A Szeleshát Pincészet borait kóstoltuk

A Szeleshát Pincészet borait kóstoltuk

A Budafoki Bornegyedet bemutató „Pincejárat” keretein belül eljutottunk a Szekszárdi borvidék egyik legjobb pincészetének, a Szeleshát Pincészetnek a hegyoldal zegzugos kisutcájában levő pincészetébe.

A Szekszárdi borvidék legjobb dűlői között számon tartott területén a pincészet 57 hektáron, főleg vörösborok alapanyagául szolgáló ültetvényeken gazdálkodik. A Szeles-hát speciális mikroklímával rendelkezik, déli fekvése lévén meleg, ugyan akkor itt találkozik a völgyek hűvösebb, és az Alföld melegebb levegője, ez okozza itt a nagyobb széljárást.

Természetesen helyben is kóstolhatunk és vásárolhatunk a finom nedűkből, de mi most a Budafoki Bornegyedben levő pincéjüket látogattuk meg. Itt munkáltok nem folynak, „csak” kóstolás, az viszont egy nagyon hangulatos pincében, igazi családias légkörben.

Korábban bemutattunk hatalmas, hajdan tömegtermelésre szakosodott pincéknek, ez pont az ellenkezője, a házak között, vagyis alatt bújik meg, ízig vérig eredeti mesebeli kis pince, amit a modern bejárati rész mögött találunk.

A borkóstolás nem hagyományos, nincs időhöz kötve, a bemutatás nem „sablon”, a szakmailag profi hölgytől szinte bármit lehet kérdezni a borokkal kapcsolatban, míg fenséges italokat kínál, a prémium kategóriából, és hozzá finom házi sajtokat, kenyereket.

A légkör teljesen baráti, családias, már csak ezért sem akar elmenni a Szekszárdi hegyoldal leveit kortyoló vendég, bár ez utóbbi is igen marasztaló, ilyen borok mellől nehéz felállni.

A fehér és rozsé borok kellemesek voltak, tökéletesen megőrizték gyümölcsös aromáikat, de ugyebár ha Szekszárdról beszélünk, akkor a testes vörös borok viszik a pálmát. Így van ez ezzel a pincészettel is, a Merlók fantasztikusak, a Cuvéek fenségesek! Egy igazi „Bikavér”, vagy egy birtokválogatás… és minden tölgyfahordós érlelésű, és már beérett bor, ezeket meg kell kóstolni.

Sajnos egyenlőre itt a Budafoki Bornegyedben egyenlőre csak a „Pincejárat” alkalmával tudjuk ezt megtenni, vagy előzetes egyeztetéssel, de a közel jövőben tervezik, hogy ehhez a remek élményhez más időpontokban is hozzá tudunk jutni.

Természetesen Szekszárdon, a birtokon ezt bármikor megtehetjük, aki arra jár semmiképpen ne mulassza el felkeresni ezt a kedves és barátságos csapatot, és élvezze a Szekszárdi borvidék legjobb borai között helyet foglaló fenséges nedűket!

További információ: www.szeleshat.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »