Egy hagyományos Böllérfesztivál életképei

Egy hagyományos Böllérfesztivál életképei

A hétvégén csapatunknak alkalma volt részt venni egy igazi, hagyományos Böllérfesztiválon, a Balaton közelében elterülő barátságos Kőröshegyen. Az időjárás is kedvezett a résztvevőknek, így semmi sem gátolta, hogy egy igazi barátságos, közösségi programmá alakuljon a rendezvény.

Bár rendszeresen van alkalmunk ilyen jellegű rendezvényeken részt venni, de ez teljesen más volt, köszönet a remek szervezőnknek, és a résztvevő csapatoknak. Előírás volt, hogy a teljes disznóvágási folyamatot, csakis hagyományos módszerekkel lehet végezni a leszúrástól a finomságok elkésztéséig, és a cocákból tájjellegű, a disznóölési hagyományokhoz kapcsolódó ételeket kellett készíteni.

Természetesen az disznó lelkéért tett áldomással kellett kezdeni, ezt minden áldozatnál el kell végezni, így a hangulat már indításnak is megfelelő volt, igaz voltak, akik már előre ittak a „disznó bőrére”. Az előírásszerű és kíméletes kivégzést hagyományos pörzsölés és bontás követte, melyet mindenkinek látnia kéne, aki csak a szupermarketek hűtőpultjaiban lát húst és a címkéken.

Aki még nem kóstolta a friss hagymást vért reggelire, az nem tudja mivel kell kezdeni a napot, hogy a gyomrunk rendben legyen! Őseink tudták, a csapatok meg is adták módját! Volt, aki megfejelte egy kis hagymás májjal is a reggelit, mielőtt nekiálltak feldolgozni a cocákat, illetve feltenni a zsírt olvasztani, töpörtyűt készíteni.

A látogatók sem maradtak sem éhen sem szomjan, hiszen mindenki hozott magával rengeteg előre elkésztett finomságot, különösen érdekes volt az Erdélyből érkezett vendégek helyi kínálata, kiemelve a medve kolbászt.

Kora délutánra aztán elkészültek a remek ételek, a disznóságok. Nem volt hiány hurkából, kolbászból, pecsenyékből. Itt csak az nem lakott jól, aki elkövette azt a hibát, hogy nem is jött ki a szép napsütéses tavaszi időben a Faluházhoz.

Aki még bírta a kóstolást, meg az egész napi programokat, azokat a szervezők este egy bállal várták, ahol a még magmaradt falaltokból büféasztal várta a résztvevőket, melyeket le lehet táncolni az éjszakába nyúlóan.

Akinek nem volt alkalma idén részt venni jegyezze fel a naptárába, hogy jövőre ismét lesz lehetősége ezen a várbeli hagyományőrző disznólkodáson részt venni!

Igaz nem csak ezen a napon érdemes felkeresni a települést! Részben máskor is vannak programjaik, melyekre a nem helyieket is szívesen várják, részben pedig közel van a Balaton, ami kihagyhatatlan nyári célpont, viszont a település szálláskínálata nyílván kedvezőbb a partiaknál. Az autópályáról közvetlen kihajtás van, így könnyen meg is közelíthető.

Ha csak a környéken járunk, feltétlenül térjünk be a település központjában, a főút mellett található Muskátli vendéglőbe, ahol az év minden napján jobbnál jobb házias ételek között válogathatunk, kedvező áron, csak ajánlani tudjuk, próbáltuk! www.muskatlivendeglokoroshegy.hu

Kőröshegy vendégszerető, barátságos lakossága minden idelátogatót szeretettel vár az év bármely szakában, látogassuk meg őket, érdemes! www.koroshegy.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »