Sopron a kirándulók szemével

Sopron a kirándulók szemével

Sopront, az Alpok lábánál elterülő gyönyörű várost a legtöbben óvárosáról, múzeumairól, remek borairól, főleg boros és zenei rendezvényeiről ismerik. Még ha látják is a város festői utcáin sétálva a hegyvonulatot, legtöbben nem is gondolnak rá, micsoda lehetőségek kínálkoznak ott, a műemlékek, a csalogató cukrászdák, kávézók, kiséttermek és a műemlékek elvonják a figyelmet. Mivel a „hűség városáról” kötetnyi anyagot olvashatunk, mi magunk is bemutattuk már korábban az óvárost, így most látogassunk el a város egy másik dimenziójába, amit a helyiek napi szinten kihasználnak és élveznek, de sajnos a turisták kevésbé.

Miről is beszélünk? Ez nem más, mint a város felett húzódó Lövérek vonulata. A belvárostól pár perces autóútra levő „központ” helyi busszal is könnyen elérhető a centrumból, itt található a végállomása. Ha csak látogató programként iktatjuk be ezt a csodás erdős területet, akkor érdemes ide érkezni, de ha több időnk van, vagy eleve nem a parkolási gondokkal küszködő drága belvárosban akarunk megszállni, akkor ebben a festői környezetben elhelyezkedő, a városban talán legjobb ár/érték arányú szállodáját javasoljuk, a Lövér Hotelt (www.hotellover.hu ). Ezt a szállodát egy tesztünkben be is mutatjuk.

Induljunk ki először abból, hogy „csak” kirándulni érkezünk. Nem megerőltető, kb fél órás „hegymázsással” elérjük a környék legmagasabb pontján, a mindenhonnan látható TV torony mellett levő Károly kilátót, ahol fáradozásunkat festői panoráma kárpótolja. Jó időben nem csak Osztrák hegyeket, de a Bécsi hegyet és magát Pozsonyt is láthatjuk, de az igazán érdekes, a lábunk előtt elterülő Sopron, ezen belül is az óváros látképe, és nem beszélve az egész Fertő tó látványáról. Akár órákig is képesek lennénk gyönyörködni a látképben, ezernyi fotót készíteni, s mindezt mellesleg fillérekért tehetünk meg belépő gyanánt.

Itt kell egy kis kitérőt tennünk a terület bemutatásánál, ugyanis akik nem szeretnének „hegyet mászni”, vagy kisebb gyerekekkel érkeznek, azok a Lövérekbe felvezető úton, az uszoda komplexummal szemben induló úton majdnem a csúcsig felmehetnek kocsival is. Itt gyerekeknek szóló „meseúton” érhetnek fel a csúcsig, ami a gyerkőcök számára már eleve hatalmas élmény…

A kilátóról leérkezve játszótér, büfé, kiállítás, mosdó és minden egyéb várja a túrázókat, kerékpárosokat, családokat.

Ha kevés időnk van, vagy nem szeretnénk nagy energiát belefektetni a panoráma élményének megszerzésébe, akkor az úttól minimális távolságra elérhetjük a „Sörházdombi” kilátót, melynek meghódításával szintén elénk tárul a belváros látképe a magasból.

A gyerekekkel érkezőknek kihagyhatatlan látványosság a buszfordulónál található „Lővér Alpin Park”, ahol rengeteg különféle ügyességi játék (minden korosztálynak, felnőtteknek is), komplett játszótér, sőt még kresszpálya is várja a családokat, ingyen.

Ha kellemes, könnyű és kényelmes túrára vágyunk az erdőben, irány a szintén innen induló „Ciklámen Tanösvény” tökéletesen kialakított útja, rengeteg érdekes információs táblával, pihenővel.

A sportolni vágyókat több nagyon jól kiépített, modern erdei spotpálya, „lélegző pálya”, futópálya és egyéb sportolási lehetőség várja, de semmi képen nem szabad elfelejtkeznünk arról sem, hogy itt húzódik a jól kiépített kerékpár út, megannyi erdei kitérő lehetőséggel.

Persze csak ha sétálgatni vágyunk, arra is van számos lehetőség, rengeteg kiülési lehetőséggel, közösségi terekkel, padokkal, fagylaltozókkal, vagyis mindennel, ami egy kellemes nap eltöltéséhez szükséges a kristálytiszta alpesi levegőn.

Itt kell még megemlíteni, hogy Sopron az egyik kiindulópontja a Fertő tavi kerékpáros és egyéb kirándulásoknak is, és az Ausztriába irányuló felfedezéseknek is adottságai, lehetőségei és árai miatt egyaránt, ennek része a Lövérek területe is.

Ez csupán egy kis ízelítő csak a lehetőségekből, amolyan kedvcsináló, hogy ha Sopronba érkezünk, ne csak a városban tegyünk sétát, és a múzeumokat keressük fel, hanem menjünk ki a természetbe is!

Csak bíztatni tudunk mindenkit ismét, hogy keresse fel ezt az Alpok lábánál elterülő ékszerdobozt, és a felette terpeszkedő Lövéreket, és győződjön meg mennyi lehetőség várja az ideérkező vendégeket!!!!   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »