A Kőszegi szüreten jártunk…

A Kőszegi szüreten jártunk…

Az Alpok lábánál, az Irottkő Natúrpark területén, mesés környezetben megbúvó mesebeli kisváros „Szüreti ünnepét” látogattuk meg, mely mint minden rendezvény ebben a múzeum városkában, rendkívül jól sikerült. Igaz ehhez nagymértékben hozzájárultak a remek helyi borok, és hogy a szüreti mulattsággal egy időben tartották a Nemzetközi Fúvószenekari Találkozót is.

A háromnapos programsorozat immár több mint 30 éve mozgatja meg a város lakosságát, hiszen központi eseménye a minden év szeptember utolsó teljes hétvégéjének szombatján tartandó szüreti karnevál.

Ezen a programon felvonul a város apraja-nagyja, az iskolák, civil szervezetek, cégek különböző mókás jelmezekben. Ez a látványos program volt látogatásunk fő célpontja, de természetesen alaposan körülnéztünk a városkában.

Mind a Fő téren, mind a Jurisics téren Jobbnál jobb helyi borokat kínáló házacskák várták a helyieket és az idelátogatókat, melyeket természetesen a gasztronómia minden ágát kínálók is kiegészítették. A borok nagyon korrekt áron voltak kóstolhatóak, az ételek ellentételezése már kicsit más képet mutatott, no de rendezvényen vagyunk, és a belvárosban több remek étterem, cukrászda giroszos is megfizethető árakon kínál bőséges és finom étteleket (Strucc, Bécsi kapu, Irottkő stb). A forgatag hangulatát nagyban színesítette a megannyi kézműves termékeket kínáló árus, a bőség zavarában nehéz volt a megfelelő a „vásárfiát” kiválasztani, mindenből venne az ember szíve szerint…

Ha valakinek az „alap hangulat” nem volt elegendő, akkor a belváros minden részéről fel-felcsendülő fúvószenekarok dallamai egészen biztosan megfelelőnek bizonyult. A megannyi zenekar nem csak az utcákon, hanem a színpadon is tartott műsorokat, bár vitathatatlanul „eredetibb” volt, amikor az ódon óváros mesebeli házacskái között vonulva csendültek fel a dallamok.

Egyértelműen a leglátványosabb, legtöbb embert vonzó, és legérdekesebb programpont volt a „szüreti mókás felvonulás”, amelyen nem csupán a rendezvényre érkezett fúvós zenekarok vonulnak fel nagy „csindarattával”, hanem az egyes csoportok között a helyi szervezetek, borrendek, vagy éppen a városi polgárok jelennek meg egyedibbnél egyedibb, leginkább mókás, poénos jelmezekben, vagy épen a szüreti ünnepkörre jellemző ruházatban. Nem egy csapat bort, pálinkát, gyerekeknek cukrokat osztogatott a nézők hada között, és sokan egyedi „műsorszámokkal” is szórakoztatták a nagyérdeműt. Ahogy minden évben, idén is hatalmas élménnyel térhettek haza a felvonulásra érkezők, de az sem kérdéses, hogy a felvonulók sem érzeték rosszul magukat, és sokan szomjasak sem voltak a végére….

A  festői fekvésű városka megannyi látnivalóval rendelkezik, amit minden képen érdemes végignézni, most ez a fesztivál erre kevésbé volt alkalmas, de arra igen, hogy mindenki, aki ellátogatott ide, szívébe zárja ezt a gyöngyszemnek számító települést, és megfogadja, garantáltan visszatér ide, nem csak rendezvények idején.

Erre különben remek alkalom lesz az október 22-23-án zajló „Orsolya napi vásár”, ami egyben a „Natúrpark Ízei Gasztronómia Fesztiválnak” is az ideje, melyre szintén minden kedves érdeklődőt szeretettel vár Kőszeg meseszép városkája!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »