Színek, ízek, dallamok – ilyen a svéd karácsony

Színek, ízek, dallamok – ilyen a svéd karácsony

Ha december, akkor egyre rövidülnek a nappalok, hosszabb a sötétség ideje, nem véletlenül van akkora szükségünk a karácsonyi fényekre. Nincs ez másként Svédországban sem, ahol a napfelkelte és a napnyugta közötti időtartam még a déli országrészeken, így Stockholmban vagy Malmöben sincs több 4-5 óránál, az északi régiókban, például Kiruna vagy Luleá környékén még ennél is kevesebb jut a fényből az ottlakóknak. Ezek a rövid nappalok és hosszú éjszakák vezetnek egyébként a sarkkör közelében található országokban az északi fény, aurora borealis jelenségéhez, mely téli éjszakákon gyakran megfigyelhető az északi égbolton.

Nem véletlen tehát, hogy a svédek keresik a fényt, a csillogást, az ünnepi színeket, mindezt természetesen ötvözve a tradicionális skandináv stílussal. A színek között élen szerepel a piros és a fehér, míg előbbi az örömöt, szeretetet és a karácsonyi hangulatot jelképezi, a fehér szín a tisztaságot, a hó fedte tájat és a fényt idézi meg. Ugyancsak gyakran szerepel a svéd karácsonyi dekorációkban a zöld, amely az örök életet, a frissességet és a fenyőfát ünnepli. Sokan szeretik a kéket is, amely a téli égboltot idézi fel, mások pedig a természetes és földszínű dekorációkat részesítik előnyben, például a barnát és a törtfehéret. Ami nélkül viszont ritkán van karácsony Svédországban: az arany és az ezüst, amely eleganciát és ünnepi fényt ad a dekorációknak, például a népszerű svéd porcelán, a Fyrklövern Christmas Memories kollekciójának étkészletén. Arany és ezüst színű gyertyatartók, egyéb dísztárgyak szintén fontos kellékei az ünnepi dekorációnak.

Érdekes kettősség, hogy míg a svédek általában nagyon szeretik a letisztult, egyszerű, természetes anyagból készült dekorációkat, a karácsony iránti rajongás során visszavesznek kicsit a minimalizmusból, ilyenkor, ahogy például a porcelánmárka több tányérkészlete is mutatja, mindent megtesznek a meleg és meghitt atmoszféráért az otthonaikban. Díszekkel, gyertyákkal, szép asztalterítővel készülnek a család fogadására.

De mi kerül karácsonykor a tányérra Svédországban?

A svédek többnyire praktikus megoldást választanak: ez a Julebord nevű karácsonyi büfé, amely gazdag és változatos étkeket kínál, ahol minden családtag megtalálja a kedvére valót. Sültestálakon, sütőedényekben szervírozzák a fogásokat, amelyekből a résztvevők maguk tudnak szedni. Íme a jellegzetes karácsonyi ételek, amelyek nem maradhatnak el a büféasztalról:

  • Hamsa – sült lazac – a svéd karácsonyi asztal egyik klasszikus eleme. Fűszerekkel, szószokkal, akár a szív alakú vagy szögletes sütőtálakban tálalják
  • Skinka – sonka – ez is elmaradhatatlan elem – főzve vagy sütve tálalják, mellé dijoni mustár és friss, ropogós kenyér dukál.
  • Köttbullar- húsgombóc – ez sem hiányozhat egy karácsonyi vacsoráról, hiszen a svéd konyha egyik sztárja, amelyet borssal, szerecsendióval fűszereznek, és vörösáfonyával, áfonyaszósszal szervírozzák
  • Sill – heringsaláta – a másik nagy kedvenc a hering, amelyet ecetes, hagymás, vagy éppen tejszínes szószban készítenek el.
  • Janssons Frestelse – azaz Jansson kísértése – ez egy hagyományos, sütőben készülő svéd egytálétel, burgonya, hagyma, szardínia és tejszín alkotja.
  • Risgrynsgröt – rizskása – karácsonykor minden svéd családban elkészül ez a tejszínnel, fahéjjal és cukorral ízesített rizspuding, amelyben gyakran elrejtenek egy mandulát és aki megtalálja, ajándékot kap.

Természetesen az elegáns terítés, a gazdag dekoráció, a finom ízek mellé hangulatos zene is szól, ez fokozza tovább az ünnepi hangulatot. A svéd karácsonyi zene változatos és gazdag, nagyon szeretik a tradicionális karácsonyi énekeket is, amelyek általában a karácsonyi várakozásról, a béke üzenetéről és a család egységéről szólnak. Természetesen ma már sok svéd előadó készít modern pop- és rockstílusú karácsonyi dalt is, amelyek többnyire az ünnepi hangulatot, az ajándékozás örömét és a szeretet üzenetét hangsúlyozzák. Vannak instrumentális, hangszerszólókkal díszített karácsonyi zenék, ezek szólnak természetesen Svédországban is országszerte az adventi időszak alatt, amelynek egyébként vannak speciális énekei is, a december 13-i Lucia-napon, a fény ünnepén. A Julebord, azaz a karácsonyi büféasztalok mellett sokszor játszanak élőzenét is, amelyek tovább fokozzák az ünnepi hangulatot és lehetőséget adnak némi táncra is. A zene, az ének, a tánc nagyon fontos a svédek számára az igazi ünnepi hangulat megteremtésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »