A Natúrpark Ízei Kőszegen

A Natúrpark Ízei Kőszegen

Hétvégén zajlott a méltán híres „Natúrpark Ízei” Gasztronómiai Fesztivál, mely a több évszázados múltra visszatekintő „Orsolya napi vásár” részét képezi az Alpok alján elterülő meseszép Kőszeg ódon belvárosának falai között.

Hála a remek és példás szervezésnek, hatalmas volt az érdeklődés úgy a kézművesek, főzőcsapatok, és minden egyéb résztvevő, mint az látogatók részéről, amit még az időjárás nem mindig kegyes adottságai sem befolyásoltak.  Nem csupán a Natúrpark területéről érkeztek kézművesek, árusok, és kulturális szereplők, hanem a testvér települések, és számos, a remek program és lehetőség után érdeklődő kiállító is jelen volt portékájával, műsorával. Ehhez mind a régi, teljes egészében felújított vár, mind a mesébe illő Fő tér, mind a komplett belváros hangulatos utcácskái remek díszletet biztosítottak.

A rendezvény előzményét, melyre a szervezők a mai, modern kori hétvégét építik, Kőszeg egykori „nagyvására”, az Orsolya-napi Vásár adja, mely évszázadokon keresztül adott lehetőséget a kiváló helyi kézművesek termékeinek és a környék terményeinek eladására, cseréjére. A lényeg gyakorlatilag nem változott, jelenleg a Kőszeg-hegyaljai települések, és az Írottkő Natúrpark hagyományos életmódjának bemutatására szerveződött egyesület kézművesei adják a portékák minőségi alapanyagait, termékeit, ételeit.

A két napos Gasztronómiai Fesztivál keretein belül főzőverseny is színesítette a programokat, melynek „ehető végeredményeit” mindenki szabadon kóstolhatta, jótékonysági célokra fordított összegekért cserébe akár egy komplett adagot is fogyaszthatott. Az érdeklődés ez iránt sem maradt el, kora délutánra minden bogrács és főző alkalmatosság a kitörölés mértékéig üres lett.

A szinte szabadtéri múzeumként tekinthető festői elhelyezkedésű kisvároskát nem csupán számos más, hasonlóan remek rendezvénye idején érdemes felkeresni (külön kiemelendő az „ostrom napok „vagy a szüreti mulatság például…), hiszen remek bortermő vidék, számtalan kirándulási, sportolási lehetőség van a közelben, bővelkedik épített emlékekben, meseszép környezettel, de ha csak egy csendes nyugodt festői környezetben szeretnénk pihenni, kikapcsolódni, akkor sem találunk erre alkalmasabb helyet. A több száz éves falai között számtalan hangulatos cukrászda, kisebb étterem, vagy akár panzió bújik meg, melyek közül kiemelendő a mind a helyiek, mind a turisták által közkedvelt, kiváló Portré Étterem és Panzió (www.portre.com ), melyet magunk is felkerestünk, csak ajánlani tudjuk.

Érdemes figyelni a város weboldalát további információkért, programokért, (www.koszeg.hu ), az ország egyik legromantikusabb ékszerdoboza minden évszakban remek kirándulási célpont, és mindenkit szeretettel vár!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »