Kost

Kost

A várakban bővelkedő Cseh Paradicsom legjelentősebb és legépebben megőrződött erődítménye, Kost vára egyedülálló látványosság hamisítatlan középkori hangulattal. A ma is arisztokrata magántulajdonban lévő gótikus eredetű vár impozáns homokkősziklán trónol, mesebeli völgyekkel, hangulatos erdőkkel körülvéve. A vezetett túrákon a várpalota díszes termeit, rengeteg fegyvert, várkápolnát és az örök kedvenc kínzókamrát is láthatjuk.

A vár rövid története

A várat a XIV. század közepén Wartenberg urai alapították, a következő évszázadok során sűrűn cserélt gazdát az erődítmény, az új tulajdonosok folyamatosan bővítették, erősítették a sziklán magasló épületet. A népszerű legenda szerint, amikor Jan Žížka huszita vezér sikertelenül ostromolta a várat, végül menekülőre fogva seregét, úgy magyarázta kudarcát, hogy ez a vár kemény, mint a csont és a csont kutyáknak való. Kost, azaz csont, innen a vár neve, bár állítólag már jóval a husziták előtt így hívták, de a történet megragadt.

A harmincéves háborúban sokat szenvedett várat végül a kor legfontosabb hűbérura, Albrecht von Wallenstein vásárolta meg, és kényelmes várkastéllyá szerette volna átépíttetni, miközben katonai funkciói is megmaradnak. Az 1634-es merénylet után a tervek füstbe mentek, szó szerint, mivel halála után egy évvel teljesen leégett az épület. A lakhatásra alkalmatlan vár magtárként működött, majd a romos birtokot 1798-ban vette meg a Netolický család. 1867-re teljesen felújították, az eredeti állapotot mintául véve, neogótikus stílusban építették át. Különböző házasságok sorozata után végül az olasz dal Borgo család tulajdonába került a vár. Anna Maria dal Borgo Netolická volt az utolsó tulajdonos, mikor a II. vh. után államosították az ingatlant. Az Itáliába visszavonult Anna összeházasodott a száműzetésbe került nagymúltú Kinsky család sarjával, Norberttel. 1993-ban visszakapták Kost várát az államtól, azóta is a család tulajdonában áll a műemlék épület. A jelenlegi várúr, Norbert legidősebb fia, Giovanni Kinský dal Borgo.

A vár látogatása

Sobotkától 4 km-re északnyugatra a Cseh Paradicsom Tájvédelmi Körzet szívében, romantikus völgyek metszéspontjában, egy hatalmas homokkősziklán magasló vár rendkívül népszerű úti cél. A vár tövében lévő parkolók valamelyikében hagyhatjuk a kocsit, az északi oldalon álló épület kapuján lépünk be egy udvarra, melynek bal oldalán álló házban vehetjük meg a belépőket. Különböző, vezetett túrák közül választhatunk, az I. túra középpontjában a Kinsky család csehországi története áll, míg a II. túra a középkori kínzókamrára fókuszál. A III.-as a kettő kombinációja, ezeken kívül nyáron van még egy rövidített, csak a vár külsejét megtekintő séta.

Mindenképpen érdemes a vár tömbjét körülsétálni, minden fordulónál új perspektívából láthatjuk a fenséges erődítményt. A halastó partjáról pedig pompás, a vízben tükröződő fotókat készíthetünk a sziklából kinövő impozáns várkastélyról. A várfeljáró mellett balra az U Draka étterem tágas, várra néző sörkertje, terasza, remek konyhája méltán népszerű, sajnos hétvégéken túlságosan is. A kiválasztott túra kezdési időpontjához fel kell mennünk a feljárón a vár kapujához. A vezetés természetesen cseh nyelven történik, de kérésre kapunk tájékoztató anyagot a legtöbb világnyelven. A legnépszerűbb kör a kínzókamrás variáció, melynek keretében láthatjuk a várudvart, a kápolnát, a várpalota földszintjén, pincéiben berendezett meglehetősen érdekes kiállítást a kínzóeszközökről, kínzási módszerekről, majd az öregtorony alsó szintjét is meglátogatjuk és egy régi fogadó is a program része.

Az I.-es körséta a Kinsky család és a vár történetére fókuszál, a túra végigvezet a várpalota különböző termein, rengeteg fegyver és a korok divatjának megfelelően öltözött bábok közt, majd a kápolna és az ún. fekete konyha után a nagy Fehér Toronyban végződik. Mindkét túrán szép kilátást élvezhetünk a külső várudvarról a környező, bukolikus tájra, a halastavakra, a nyílt víztükrű, nagyobb Fehér– és a kissé elmocsarasodott Fekete-tóra. Érdekesség, hogy az egyik díszteremben rengeteg magyar arisztokrata képe lóg a falakon, többek közt gróf Andrássy Gyula, Eszterházy Miklós, Károlyi István.

A várlátogatás után érdemes egy kis sétát tenni a varázslatos Plakánek-völgyben, mely a vártól déli irányban fekszik, a Sárga sáv jelzésű sétaúton 1 km kényelmes sétával érünk el egy festői fekvésű halastavat.

További részletes információ: www.kirandulastippek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »