok által lakott, tipikus Szudéta-vidéki település volt, viszonylag fejlett iparral, kereskedelemmel. A Beneš-dekrétumok következményeként az évszázadok óta itt élő német polgárokat, a Braunauer Land vidékén, több mint 22 000 embert telepítettek ki erőszakkal, egyes környező falvak teljesen elnéptelenedtek, a 90 %-ban németek által lakott Braunau is kiürült. Az elhagyott házakba szlovákokat, magyarokat próbáltak betelepíteni, az évtizedek során a magára hagyott, határ menti terület egyre jobban elszegényedett, aki tudott, visszaköltözött eredeti szülőhelyére, csak a szegényebb, elesettebb rétegek maradtak, növelve a térség elszegényedését.

Broumov-i terület jelenleg is az egyik legszegényebbnek számít a Cseh Köztársaságban, de 2010 óta különböző, nagy fejlesztési projektek segítségével próbálják behozni a lemaradást, az utóbbi években számtalan belvárosi épületet újítottak fel, a térség természeti látványosságait kiaknázandó turisztikai fejlesztések is egyre szebbé teszik a 7700 lakosú várost.

Stĕnava folyó feletti homokkőplatóra épült óváros jelképe az impozáns Benedek-rendi kolostor épülete, a néhány utcából álló belváros központja pedig a Mírové námĕstí (Béke tér) szépen rendbe hozott, négyszögletű tere.

Bencés kolostor (Benediktinsky klášter)

A kolostor története szorosan összefügg a városéval, hiszen XIII. századi alapítása után épült ki mellette a település. Egy régi erőd helyén, magasan a folyó feletti fennsíkon építették a bencések az eredeti épületet, mely 1322-re készült el. A harmincéves háború pusztításai után még két ízben is tűzvész rongálta az épületegyüttest. Az 1690-es években először a templomot alakították át barokk stílusban, majd 1728-38 között az egész kolostorépületet átépítették. Az előbbi terveit korának vezető építésze, Christoph Dientzenhofer, az utóbbit pedig fia, a késő barokk egyik legnagyobb mestere, Killian Ignaz Dientzenhofer készítette.

1945 után a német lakosok mellett a bencés barátokat is elüldözték, akik az apát vezetésével az Alsó-Bajorországi Rohr-ban alapítottak új kolostort. A sors különös fintoraként, a kommunista hatóságok az elhagyott épületegyüttesben rabosították az országban maradt bencéseket, később pedig apácák börtönéül szolgált a hajdani kolostor. A nővéreket, volt idő, amikor egyszerre 300-at is, a környék üzemeiben, földjein dolgoztatták mostoha körülmények közepette. 1989 után az épület visszakerült a Benedek-rend tulajdonába, szépen felújították az elmúlt években, jelenleg nagy része megtekinthető vezetett látogatás keretében.

A csoportos látogatást bencés barát vezeti, a körbejárás során az épületegyüttes legnagyobb látványosságait mutatják be, a gyönyörűen felújított refektóriumot, ahol a legérdekesebb látnivaló, a legendás torinói lepel egy hiteles középkori másolata, az egyetlen, mely az Alpoktól északra található. Láthatjuk a sekrestyét és természetesen a Szent Adalbert-templomot is, mely Csehország egyik legdíszesebb barokk temploma. A kolostor csodás könyvtárában megcsodálhatjuk a Codex Gigas-t, az Ördög Bibliáját, és a kriptában 300 éves múmiákkal szemezhetünk, a Vamberk városában talált meglepően jól konzerválódott maradványok közül 15-öt láthatunk a vezetett túra keretében.

A kolostor épületétől híd vezet át a kertekbe, ahol a melléképületekben galériát és kávézót alakítottak ki. A kert szabadon látogatható. A kolostor bejárata a fő tértől a Klášterní utcán érhető el, a kassza a főkaputól jobbra lévő épület, melyben egy kávézó is üzemel.

Kétféle tematikájú vezetett túra indul felváltva óránként, az egyik a barátok életére, a másik a barokk korra fókuszál, de mindkettő végigmegy a legnevesebb látnivalókon.

Cím: Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov, Klášterní 1, Broumov

Nyitvatartás: Ápr. – okt.: minden nap óránként indulnak csoportok, az első 9-kor, az utolsó 16 órakor. Nov. – márc.: naponta 10-kor az első, 15 órakor az utolsó.

Belépő: felnőtt: 120 Kč, nyugd.: 105 Kč, diák: 85 Kč, gyerek (6-15): 60 Kč, gyerek (6 alatt): 30 Kč, családi jegy: 280 Kč.

http://www.klasterbroumov.cz/en

Óváros

Az óváros közepét a Mírové námĕstí (Béke tér) nagy négyszögletű tere foglalja el. Az utóbbi években számos épületet újítottak fel, lekövezték a teret, közepén az 1706-ból származó több mint 10 méter magas Mária-oszlop tör az égnek. A hangulatos téren még egy szökőkutat és számos pihenőpadot is találunk.

A főtértől egy utcányira, nyugatra, a Kostelní námĕstí-n magasodik a gótikus eredetű, de 1680-ban barokkizált, sokablakos Szent Péter és Pál-templom. Az óváros déli végében, a Malé námĕstí után szerénykedik a Killian Ignaz Dientzenhofer tervei alapján, 1729-ben épült, felújításra váró Szent-Vencel-templom.

A városfalak nyugati oldalán a Liščí-patak völgyecskéjében hangulatos sétautakkal átszőtt parkot alakítottak ki, játszóteret is találunk itt. (Park Alejka)

Temetői fatemplom

Az óvárostól délre, kb. 1 km-re fekvő temetőben álló középkori fatemplom mindenképpen megéri a látogatást. A Szűz Máriának szentelt, 1449-ben épült fatemplom a legrégebbi és legjobban megőrződött hasonló egyházi épület egész Csehországban. A templomot körülölelő galériát az 1600-as évek végén építették hozzá. A templom általában zárva van, de egy rácson keresztül be lehet kukucskálni a meglepően díszes, barokkos belső térbe. A hangulatos régi temető sírköveinek túlnyomó többségű német felirata szomorú mementója a XX. század viharos, népeket nem kímélő történelmének.

Nyitva: csak júliusban és augusztusban, naponta 9-17 óráig, 35 Kč.

Broumov sörgyár

A leghíresebb és legfinomabb városi termékek kétségkívül a legjobb cseh sörmárkákkal abszolút versenyben lévő Broumov-i sörök, melyek túlnyomó részét az Opat márkanév alatt forgalmazzák (Olivĕtinsky Opat). A számos díjjal kitüntetett söröket több helyi vendéglátóegységben is csapolják, a fő tértől délre induló Obrancu Mirú utcában lévő sörszaküzletben szinte a teljes termékpaletta kapható. A független sörfőzde előre bejelentett csoportok számára vezetett túrát kínál, az üzem a várostól északra, Olivĕtín városrészben található. Az eredeti sörfőzde a bencés kolostor épületében működött, de a többször pusztító tűzvész miatt 1714-ben költözött ki jelenlegi helyére.

http://www.pivovarbroumov.cz

Turista iroda: Mírové námĕstí 105, a főtér nyugati oldalán.

További információk: www.kirandulastippek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »