Meglepő alapanyagból készül az új életet kapott ősi sör

Meglepő alapanyagból készül az új életet kapott ősi sör

Egy ősi mezopotámiai sörrecept most új életet kapott, mivel a modern sörfőzés során sikerült felhasználni a régi kenyérhéjat az ital készítéséhez, ami csökkenti a szén-dioxid lábnyomot. A BBC beszámolója szerint a recept az agyagtáblákon maradt fenn, és Ninkaszihoz, a sör istennőjéhez kapcsolódik. A különleges recept a kenyérből származó cukrokat használta fel a sörfőzés során, amit a sumerek alkalmaztak a mai Irak területén található Mezopotámiában.

A londoni Toast Brewing alapítói, Tristram Stuart és Louisa Ziane 2016-ban határozták el, hogy felélesztik ezt az ősi technikát a sörfőzésben, azzal a céllal, hogy csökkentsék az élelmiszerhulladékot és a sörgyártás szén-dioxid lábnyomát. Inspirációjukat egy belgiumi látogatás során kapták, ahol megkóstoltak egy kenyér alapú sört. Kezdeményezésük során a pékségekből származó kenyérmaradékokat használták fel a sörfőzéshez.

A kenyérhulladék felhasználása jelentős környezeti előnyökkel jár. A gabonatermesztés az üvegházhatású gázok jelentős kibocsátója, és hozzájárul a biológiai sokféleség csökkenéséhez. A Toast Brewing által alkalmazott módszerrel 61 tonna CO2-egyenértékű kibocsátást sikerült elkerülniük 2016 és 2022 között.

Az első sörfőzési kísérletek azonban kihívásokkal jártak: a sör darabos állagú volt, ezért a cég ipari aprítógépet és rizshéjat kezdett használni, hogy a kenyér ne váljon áthatolhatatlan masszává a tartályban. A Toast Brewing folyamatosan törekszik az ökológiai lábnyom csökkentésére, és azt tervezi, hogy 2030-ra nettó nulla CO2-kibocsátást ér el. Ennek érdekében már most gáz- és hálózati áramforrásokat használnak, és váltanak a dobozos csomagolásra az üvegpalackok helyett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »