Látogatóban „Őfelsége a Bor”-nál

Látogatóban „Őfelsége a Bor”-nál

A Polis Borrend a múlt héten tartotta hagyományos borversenyét, az Újpesti patinás Városháza pincerendszerében, mely színvonalas rendezvény valójában egy különlegesség a hazai borversenyek között.

Ha azt mondjuk borverseny, mindenki a nagy neveket felvonultató, reprezentatív zsűri által, szinte kizárólag szakmai alapon való minősítésre gondol. Ami igaz is, és nagyon jó is, fontos a magyar borok minőségi színvonalának emelése szempontjából, de közben egyre inkább hajlamosak vagyunk elfelejtkezni magáról a fogyasztóról, akinek valójában készülnek ezek a remek nedűk.

A Polis Borrend évek óta a magas szintű szakmaiság mellett úgy hirdeti meg, és bonyolítja le versenyit, hogy a fő szempont a zsűrizésnél a széles körű fogyaszthatóság, magának a bornak, a kulturált borfogyasztásnak a terjesztése, minél szélesebb körökben való megkedveltetése más, sokszor egészségre igen káros italokkal szemben.

Ez a tendencia nagyon jól megmutatkozott idén is, a jóval több mint 100, az egész ország területéről beérkezett mintát úgy igyekeztek beküldeni a termelők, hogy elsősorban azt vették figyelembe, melyek azok a minőségi boraik, melyeket a borkedvelő társadalom részére kínálnak, és nem néhány palackos, igazából csak versenyeken vagy különleges eseményeken megjelenő tételek legyenek.

Majdnem minden borvidék ismert borásza képviseltette magát, mind a fehér, mind a vörös borok tekintetében, de jelentős desszert és rozé bor kínálat is színesítette a képet.

Jól megfigyelhetőek a fogyasztó szokások változásai is a tételeken, hiszen a fő cél a borkedvelők igényeinek megfelelő nedűk készítése, megőrizve a borvidék jellegzeteseit, a minőség maximális megtartása mellett.

Úgy érezzük, mint a kulturált borfogyasztás lehetőségeinek bemutatásán, ismertetésén dolgozó újságírók, hogy sokkal több ilyen, ténylegesen a fogyasztó közönséget megszólító borverseny kéne az országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »