Kipróbáltuk a Budafoki Pincejáratot

Kipróbáltuk a Budafoki Pincejáratot

Szombaton indult másodszor útjára az általunk is többször ajánlott remek boros program, mely a Budafoki borvárosrész különleges világát hívatott bemutatni. Mivel nem minden remek borászat és attrakció van nyitva folyamatosan, így ajánlott részt venni ezen a szervezett programon, ha teljes képet szeretnénk nyerni erről az egyedi városrészről.

Sokan nem is tudják, milyen fantasztikus helyek, pincék, pincevendéglők, bemutató helyek húzódnak meg a házak alatt a hegyoldalban, amikor elmennek előtte. Persze régi időkre nyúlnak vissza ezeknek a pincerendszereknek a történetei, melyek közül az egészen kis pincétől a hektár feletti méretű labirintusokig minden megtalálható. Az Önkormányzat felkarolta ezt a hatalmas jelentőségű turisztikai lehetőséget, és egyenlőre csak havonta egyszer megszervezi ezek látogathatóságát, megismerését, és felkeresésükhöz ingyenes is buszjáratot biztosít a Városházától.

Mivel rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, az idő viszont kevés, így mi is csak néhány pincét, látványosságot tudtunk felfedezni. De kezdjük a sort egyből az egyik legnagyobb, hektáros kiterjedésű pincével, ahol az elsősorban remek palackos erjesztésű pezsgőiről híres Sauska pincészet készíti finom nedűit.

Egy komplex vezetés keretein belül megismerkedhetünk a pincerendszer múltjával, majd betekintést nyerünk a híres pezsgőik készítésének technológiájába, mindezt interaktív módon végéig járva a területet.

A pince bejárás lehetőségének komplex kialakítása folyamatban van, de így is rengeteg érdekes dolgot tudhatunk meg, és hatalmas élményt jelent a látogatható terület bejárása.

Természetesen nem maradhat el a több tételes kóstoló sem, így a séta végén nem csak számtalan tapasztalattal és élménnyel gazdagodunk, hanem le is tesztelhetjük az általunk megtekintett üvegek tartalmát, ami szintén egy indok arra, hogy még csak véletlenül se hagyjuk ki a listáról a Sauska pincét!

Mellette található a rendkívül látványos „Borváros”, remek fotó téma kívülről is, sajnos ide most nem tudtunk bejutni, így nem tudunk írni róla.

Kontrasztként egyből nézzünk meg egy kicsi, de hangulatos, kerthelységgel és beülős résszel is rendelkező családi pincét, a Várszegit. Itt csupán néhány hordó, és kis pince fogad minket, viszont a vendéglátóhely hangulata remek lehetőség a sétánk kipihenésére. Boraikat sajnos nem tudtuk kóstolni.

A bejárat előtt vár ránk a kisbusz, mely a zegzugos utcákon visz minket a következő helyszínünkre. Útközben érintünk két érdekességet is. Az egyik a Budafoki légópince, mely minden bizonnyal egy nagyon érdekes programpont lehet annak, aki még nem látott ilyent, sajnos mi most pincéket néztünk, ez nem fért bele.

Ahogy nem fért bele a vele szemben található Barlanglakás emlékmúzeum sem, ahol viszont már borkóstolási lehetőség is van a hangulatos udvarán, így ez is egy érdekes programpont lehet, ajánljuk a listára!

Nem is lehet kétséges, hogy utunk a Szeleshát Szekszárd környéki borászatának pincéjéhez vezet, egy eldugott kis barátságos hegyi utcában. A modern bejárat után egy igazi ízig vérig romantikus pincébe találjuk magunkat.

A fenséges, válogatott borok mellé, gyakorlatilag korlátlan ideig tartó szakszerű bemutatást kapunk, kedélyes hangulatban, biztosítva a családias légkőrt, és a remek időtöltést. Ezt a pincét semmiképpen nem szabad kihagynunk a sorból, főleg mert, hogy egyenlőre még csak ezeken az alkalmakon lehet részünk ebben a tökéletes kóstolásban.

Innen könnyed sétával mehetünk vacsorázni a „Borköltők Társasága” pinceéttermébe, ahol akár az udvaron, akár a belső részben szilárd tápanyagot is vehetünk magunkhoz a remek szekszárdi borok és sajtok után. Sajnos nem állt módunkban tesztelni az éttermet, így csak, mint lehetőséget említjük meg, főleg mert, hogy ez az egyetlen nyitva tartó, ételeket is kínáló hely.

Elszállt a délután, az ingyenes kisbuszunk már száguld is velünk vissza a Városházához, ami a kiinduló pontunk. Feltétlenül érdemes vagy előtte, vagy utána egy kis időt szánni a gyönyörűen felújított térre és környékére, ahonnan romantikus utcák is indulnak, és számtalan kisvendéglő, cukrászda és egyéb vendégmarasztaló hely biztosít más alkalmakkor is szórakozási lehetőséget!

A legközelebbi „Pincejáratról” és a kínálatokról, lehetőségekről a www.bornegyed.hu weboldalon olvashatunk, keressük fel, nem szabad kihagyni ezt az élményt! Mi biztosan visszatérünk és folytatjuk az ismerkedést!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »