A küszvágó csér nevét viseli a Tisza-tó csak vízen elérhető új kilátója

A küszvágó csér nevét viseli a Tisza-tó csak vízen elérhető új kilátója

A hétvégén átadták a Tisza-tó új, kizárólag vízi úton megközelíthető kilátóját, amelyet közönségszavazáson a Magyarországon védett madárnak számító küszvágó csérről neveztek el.

A 2021-ben Aktív Magyarországért díjjal kitüntetett Békatutaj Egyesület által épített kilátótorony a tavaly átadott két másik objektum mintájára épült. A kilenc méter magas építmény felső szintjéről 360 fokban lehet belátni az egész Poroszlói-medencét.

A Tisza-tó környékén a kétezres évek derekán tíz kilátó is állt, azonban ezek az építmények az elmaradó karbantartások miatt rövid idő alatt használhatatlanná váltak. Annak érdekében, hogy a tó aktív- és ökoturisztikai infrastruktúrája és vonzereje folyamatosan növekedjen, átfogó rekonstrukciós program indult.

A Fattyúszerkő és a tavalyi évben az Év Kilátójának megválasztott Bölömbika kilátók mintájára ez az építmény is egy olyan jellegzetes, védett madárfaj nevét viseli, amely az új létesítmény közvetlen környezetében is fellelhető. A szakmai zsűri a nevet a közönségfelhívásra beküldött javaslatokból választotta ki.

A Küszvágó csér kilátót szintén Komáromi Tas építészmérnök tervezte modern, mégis a tájba illeszkedő stílusban. A tervezéskor és a kivitelezéskor fontos szempont volt az időtállóság, ezért a kilátó alapja horganyzott acél, a felépítmény pedig vörösfenyőből készült. Az építők a kivitelezés során komoly kihívásokkal néztek szembe, ugyanis a kilátó 6,5 tonnányi faanyagát kizárólag vízi úton, csónakokkal tudták behordani. Külön nehezítette a kivitelezést, hogy az összeszerelést is a szárazföldtől távol kellett elvégezniük a szakembereknek.

A 30 millió forintból megvalósult fejlesztést az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatta. Annak érdekében, hogy ez a kilátó se jusson korábbi társai sorsára, a Békatutaj Egyesület ismét közösségi finanszírozó kampányba fogott, és a környéken 15 szolgáltatót sikerült meggyőzniük, hogy segítsenek az építmény karbantartásában – rendszeres pénzadománnyal vagy saját emberi erővel.

Az új kilátó építésével párhuzamosan a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködésben 20 fészekalapot is telepítettek a Magyarországon védett küszvágó csérek számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »