A Csíksomlyói Búcsún jártunk…

A Csíksomlyói Búcsún jártunk…

A magyarság legnagyobb keresztény ünnepe a Székelyföldön található Csíkszereda határában található, Csíksomlyói templom, és a felette magasodó dombokon Pünkösdkor megtartott zarándoklat és búcsú. Több alkalommal is írtunk már róla, de a „Nagy Magyarország”megismertetésben legnagyobb és legjobb utazási iroda, az eseményre minden évben külön vonatokat is indító Kárpáteurópa jóvoltából, idén magunk is megtapasztalhattuk ezt a semmihez sem hasonlítható, csodálatos élményt, amit ez az esemény nyújt.

Korábbi cikkünkben bemutattuk magának a vonatos utazásnak a teljesen egyedi, szívhez szóló, bensőséges hangulatát, ami a zarándokvonat Székelyföldi fogadtatásában rejlik, most ezzel a különleges eseményt ismertetjük meg az olvasókat, ami egy nagyon nehéz feladat, hiszen azt a fenséges hangulatot, amit ez a zarándoklat ad, írásban szinte lehetetlen visszaadni.

Maga a település a Székelyföldi Hargita megyében található Csíkszereda határában, és első írásos nyoma 1335-re vezethető vissza. Az is biztos, hogy a mai világhíres Kegytemplom helyén, már 1352-ben állt templom, a sok viszontagság után, a mostanit az 1800-as évek elején építették barokk stílusban.

Az impozáns épületben, az oltárnál található a híres Mária szobor, mely a maga több mint 2 méterével a legnagyobb kegyszobor a világon. Alkotóját nem ismerjük, elkészültét az 1500-as évek elejére becsülik.

Ez a kegyszobor a Mária-zarándoklatok központja, a zarándokok előtte fejezik ki hódolatukat, a lábát megcsókolják, megsimogatják, hozzá érintik kegytárgyaikat. Bár magát a búcsút nehéz elképzelni nélküle, a legtöbb embernek, sajnos nekünk is, csak a templombelsőből volt alkalmunk látni, a várakozó zarándokok sorának a végét megbecsülni sem lehetett…

A Csíksomlyói búcsú története 1444-ig nyúlik vissza, viszont 1990 óta az összmagyarság legjelentősebb keresztény ünnepe, melyre százezrek zarándokolnak el minden évben. A Kárpáteurópa Utazási Iroda minden évben vonatokat indít erre a semmihez hasonlítható hangulatú rendezvényre, tömegeket segítve az idejutásban, szállásban, étkezésben.

De a „száraz adatok” után nézzünk körül magán zarándoklaton, hiszen a lényeg abban van, hogy történelem és a politika alakulása megengedi, hogy a világ magyarsága együtt ünnepelhesse a Pünkösdöt egy ilyen fennkölt és gyönyörű természeti helyen, bárhol éljen is az év más napjain.

Maga a templom és környéke pár év alatt kinőtte a tömeget, ezért a település melletti dombok közé építettek egy oltáremelvényt, ez előtti hatalmas területen hallgatják az emberek a misét. Nem kell senkinek sem megijedni a képek láttán sem, a dombok biztosított óriási területen tökéletesen eloszlik az embertömeg, akár elfeküdni is van helyünk, ha nagyon elfáradtunk a hegymenetben, és a sok ácsorgásban.

Szintén kellemes meglepetés ért minket az oda és visszafelé vezető úton, annak ellenére, hogy a hatalmas vonuló tömegnek se eleje sem vége nem volt, mindenki kulturáltan, megfelelő távolságot tartva sétált a maga ütemében, akár megállni, leülni is volt lehetőség, a hangulat meg már ekkor is egyedi.

Viszont pont ez a semmihez sem fogható összegyűlt magyar tömeg az, ami az egész eseménynek a szívét, lelkét adja, függetlenül attól, hogy hívő, vagy csak kíváncsi turista.

Aki nem vesz rész legalább egyszer a Csíksomlyói Búcsún, az elképzelni sem tudja milyen érzés, amikor több százezer magyar mormolja a mise szövegét, vagy épen énekli a himnuszokat… Esélyünk sincs rá, hogy akár csak hasonlót is átéljünk bármikor, bárhol máshol a világon.

A szervezés minden létező formában példás, maximálisan gondoskodnak toalettekről, egészségügyi személyzetről, segítőkről, minden tájékoztatás tökéletes, mintha az év minden napján ezt csinálnák.

A zarándoklat útvonalán a magyar bolti árak alatt kaphatunk bármit (étel-ital), de minőségi kegytárgyak, emléktárgyak és népművészeti termékek közül is vallogathatunk, szintén nem a sajnos ilyen rendezvényeken nálunk tapasztalható egekbe szökő árakon.

Igazából ebben a tekintetben egész Székelyföld elég jól megőrizte még a régi hírét, mindent lehet kapni, minden jó minőségű, nem akarnak átverni, és minden a magyar árak alatt van.

A vonatos utazás során, Székelyföldön tapasztalt fogadtatások, szeretet, ünneplések után azt gondoltuk, ezt már nem lehet fokozni. Tévedtünk. Amit ezen a napon átéltünk attól a perctől, hogy az állomáson leszálltunk a vonatról, igazából csak próbálkozni lehet szavakba, írásba önteni, ismételten csak azt tudjuk mondani mindenkinek, legalább egyszer próbálja ki, élje át személyesen! Nem kell tartani a tömegtől, esetleges negatív emberektől, eseményektől, itt minden az összmagyarság közös ünnepéről, és a zarándoklatról szól, függetlenül attól hívő e valaki vagy nem. Élményre fel, jövőre találkozunk, már foglalhatjuk helyünket!

További információ más, „Nagy magyarországi” utazásokról, eseményekről is:

www.karpateuropa.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »