Hímestojás és locsolkodás a Skanzenben

Hímestojás és locsolkodás a Skanzenben

Húsvéti programokkal, tavaszváró mulatsággal, többek közt hímestojás-készítéssel és locsolkodással várja a látogatókat április 9-én és 10-én a Szentendrei Skanzen.

A Szentendrei Skanzen tájékoztatása szerint húsvétvasárnap és -hétfőn a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a húsvéti népszokások is megjelennek a Skanzen portáin, hiszen az egyházi ünnep mellett a tavaszvárásnak, tavaszi megújulásnak is az ideje a húsvétot megelőző időszak. A húsvéti locsolkodás és a tavaszi mulatságok hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg.

Kézműves vásár és gólyalábasok előadása színesíti a programokat. Mesét mond Dóra Áron és Csernik Szende, zenél a Manó Swing, Juhász Réka, Bognár Szilvia és zenekara.

A kézműves foglalkozások középpontjában a hímes tojás áll. Írókázhatnak, tojást berzselhetnek a látogatók, és megcsodálhatják az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat is.Bemutatkozik a tojásírás élő hagyománya, az érdeklődők megismerhetnek gyergyói, gyimesi, háromszéki és kárpátaljai tojásdíszítési motívumokat. Készíthetnek tojásdíszt só-liszt gyurmából, textilcsibét, szalmanyulat vagy húsvéti kosarat is a rendezvényen, valamint lesz határkerülés, locsolóvers-költés, tojásgurítás és pecsétgyűjtő játék is.

A látogatók szakrális programokon is részt vehetnek: a Skanzen felszentelt templomaiban húsvétvasárnap és hétfőn katolikus misét, református és unitárius istentiszteletet tartanak, a Négy templom, egy ünnep címmel vezetett tematikus túra pedig a Skanzen templomait járja körbe.

Április 6. és 8. között a nagyhét szokásaival, ízeivel, játékaival hangolódik a múzeum az ünnepre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »