A nemzeti ünnepen tavaszi menetrenddel indul az erdei vasút Gemencen

A nemzeti ünnepen tavaszi menetrenddel indul az erdei vasút Gemencen

Tavaszi menetrend szerint közlekedik március 15-től a Gemenci Állami Erdei Vasút. A Gemenc Zrt. pörbölyi Ökoturisztikai Központja is a nemzeti ünnepen várja először a látogatókat teljes szolgáltatásával.

Mint közleményükben írják, mindennap 8 és 17 óra között várja a kirándulókat a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja Pörbölyön. Hétköznapokon az ingyenesen igénybe vehető parkoló, a játszótér és a közeli vadmegfigyelő erdei állatai látogathatók, az erdei vasút és a kiállítások csak előre bejelentkezett csoportok számára érhetők el.

Hétvégén és ünnepnapokon azonban teljes szolgáltatással várja a látogatókat a gemenci erdőgazdaság.

Hétvégenként és ünnepnapokon menetrend szerint 10, 12, valamint 14:20-kor indulnak az Ökoturisztikai Központból, Pörbölyről a Gemenci Állami Erdei Vasút járatai Malomtelelő állomásig. Az utolsó vonat a Gemenci erdőből 15:25-kor indul vissza. A részletes menetrend itt tekinthető meg.

A kiállítások 9 és 15 óra között látogathatók a hétvégén. Emellett a vadmegfigyelő, büfé, vizesblokkok és ingyenes parkolás is várja a kirándulni vágyókat.

„Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” interaktív kiállítás az információk befogadását audiovizuális elemekkel is segíti. Színes monitorok és látványos tablók, az erdőgazdálkodás tárgyi emlékei, valamint hód és vidra dioráma is várja mindazokat, akik élményszerűen kívánják megismerni a Gemenci erdő életközösségét, az erdész évszázados hivatását, valamint a Sárköz népművészetét.

A Millenniumi pavilonban látható „Legenda és valóság: a gemenci gímszarvas” kiállításon több mint 300 fotó, infografikák, érintőképernyős multimédiás pultok és játékok segítik az ismeretek befogadását.

A kiállítást úgy alkották meg, hogy a kisgyermekektől a szakemberekig mindenki megfelelő és érdekes információhoz jusson a gímszarvasok egy évciklusáról. A látogató a templomi csarnokot idéző teremben körbejárva januártól decemberig követheti végig a gímszarvasok életét.

Egy-egy hónaphoz kapcsolódóan pedig megismerkedhet a szarvasok társas viselkedésével, a családok életével, az agancsfejlődés ciklusaival, a szarvasbőgés titkaival. Szóba kerül az állatok anatómiája, a vadgazda szerepe, de a szarvas és az őz közötti különbség is.

Megtekinthető a három gemenci kötődésű világrekord trófea másolata, és ízelítőt kapunk a világ népeinek szarvaslegendáiból is. A kiállítótérbe lépőt a regösénekek csodafiúszarvasának nagyméretű üvegképe fogadja, mögötte áll a stilizált magasles, amelyre felkapaszkodva különleges perspektívából bontakozik ki az épület faragott gerendás tetőszerkezete.

A küzdő gímbikákat bemutató, körbejárható dioráma pedig testközelbe hozza a csak a szarvasbőgések idején megfigyelhető, a szarvastehenekért harcoló bikák lélegzetelállító összecsapását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »