(K)rémes irodalom

(K)rémes irodalom

Egykor Budapestet mint a kávéházak városát emlegették – a kávéházak a szellemi eszmecserék fellegvárai voltak, irodalmárok és művészek találkozóhelyei – ezeknek állít emléket az MVKM időszaki kiállítása.

A kiállítás a vízivárosi Angelika cukrászdában zajló szellemi életet eleveníti fel. A tulajdonos, Bechmann Györgyné  cukrászdájában télen-nyáron otthont adott íróknak, költőknek és a műveiket tolmácsoló előadóknak, képzőművészeknek.

Az Angelika cukrászda úgy vált közismertté Budán mint „irodalmi kávéház”. Gyurkovics Tibor is itt tartotta (irodalmi) estjeit, előbb Lyukasóra, majd Gyurkovics (K)rémes címmel.

A közéleti kávéház keretében képzőművészek kiállításainak is otthont adott a cukrászda, Angelika Galéria címmel.

Gyurkovics azzal a kéréssel fordult Bechmann Györgynéhez, a cukrászda vezetőjéhez, hogy nevezzenek róla el egy süteményt, akkor megszületett a Gyurkovics (K)rémes, melyet a költő arcképe díszített.

A süteményt nemcsak az Angelikában tartott Gyurkovics-esteken szolgálták fel, de akárhol tartott Gyurkovics könyvbemutatót, ott mindig Gyurkovics (K)rémest kínáltak a kávé mellé.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MVKM) időszaki kiállítása 2023. november 9. – 2024. február 11. között látható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »