Győzött a Szőke Zserbó és a Szilvás Fekete Tea

Győzött a Szőke Zserbó és a Szilvás Fekete Tea

Az Év Fagylaltja verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, ahogyan a szakmai szövetség közleménye fogalmaz.

A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokból készülnek, és  kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. Idén ismét meghirdették a mentes kategóriát, melyben hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylaltokkal nevezhettek a cukrászok.

A lángos mellett idén a fagylalt volt a slágertéma, már ami az árrobbanásokat illeti. Kevesebben is állnak sorba a fagyizókban, mint akár három éve. Ez azonban nem befolyásolja abban a szakmát, hogy versenyeken mérje meg a feltörekvő fiatal mesterek tudását.

A szakmai zsűri kedd délután döntött arról, hogy melyik lesz az Év Fagylaltja. Természetesen idén is a kézműves fantáziakreációk aratták a legnagyobb sikert, amelyekkel nem fogunk találkozni minden cukrászdában, hiszen ezek egyedi kompozíciók, de a verseny mindenképpen felhívja a figyelmet arra, mi mindent lehet kihozni ebből a klasszikus nyári nyalánkságból.  Árakról nem esett szó, ám nyilvánvaló, hogy az egzotikus alapanyagok erősen megdrágítják a gombócok árát.
A zsűriben ezúttal is helyet foglaltak budapesti és vidéki mesterek egyaránt, a legkülönfélébb szakmai irányzatokat képviselve, és képviseltették magukat a szakmai szövetségek is, mindenekelőtt a versenyt meghirdető Magyar Cukrász Ipartestület.

Nézzük a döntőbe jutókat: Balatongyörökről Vadócz Jenő a Trópusi Édenkert nevű készítménnyel készült, Amiamo Mandulás a komáromi Jánoska cukrászdából állt rajthoz, Szőke Zserbó meg a füredi Fagyizóból, Szemesről Böröczky –Asztalos Ágnes a Pillével érkezett, szintén ő került a döntőbe a sokat mondó Dolce Vitával, míg Nagykőrös színeit Marsa Éva Heléna képviselte, Szeplős Tihany Camembert kreációjával. Másik fagylaltja is avantgardnak tekinthető, hiszen mogyoró-yuzu-málna alkotóelemekből áll. Baumann Erzsébet (Nándori Cukrászda, Budapest) Magocskája szintén az új trend jegyében született. A Krém Karamell egy nyugodtabb kompozíciónak tekinthető, Székesfehérvárról. Tökmag Málna, Földi Jó és Lazy Berry is ebben a kategóriában versenyeztek.

Legalább ilyen fantáziadús neveket kaptak a mentes kategóriában indulók, többnyire kávés, teás salsákat és gyümölcsös szörbeteket kóstolt a zsűri a Zila Kávéházban megrendezett döntőn.
Nagy izgalommla várta az egész szakma és persze  ameghívott közönsé is a végeredményt. Ezek szerint a kézműves- mentes kategóriában a balatonmáriafürdői Wilheim Dávid győzött, míg az Év Fagylaltja címet a balatonfüredi Dobó Norbert Szőke Zserbó nevű kompozíciója nyerte el, egyben hazavihette a vándorkupát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »