Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton

Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton

Pénteken kezdődik a Palóc Hagyományéltető Napok – Palóc Búcsú és Folkfesztivál a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton, a háromnapos rendezvényen megválasztják Szent Anna szépeit is.

allják, hogy a büszke palóc öntudat egyben tart, közösségeket kovácsol, és szeretnék, ha a meghívott települések helyi értékei is közkinccsé válnának.

A Palóc Hagyományéltető Napok a néphagyomány őrzése és az összetartozás érzésének erősítése mellett a palócok szeretett patrónájának kultuszát hivatott ápolni. Szent Anna, Szűz Mária édesanyja tiszteletére 28 éve rendezték meg először a Palóc búcsút. A vallási rendezvény néhány éve egészül ki népművészeti fesztivállal.

A szervező tájékoztatása szerint péntek délután beszélgetéssel indul a rendezvénysorozat: a híres rimóci öltözetről lesz szó a Palóc Múzeumban.

Szombaton folkudvarrá változtatják a múzeum szabadtéri gyűjteményét, este pedig a múzeumi Kápolnánál tartják a Szent Anna-ájtatosságot.

A látogatók napközben külön udvarban kóstolhatják meg a palóc konyha jellegzetes ízeit. Vásári kavalkád, mesterségek műhelye, kisivó, palócportál és Izolda népi játékai népesítik be a város főterét, ahol Palócország meghívott falvai – Dejtár, Drégelypalánk, Érsekvadkert, Herencsény, Hollókő, Ipolybalog, Kétbodony, Kéménd, Rimóc, Vanyarc, Varsány és a tiszteletbeli vendég, Ipolyság – mutatkoznak be. Lesz mese, ének, népzene, néptánc, kora este a pásztói Muzsla Néptáncegyüttes lép fel.

Sötétedés után lép színpadra Szarka Tamás, aki Balassagyarmat és Szécsény környéki gyerekekkel közösen énekli majd a koncert címadó dalát, a Kézfogást.

Vasárnap tartják a Palóc búcsút Szent Anna tiszteletére. A búcsújáró népviseletes menet a Rimóci Rezesbanda vezetésével indul a Palóc ligetbe közös imádságra. A szentmisét Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök celebrálja a szabadtéri színpadon. A szertartást követően palóc vendégség lesz a múzeumnál.

A programsorozat szervezői a Palóc Múzeum, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ, Balassagyarmat város önkormányzata, a Balassagyarmati Római Katolikus Egyházközség és a „Kicsi vagyok én” Közhasznú Alapítvány.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »